20 Αυγούστου 2024

📺Ναυάγιο στην Σικελία: Η στιγμή που η καταιγίδα τυλίγει το σούπερ γιοτ και το εξαφανίζει σε 60 δευτερόλεπτα – ΒΙΝΤΕΟ


Πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος, σε βίλα στην Σικελία,  δείχνουν το υπερπολυτελές  σούπερ γιοτ Bayesian την ώρα που το χτυπούν η καταιγίδα και  ο υδροστρόβιλος, με αποτέλεσμα να βυθιστεί μόλις  “σε 60 δευτερόλεπτα”, όπως λένε οι ειδικοί.

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, καθώς και ένα αφεντικό της Morgan Stanley International, αγνοούνται μετά το ναυάγιο του σκάφους.  Τα πλάνα, που ελήφθησαν από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε μια βίλα μόλις 200 μέτρα από το σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος, δείχνουν το πλοίο αγκυροβολημένο στο βάθος και τα φώτα του, που αναβοσβήνουν, μόλις να διακρίνονται πίσω από την καταρρακτώδη βροχή.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δήλωσε στην τοπική εφημερίδα: «Σε μόλις εξήντα δευτερόλεπτα μπορείτε να δείτε το πλοίο να εξαφανίζεται. Κατά τύχη, μετά τον θόρυβο των ειδήσεων, κοίταξα τις κάμερες. Τα παιδιά μου μου το είπαν. Από τις περίπου είκοσι κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο σπίτι, μόνο μία δεν ενοχλήθηκε από τον άνεμο και τη βροχή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τι συμβαίνει.  Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για το σκάφος. Εξαφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, είπε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Υπάρχει ένα δεύτερο βίντεο – το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί – που δείχνει το σκάφος να βυθίζεται, αναφέρει η Giornale di Sicilia. Έρχεται την ώρα που οι διασώστες που ψάχνουν εναγωνίως για παγιδευμένους επιζώντες προειδοποίησαν ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι “κρίσιμες”, αν πρόκειται να υπάρξει ελπίδα να βρεθεί κάποιος ζωντανός μέσα σε κάποιον θύλακα αέρα, αν υπάρχει, στο βυθισμένο σκάφος, όπως γράφει η MailOnline.

Οι ομάδες έρευνας λένε ότι το σκάφος βρίσκεται στα 50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας  και είναι τόσο βαθιά που οι ομάδες κατάδυσης μπορούν να κατεβαίνουν μόνο για 10 λεπτά κάθε φορά, ενώ οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από έπιπλα που εμποδίζουν τις εισόδους.

Ένας εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι το πλοίο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν “αγκυροβολημένο σε ασφαλές μέρος” πριν βυθιστεί, θα μπορούσε να έχει παγιδευμένους θύλακες αέρα στο εσωτερικό του που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιζώντες να παραμείνουν ζωντανοί μετά την “πρωτοφανή” καταστροφή.

Ο Nick Sloane, μηχανικός που ηγήθηκε της επιχείρησης διάσωσης του Costa Concordia, δήλωσε ότι “οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες” αν πρόκειται να βρεθεί κάποιος από τους αγνοούμενους ζωντανός, με χρονικό όριο “δύο έως τρεις ημέρες” πριν κάποιος που έχει βρει θύλακα αέρα ξεμείνει από οξυγόνο.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που επέζησαν για μέρες κάτω από το νερό υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά οι δύτες διάσωσης έχουν προειδοποιήσει ότι είναι προετοιμασμένοι να βρουν πτώματα αντί για επιζώντες.

Πιστεύεται ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού το κατάρτι του – ένα από τα ψηλότερα στον κόσμο με τεράστιο ύψος 246 ποδών – έσπασε κατά τη διάρκεια του βίαιου περιστατικού και αναποδογύρισε, οδηγώντας το κύτος πέρα από τη “γωνία κατάκλυσης”, σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν πληροφορίες ότι το κατάρτι δεν έχει σπάσει και είναι άθικτο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να βυθίστηκε το σκάφος.