Κριτική για την ικανότητα αεροπυρόσβεσης της Τουρκίας ασκεί σήμερα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, συγκρίνοντάς την με την Ελλάδα, η οποία αποδεικνύεται ότι υπερέχει σε αεροσκάφη και δυναμικό.
Η συγκριτική ανάλυση των πυροσβεστικών δυνατοτήτων των δύο χωρών αποκαλύπτει ότι παρά την εκτενή δασική έκταση της Τουρκίας, η χώρα εμφανίζεται να υστερεί σημαντικά σε σχέση με την Ελλάδα όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ειδικότερα, η Τουρκία διαθέτει συνολικά 131 αεροσκάφη και ελικόπτερα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, εκ των οποίων τα 26 είναι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα υπόλοιπα 105 ελικόπτερα.
Ωστόσο, η κατάσταση του στόλου προκαλεί ανησυχία. Πολλά από τα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου M-18 Dromader έχουν αποσυρθεί ή είναι σε κακή κατάσταση, ενώ τα δικινητήρια CL-215 παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις λόγω ατυχημάτων και καθυστερήσεων στη συντήρηση.
Η σύγκριση με την Ελλάδα
Αντιθέτως, η Ελλάδα, παρά την περιορισμένη δασική της έκταση, καταγράφει μια εντυπωσιακή υπεροχή στον τομέα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Διαθέτει 20 δικινητήρια αεροσκάφη, εκ των οποίων 10 είναι τύπου CL-215 και 10 τύπου CL-415, ενώ έχει προγραμματίσει την αγορά 7 επιπλέον δικινητήριων αεροσκαφών DHC-515, με αναμενόμενη παράδοση το 2027. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην αναβάθμιση του στόλου της, καθώς ο Μηχανισμός Πολιτικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει άλλα 12 δικινητήρια αεροσκάφη προς χρήση από τα κράτη μέλη.
Οι διαρθρωτικές ελλείψεις και η υστέρηση της Τουρκίας σε σύγκριση με την Ελλάδα προκαλούν ερωτήματα στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας όσον αφορά την πολιτική προστασίας της κυβέρνησης και τη διαχείριση κρίσεων.
«Μήνυμα φιλίας στο Κουσάντασι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου»
Την ίδια ώρα, σε μια γενναιόδωρη κίνηση φιλίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο του Κουσάντασι/Εφέσου, Ομέρ Γκιουνέλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και των Ελλήνων προς τους κατοίκους που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι τέτοιες στιγμές κρίσης αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία και ενότητα απέναντι σε κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα.
«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σε τέτοιες στιγμές συνειδητοποιούμε ότι οι χώρες μας δεν είναι συνδεδεμένες μόνο μέσω της θάλασσας αλλά και μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και σε αυτούς τους καιρούς η ενότητα και η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ως γείτονες, ως φίλοι, πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον απέναντι σε αυτές τις απειλές και να προστατεύσουμε το κοινό μας μέλλον. Παρακαλώ να ξέρετε ότι έχετε όλη την υποστήριξή μας».
Η απάντηση του δημάρχου του Κουσάντασι, Ομέρ Γκιουνέλ, δεν ήταν λιγότερο θερμή. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την έντιμη υποστήριξη και το μήνυμα συνεργασίας που εστάλη από την πλευρά της Ελλάδας. Ο δήμαρχος σημείωσε την προθυμία του να αναζητήσουν κοινές λύσεις και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.
«Ως δήμαρχος του Κουσάντασι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις έντιμες σκέψεις σας για συνεργασία και να δηλώσω ότι μπορούμε να ζητάμε βοήθεια, όταν είναι απαραίτητο, και ότι θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να ενεργήσουμε από κοινού, ώστε να αποτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες καταστροφές».
Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ