18 Αυγούστου 2024

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️Ο «άλλος» Αλέν Ντελόν: Επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης που άφησε πίσω του μεγάλη περιουσία-Οι έριδες των τριών παιδιών και η «συμμαχία» τους ενάντια στην οικιακή βοηθό


Ο Αλέν Ντελόν, που πέθανε σήμερα (18/8) σε ηλικία 88 ετών, δεν ήταν μόνο σπουδαίος ηθοποιός αλλά και οξυδερκής επιχειρηματίας ο οποίος κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εικόνα του σταρ και να συσσωρεύσει σημαντική περιουσία, το ύψος της οποίας ωστόσο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Εδώ και 15 χρόνια ο ηθοποιός πουλούσε τακτικά σε δημοπρασίες τις συλλογές έργων τέχνης, τα αυτοκίνητα και τα παλιά κρασιά του. «Προτιμώ να αφήσω μετρητά στα παιδιά μου», είχε εξηγήσει ο ίδιος το 2017 στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι «σιχαίνεται τις μεταθανάτιες πωλήσεις».

Η αμύθητη περιουσία του

Πόσα χρήματα αφήνει όμως στα τρία παιδιά του ο Αλέν Ντελόν, ο οποίος είχε πολιτογραφηθεί Ελβετός το 2000; Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του «Δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο», μαινόταν ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ των επίδοξων κληρονόμων που μέσω των δικηγόρων τους προσπαθούσαν να αναλάβουν την ιατρική περίθαλψη του πατέρα τους – μια «μάχη» που πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Όμως το ύψος της κληρονομιάς παρέμεινε μυστικό.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας του ο Ντελόν συγκέντρωσε σημαντική περιουσία, καθώς ήταν επίσης ο παραγωγός σε καμιά τριανταριά ταινίες, όπως στις «Κύριος Κλάιν» και «Μπορσαλίνο». Ο «Γατόπαρδος» ήταν επίσης ένας έξυπνος επιχειρηματίας και, μεταξύ άλλων, είχε ιδρύσει έναν στάβλο με άλογα ιπποδρομιών. Πάνω απ’ όλα, εκμεταλλεύτηκε την ίδια την εικόνα του, προωθώντας τη μάρκα Delon.

Η εταιρεία διανομής ειδών πολυτελείας που δημιούργησε το 1978 ήταν πολύ επιτυχημένη, αφού πουλούσε τσιγάρα, αλκοόλ και αρώματα με το όνομά του, ιδίως στην Ασία. Από το 2009 ο οίκος Dior χρησιμοποιούσε φωτογραφίες του από τη δεκαετία του ’60, από την περίοδο της «Πισίνας», για τις διαφημίσεις του αρώματος Eau Sauvage.

Η ακίνητή περιουσία του

Μυστήριο πάντως παραμένει η ακίνητη περιουσία του, πέρα από το κτήμα του Ντουσί, που του ανήκε εδώ και μισό αιώνα, από την εποχή που ήταν ζευγάρι με την ηθοποιό Μιρέιγ Νταρκ. Διατήρησε μόνο τα βοηθητικά κτίρια ενός παλιού, καμένου πύργου, στη θέση του οποίου έφτιαξε μια λίμνη, στη μέση ενός γιγαντιαίου πάρκου πολλών στρεμμάτων, περιτοιχισμένου από ψηλούς τοίχους.

Όταν πήρε την ελβετική υπηκοότητα είχε στην κατοχή του μια ιδιοκτησία κοντά στη Γενεύη.

Πάθος με την τέχνη

Ο Ντελόν ήταν λάτρης της τέχνης και συνέλεγε ορειχάλκινα γλυπτά ζώα του Ρέμπραντ Μπουγκάτι. Είχε επίσης συλλογές κρασιών (Chateau Latour, Cheval Blanc, Chateau Lafite...) ρολόγια και πολυτελή αυτοκίνητα. Από το 1960 είχε αρχίσει να αγοράζει πίνακες ζωγραφικής.

Οι πωλήσεις που έγιναν πριν από τον θάνατό του δίνουν μια ιδέα του πλούτου του. Η τελευταία μεγάλη δημοπρασία, πέρυσι το καλοκαίρι στο Παρίσι, του απέφερε περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ευρώ – μαζί με τους φόρους. Μεταξύ των έργων που πουλήθηκαν ήταν ένας πίνακας του Ραούλ Ντουφί (έναντι 1.016.400 ευρώ ακριβώς) και ένα έργο του Ευγένιου Ντελακρουά.

Δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, σε μια από τις πρώτες πωλήσεις των πινάκων του (έργα μεταξύ άλλων των Αλεσίνσκι, Ντιμπιφέ, Χάρτουνγκ…) συγκέντρωσε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ντελόν ήταν επίσης παθιασμένος συλλέκτης όπλων. Όμως ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου του, συνολικά 72 όπλα κατηγορίας Α (πυροβόλα και πολεμικό υλικό) και κατηγορίας Β (κυρίως για αθλητική σκοποβολή) και περισσότερα από 3.000 πυρομαχικά, τα οποία φυλούσε στο Ντουσί χωρίς να τα δηλώσει, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αλέν Ντελόν: Ο «πόλεμος» για την αμύθητη περιουσία του – Οι έριδες των τριών παιδιών και η «συμμαχία» τους ενάντια στην οικιακή βοηθό 


Ο θάνατος του 88χρονου ηθοποιού, Αλέν Ντελόν, που έγινε γνωστός την Κυριακή (18/8) είναι το οριστικό τέλος σε μια τεράστια καριέρα, αλλά και σε μια ζωή που τα είχε όλα.

Εκτός από τις αναρίθμητες ταινίες του, τους έντονους έρωτες και τις ξεχωριστές – στο όριο της προκλητικότητας – δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς, ο Γάλλος ηθοποιός και «αιώνιο σύμβολο του σεξ» αφήνει πίσω του και μια ταραχώδη σχέση τόσο μεταξύ του ίδιου με τα παιδιά του, αλλά και μεταξύ των ίδιων των απογόνων του.

Δημόσιο ξεμπρόστιασμα

Μετά το εγκεφαλικό που υπέστη ο Ντελόν το 2019, τα τρία του παιδιά, ο Άντονι, η Ανούσκα και ο Αλέν-Φαμπιέν, επιδόθηκαν σε έναν λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν το απόλυτο δικαίωμα στην περιουσία του ηθοποιού, μολονότι οι ίδιοι κατά καιρούς έχουν αρνηθεί ότι το κίνητρο της μεταξύ τους κόντρας είναι οικονομικό.

Οι Γάλλοι πολίτες είχαν βαρεθεί να βλέπουν σχεδόν καθημερινά τα… επεισόδια από την κόντρα στα ενδότερα της οικογένειας (;) Ντελόν, που πολύ συχνά διαδραματίζονταν live μέσω σχετικών εκπομπών της γαλλικής τηλεόρασης. Τα τρία του παιδιά, ο Αλέν Ντελόν τα απέκτησε από μια σύζυγο και μια μετέπειτα επίσημη σχέση του: Τον Άντονι από τον γάμο του με την Ναταλί Κανοβάς, μετέπειτα Ντελόν, το 1964, ενώ την Ανούσκα και τον Αλέν – Φαμπίεν από την σχέση του με το μοντέλο από την Ολλανδία, Ρόζαλι Βαν Μπρέμεν, το 1990 και το 1994 αντίστοιχα.

Έναν τέταρτο γιο, τον Αρί-Μπουλόν, από τον δεσμό του με Γερμανίδα ροκ σταρ, ο Ντελόν δεν τον αναγνώρισε ποτέ επίσημα, αν και το παιδί μεγάλωσε με την μητέρα του ηθοποιού, μέχρις ότου έχασε τη ζωή του λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά.

Μηνύσεις, καταγγελίες, αγωγές και διάφορα νομικά τερτίπια αποτελούσαν καθημερινότητα με τα ΜΜΕ να μην κουράζονται να φιλοξενούν τις απόψεις και των τριών παιδιών, σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή ο δικηγόρος του Αλέν Ντελόν, Κριστόφ Αγιελά, ζήτησε δημόσια να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση: «Πρέπει να σταματήσει αυτό και όλοι πρέπει να ηρεμήσουν. Φτάνει πια», είχε πει.

Όλοι εναντίον της οικιακής βοηθού

Τα τρία παιδιά «συνασπίστηκαν» μόνο σε μια περίπτωση, στη «μάχη» εναντίον της 66χρονης οικιακής βοηθού του Ντελόν, Χιρόμι Ρόλιν. Κι αυτό, γιατί οι απόγονοι του ηθοποιού θεώρησαν ότι η Ρόλιν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κακή κατάσταση της υγείας του Ντελόν, μετά και το εγκεφαλικό που είχε υποστεί, για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την τεράστια περιουσία του.

Ξεκίνησαν μια δικαστική διαμάχη μαζί της, κατηγορώντας την ότι είχε σταματήσει να δίνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή στον πατέρα τους, στην οποία τελικά δικαιώθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα η 66χρονη να εκδιωχθεί από την οικία του ηθοποιού, στο ησυχαστήριό του στο Ντουσί, μια πρώην κατασκήνωση για παιδιά που αγόρασε το 1971. Μάλιστα, μια σπάνια φωτογραφία έδειχνε τον Ντελόν, χαλαρό και χαμογελαστό στην αγκαλιά της βοηθού του.

Δείτε τη σχετική φωτογραφία

Το τελευταίο… επεισόδιο πριν τον θάνατο του Ντελόν

Η… ενότητα, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Στις αρχές Αυγούστου ο μεγαλύτερός του γιος, ο Άντονι, βγήκε και κατηγόρησε την αδελφή του, Ανούσκα, αλλά και τη μητέρα της, ότι «είπε ψέματα» και «παραποίησε» τα αποτελέσματα των τεστ που είχε κάνει σε κλινική στην Ελβετία ο πατέρας τους, αναφορικά με τη νοητική του κατάσταση, προς όφελός τους. Η Ανούσκα δεν παρέλειψε να «σηκώσει το γάντι» και να απαντήσει στον μεγαλύτερο αδελφό της, με τον Ντελόν να γίνεται «έξαλλος», σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Αναπάντεχος σύμμαχος στο πλευρό του Άντονι, στάθηκε ο αδερφός της Άνουσκα και μικρότερος γιος του ηθοποιού, Αλέν – Φαμπιέν, ο οποίος βιντεοσκόπησε κρυφά την αδερφή του την ώρα που «έβαζε λόγια» στον πατέρα τους κατά των δύο του γιων. Ακολούθησε άλλη μια σειρά από αγωγές, μηνύσεις και ένα… ξεκατίνιασμα που δεν είχε προηγούμενο.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε την Εισαγγελία του Παρισιού να παρέμβει διατάσσοντας να υποβληθεί ο Ντελόν σε ειδικές εξετάσεις, ώστε να υπάρξει ιατρική έκθεση για το αν η νοητική του κατάσταση είναι επαρκής. Έπειτα από την αποτυχία του ηθοποιού να περάσει τα συγκεκριμένα τεστ, η Εισαγγελία έκρινε ότι θα πρέπει να ορίσει το δικαστήριο ποιος θα έχει την επιμέλειά του, κάτι που αμφισβήτησαν έντονα, τόσο ο δικηγόρος του, όσο και τα παιδιά του. Εντελώς ξαφνικά, μετά από λίγες ημέρες προέκυψε μια δεύτερη ιατρική εξέταση, από ιδιώτη γιατρό, που έλεγε ότι «ο Αλέν Ντελόν έχει πλήρη νοητική ικανότητα».

Ευνοημένη η Άνουσκα

Όπως προαναφέρθηκε, οι πρωταγωνιστές επιμένουν ότι η κόντρα δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διαθήκη του Ντελόν αφήνει τη μισή περιουσία του στην κόρη του και την άλλη μισή μοιρασμένη στους γιους του. Αν και θεωρούν τη συγκεκριμένη διαθήκη «άδικη», κανείς από τους τρεις δεν την αμφισβητεί. Παράλληλα, η τεράστια έκταση 300 στρεμμάτων του Ντελόν στο Ντουσί, φέρεται να αποτελεί επίσης «μήλον της έριδος» για τα τρία παιδιά.

Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο σίριαλ έχει ακόμα πολλά επεισόδια.