01 Σεπτεμβρίου 2024

Παπαπαναγιώτου: ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ-ΣΗΨΗ


Επί 13 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ -«ο όλος ΣΥΡΙΖΑ»- έπαιζε κρατώντας στα χέρια του μια πολύ επικίνδυνη βόμβα.

Το εκρηκτικό μίγμα της αυτοσχέδιας, αλλά «δολοφονικής» βόμβας, άκρως επικίνδυνο: Λαϊκισμός, εχθροπάθεια, φθόνος, διχασμός, δολοφονίες χαρακτήρων, τοξικότητα και ύβρεις των αντιπάλων τους. Χωρίς ίχνος σεβασμού ακόμα και σε οικογένειες και παιδιά. Αδίστακτοι «εκτελεστές», άλλοτε με τον επίσημο λόγο του κι άλλοτε βάζοντας μπροστά πρόθυμους δημοσιολογούντες και χυδαία τρολ από την υγρή και μουχλιασμένη «υπόγα».

Να όμως που αυτή η βόμβα έσκασε στα χέρια του! Κι άνοιξαν οι πόρτες της κολάσεως. Αλλοτε αγαπημένοι σύντροφοι και συναγωνιστές κυριολεκτικά «ξεκατινιάζονται» στη ρούγα, με την μπουγάδα απλωμένη. Βουλευτές αλληλομηνύονται, διαπληκτίζονται με αγοραίο τρόπο στον δημόσιο χώρο και αλληλοκατηγορούνται ποιος είναι πιο «προδότης» ή ελεγχόμενος από τη διαφθορά. Και στο πλάι ο χυδαιότερος στρατός που υπήρξε ποτέ και μόλυνε τόσο πολύ τον δημόσιο βίο. Ενας εσμός ανώνυμων-αλλά και επώνυμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κρύβονταν πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς- αδίστακτων «επαναστατών του πληκτρολογίου», που πυροβολούσε στα τυφλά και κατά βούληση. Χυδαίοι, μίζεροι εχθροπαθείς και υποκοσμιακές φιγούρες, επετίθεντο με λύσσα εναντίον όποιου θεωρούσαν «αντίπαλό» τους. Στήριξαν σκευωρίες, προσπάθησαν να καταστρέψουν ζωές οικογενειών και επαγγελματιών και απογείωσαν τη σταλινική προπαγάνδα των fake news στη στρατόσφαιρα.

Ολο αυτό το νοσηρό κατασκεύασμα φέρει την υπογραφή ΟΛΩΝ των στελεχών της Πρώτης Φοράς Αριστεράς. Με πρώτη και καλύτερη την υπογραφή του Α. Τσίπρα, ο οποίος υιοθέτησε ασμένως τον πολακισμό σαν την επίσημη «ιδεολογία» του ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά έσκασε μύτη ο ξενόφερτος νάρκισσος, ο οποίος από την αλαζονεία του δεν κατάλαβε ότι τον ήθελαν μόνο για «μπροστινό» και «μεταβατικό». Κι όταν το κατάλαβε ήταν αργά και αδύναμος για να αντιδράσει. Η βόμβα που του έδωσαν, σε πολυτελή συσκευασία, έσκασε στα χέρια του. Ανοιξε έναν τεράστιο κρατήρα στον οποίο έπεσαν όλοι και όλες, που επί τόσα χρόνια έκαναν «πολιτική» με φθόνο, ημιμάθεια και πρωτοφανή αήθεια. Μαζί τους βέβαια και ο άνθρωπος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- πίστεψε πως μπορεί να πείσει έναν λογικό άνθρωπο ότι δίπλα στους …βόθρους βάζουμε…ξαπλώστρες.

Τα περιστατικά πολιτικού κανιβαλισμού μεταξύ συντρόφων, τις τελευταίες ημέρες, είναι πάρα πολλά. Ο Π. Πολάκης «δάγκωσε» πισώπλατα τον Στ. Κασσελάκη, η Α. Λινού μηνύει τον υποψήφιο «αρχηγό του καραβανιού», η Κ. Νοτοπούλου έπεσε θύμα συντροφικού μπούλινγκ και κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανθρωποφαγία, η Ο. Γεροβασίλη έστειλε εξώδικο στον Ν. Μωραΐτη, πρώην λογογράφο του Α. Τσίπρα και μετά ένθερμου υποστηρικτή του Στ. Κασσελάκη και νυν αγανακτισμένο με όλους και όλα και δεν συμμαζεύεται.

Και είναι τόσο ασυμμάζευτη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο Στ. Κασσελάκης έκανε την οξυδερκή διαπίστωση ότι «ο δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός». Οντως είναι νοσηρός. Αλλά ήταν πάντα. Ακόμα κι όταν, όσοι δεν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2023, λιβάνιζαν το «στέλεχος» της Goldman Sachs που ήρθε να σώσει τη χώρα από τη «χούντα Κούλη». Η μόνη διαφορά είναι πως η νοσηρότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκιβωτισμένη μέσα στη σήψη.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-«ΚΑΜΠΑΝΑ»

Εξαιρώντας -δεν είμαι βέβαιος αν είναι σωστό- τα νησιά brand name, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, και παρά την άνοδο του τουρισμού, το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους περισσότερους Ελληνες. Το έβλεπες στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια που γέμιζαν μόνο το Σαββατοκύριακο. Το έβλεπες στη διάθεση των ανθρώπων, που δεν ήταν καθόλου καλοκαιρινή και με ραστώνη. Υπήρχε ένα «τσίτωμα», ένταση και γκρίνια. Από «μικρά» μέχρι «μεγάλα». Εβλεπες οικογένειες να μένουν σε καλά ξενοδοχεία ή καταλύματα και να μαγειρεύουν «μέσα». Τα καταστήματα με είδη δώρων έβλεπαν τους τζίρους τους να πέφτουν.

Ο τουρισμός μπορεί και εφέτος να κάνει ρεκόρ -κι αυτό είναι σπουδαίο για τα δημόσια έσοδα- αλλά πολλοί Ελληνες, ουσιαστικά, δεν έκαναν καλοκαίρι. Ηταν και οι πυρκαγιές και η εξοντωτική ζέστη, που έκαναν πιο σκούρο το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι. Η «σούμα», όμως, είναι και μια «καμπάνα» για την κυβέρνηση κι ας μην υπάρχει αντιπολίτευση. Το ποτάμι της δυσαρέσκειας γεμίζει από αρκετά παραποταμάκια. Το κόστος ζωής έχει γίνει σχεδόν αβάσταχτο για σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Η έκρηξη βίας, το νέο φούντωμα του Μεταναστευτικού, οι ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, όσο κι αν διογκώνονται για πολιτικούς λόγους, είναι υπαρκτές κι εκβάλλουν στην ακρίβεια.

Σε λίγες μέρες ο Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, έχει μια οριακή ευκαιρία να ανακτήσει την ακόμα «ορφανή» δυσαρέσκεια. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι εκ των ουκ άνευ. Και το ότι πράγματι η Ελλάδα, ως προς την αγοραστική δύναμη, είναι σε καλύτερο επίπεδο από τη Βουλγαρία δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Η συναστρία των «6» αρχηγών

Σε όλους έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Μ. Αποστολάκη στο κυνήγι της αρχηγίας στη Χ. Τρικούπη έχουν μείνει έξι: Οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Αν. Διαμαντοπούλου, Χ. Δούκας, Ν. Γιαννακοπούλου και Μ. Κατρίνης. Η υποψηφιότητα του Γ. Κανελλάκη δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει έως το τέλος.

Εξι τείνουν να γίνουν και οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω του ό,τι απομείνει μετά την επικείμενη διάσπαση στην Κ.Ε., στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου: Εκτός του Στ. Κασσελάκη και του Π. Πολάκη, ο οποίος, όπως έχει σχεδόν παραδεχθεί, θα καταθέσει και την πρόταση μομφής εναντίον του νυν προέδρου του κόμματος, σοβαρά φέρονται να σκέπτονται την υποψηφιότητά τους και οι Σ. Φάμελλος, Ρ. Δούρου, Ν. Φαραντούρης (παρά την …ημιαναδίπλωσή του) και Κ. Αρβανίτης.

Κάτι «μαγικό» φαίνεται να έχει το «6»…

7-8/9 πρόγραμμα vs διάσπαση

Κρίσιμο αναδεικνύεται το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, καθώς ο μεν Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάζει στη ΔΕΘ το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, αλλά και τον οδικό χάρτη της επόμενης τριετίας, ο δε Στ. Κασσελάκης θα δίνει μάχη επιβίωσης στην καρέκλα του αρχηγού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, βαλλόμενος πανταχόθεν.

Δεν ξέρω πόσο σημαδιακή είναι αυτή η σύμπτωση, αλλά θα συμβεί και το απίθανο: Οι «87», που λέγεται πως έχουν γίνει «100», θα συμμαχήσουν με τον Πολάκη και τους «δικούς» του, ώστε να εξασφαλιστεί ο κρίσιμος αριθμός 151 (επί 300 μελών της Κ.Ε.) και να εκπέσει ο Στ. Κασσελάκης, ώστε να γίνει νέα διαδικασία εκλογής αρχηγού. Οι «87» σκληροί «τσιπρικοί» αλληλομισιούνται με τον Π. Πολάκη και τους «πολακιστές», αλλά ως γνωστόν η Αριστερά είναι του δόγματος «Συμμαχία ακόμα και με τον Διάβολο, για να επιτευχθεί ο στόχος».

Το μέγα ερώτημα-παράδοξο είναι τι θα γίνει μετά. Οι «87» και ο Πολάκης δεν θέλουν να βγάλουν μαζί αρχηγό. Θα μείνουν ή θα φύγουν κι απλώς θα κάνουν αντιπολίτευση στον «αψύ» και όχι στον «εφοπλιστή»; Και το rebranding του Α. Τσίπρα, μισό θα μείνει;

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Εχει ωραίες παραλίες η…Ψίμυθος;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Καλό καλοκαίρι και καλά ξεμπερδέματα είπαμε;

ΑΠΟΡΙΕΣ-3

Εντάξει, έχει τα προβλήματά του ο «αψύς», να του κόψουν όμως ένα μισθό; Τασούλας από πέτρα…

ΑΠΟΡΙΕΣ-4

Ο νυχτόβιος μπασκετμπολίστας, που απειλεί θεούς και δαίμονες, σε ποιο λαγούμι έχει λουφάξει;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
eleftherostypos.gr