Στα τυφλά βαδίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο και μετά την κίνηση απελπισίας που έκανε την Τρίτη το μεσημέρι, επαναφέροντας τον Παύλο Πολάκη στην ΚΟ χωρίς στην πραγματικότητα να συντρέχει κάποιος λόγος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χθεσινοβραδινή, δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, δεν διεξήχθη στο καλύτερο δυνατό κλίμα. Υπήρχαν πολλές διαφωνίες και αντιδράσεις για μια σειρά από προτάσεις που προέρχονταν από την «πεφωτισμένη» ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Αποτέλεσμα αυτών των διαφωνιών - που δεν προέρχονταν από τη λεγομένη εσωκομματική αντιπολίτευση, ως επί το πλείστον - ήταν το να καταγραφούν μόλις δέκα, από τα συνολικά 50 άρθρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό – αν κι εφόσον γίνει αποδεκτό.
Με απλά λόγια, στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία θεωρείται αδύνατο να γίνει συζήτηση επί της ουσίας – κάτι που θα διευκολύνει την αντιπαράθεση για άλλα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της προσφυγής στη βάση για την εκλογή προέδρου.
Έτσι, δύσκολα θα είναι έτοιμο και στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που αρκετοί βλέπουν με καχυποψία, εκτιμώντας ότι το Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσει μόνο το θέμα της ηγεσίας του κόμματος.
Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι το θέμα του ονόματος και της αλλαγής του, δεν συζητήθηκε καθόλου χθες. Και αυτό έπειτα από εισήγηση του Πάνου Ρήγα, δηλαδή ενός προσώπου που βρίσκεται πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα, το πολύπειρο στέλεχος φέρεται να εισηγήθηκε αυτό να συζητηθεί τελευταίο.
Μπαράζ διαφωνιών
Την ίδια ώρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επικρίσεις προς την ηγεσία του κόμματος και προσωπικά προς τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι μόνο από την πλευρά του Παύλου Πολάκη ή των «87», αλλά κι από προσκείμενους στο «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος για αλλαγή όχι μόνο στο όνομα, αλλά και σε ολόκληρη την οργανωτική δομή του κομματικού μηχανισμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα η μετονομασία σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», αλλά και ο «κόφτης» των τριών θητειών έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία σε μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ορισμένους τίθεται ο προβληματισμός εάν το πλαφόν στην κοινοβουλευτική θητεία αφορά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός δεν εκλέγεται σε κάποια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μίλτος Ζαμπάρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Αρβανίτης εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά του Στέφανου Κασσελάκη καλώντας τον να απευθυνθεί στα μέλη. Οι «87» και όχι μόνο, μιλούν για προσωποπαγές κόμμα, ενώ άλλα στελέχη υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ρευστοποίησης του κόμματος σε ένα κόμμα με δομές, όπως λένε, που δεν θα έχουν λογοδοσία, από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος, όπως υποστηρίζουν.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τόσο ο νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, όσο και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασαν χθες τον προβληματισμό του για τον χρόνο στον οποίο κατατέθηκε η πρόταση για την αλλαγή ονόματος, αλλά και τη διαφωνία τους με αυτό.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εκτίμησε ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει και άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές ουσίας και έπεσαν στο κενό».
Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο EΡΤΝews, υπογράμμισε τον κίνδυνο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων[…] υπάρχει και οργανωτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει η απογοήτευση των μελών μας και των στελεχών μας και υπάρχει και μια απογοήτευση, ας πούμε των ψηφοφόρων που φαίνεται. Αλλά δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δίνουν τα στοιχεία αυτά. Και υπάρχει και ένας κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι το κόμμα διαρκώς συρρικνώνεται με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας. «Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση σήμερα και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» υπογράμμισε.
Βολές για τις προτεινόμενες αλλαγές κι από τον Παύλο Πολάκη. Σε ανάρτησή του ανέφερε «επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!».
Τελευταίο θα συζητηθεί το όνομα
Οι δυσκολίες είναι τέτοιες που το όνομα Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς φαίνεται να μπαίνει στον πάγο.
Με πρόταση του Πάνου Ρήγα το ζήτημα του νέου ονόματος που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης θα συζητηθεί τελευταίο αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και για τα 50 άρθρα.
Μέχρι την Παρασκευή η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να φτάσει η εισήγηση για την νέα καταστατική δομή στην ΚΕ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το θέμα που απασχολήσει το ανώτερο όργανο θα είναι το ζήτημα ηγεσίας που θέτει ο Παύλος Πολάκης και η ομάδα των 87.