26 Σεπτεμβρίου 2024

Παραπέμπεται για διαφθορά ο δήμαρχος Νέας Υόρκης και για «δώρα» από την Τουρκία - Στο «μικροσκόπιο» του FBI ταξίδια, δωρεές και ο... «ουρανοξύστης» του Ερντογάν


Ο Έρικ Άνταμς είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κατηγορείται για διαφθορά- Εξετάζεται εάν έλαβε δωρεές από το τουρκικό κράτος   

Σήμερα αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες στον δήμαρχο Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς ο οποίος έχει μπει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο «μικροσκόπιο» των αρχών.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο αν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και έλαβε παράνομες δωρεές.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή έρευνα εξέτασε αν ο Έρικ Άνταμς πίεσε τους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης να υπογράψουν, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, να εγκαινιαστεί το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το λεγόμενο «ουρανοξύστη» του Ερντογάν ή αλλιώς το «Σπίτι της Τουρκίας» που βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό κτήριο του ΟΗΕ.

Επιπλέον, εξετάζεται αν ο δήμαρχος αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά, αναφορικά με τις πτήσεις του, από την Turkish Airlines, η οποία ανήκει εν μέρει στην τουρκική κυβέρνηση.

Οι ομοσπονδιακές έρευνες 

Ο δήμαρχος παρέδωσε τα τηλέφωνά του τον περασμένο Νοέμβριο, για να εξακριβωθεί εάν η εκστρατεία του το 2021 έλαβε παράνομες δωρεές από πολίτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Τουρκία.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η έρευνα περιλαμβάνει όχι μόνο τους δεσμούς του Άνταμς με την Τουρκία, αλλά και με το Ισραήλ, το Κατάρ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν - η μόνη από τις έξι Adams που δεν έχει επισκεφθεί.

Οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν εάν η εκστρατεία του για τη δημαρχία το 2021 είχε «συνωμοτήσει» με την κυβέρνηση της Τουρκίας για να λάβει παράνομες ξένες δωρεές και αν ασκήθηκε πίεση στην πυροσβεστική να εγκρίνει ένα νέο πολυώροφο τουρκικό προξενείο παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι αστυνομία «ξεσκόνισε» και τους συνεργάτες του Άνταμς - «Βροχή» από παραιτήσεις 

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ομοσπονδιακοί πράκτορες διεξήγαγαν έρευνες και κατάσχεσαν τα τηλέφωνα του αστυνομικού επιτρόπου, του πρώτου αντιδημάρχου, της καγκελαρίου των σχολείων, του αντιδημάρχου δημόσιας ασφάλειας και ενός ανώτερου συμβούλου που είναι ένας από τους στενότερους έμπιστους του δημάρχου.

Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν σε τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες για διαφθορά που στροβιλίζονται γύρω από τη διοίκηση του Άνταμς και οδήγησαν στην παραίτηση του αστυνομικού επιτρόπου, Έντουαρντ Α. Κάμπαν, και της γενικής συμβούλου του δημάρχου, Λίζα Ζόρνμπεργκ, η οποία αποχώρησε από τη διοίκηση αφού ο Άνταμς αντιστάθηκε στη συμβουλή της να καθαρίσει το σπίτι.

Ο Επίτροπος Υγείας της πόλης της Νέας Υόρκης Δρ. Ashwin Vasan υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα και θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος του έτους.Ο ίδιος είπε ότι εγκαταλείπει τη θέση για προσωπικούς λόγους και όχι λόγω των συνεχιζόμενων ομοσπονδιακών ερευνών που αφορούν την κυβέρνηση Άνταμς.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Άνταμς και οι αναφερόμενες σχέσεις του με την Τουρκία

«Πάντα ήξερα ότι αν σταθώ στη θέση μου για τους Νεοϋορκέζους, θα ήμουν στόχος - και στόχος έγινα», δήλωσε ο Άνταμς για να προσθέσει: «Αν κατηγορηθώ, είμαι αθώος και θα το πολεμήσω με κάθε ουγγιά της δύναμης και του πνεύματός μου».

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι ερευνητές αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με έναν αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού προξένου της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Reyhan Özgür, τον οποίο ο Adams, κατά τη διάρκεια τελετής έπαρσης σημαίας για την Τουρκία το 2022, περιέγραψε ως «καλό φίλο».

Ένα άλλο άτομο που κατονομάστηκε στις κλήσεις του κινητού του, ήταν ο Arda Sayiner, ένας αυτοαποκαλούμενος σύμβουλος  influencer και δημοσιογράφος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Τουρκία και του οποίου ο ιστότοπος διαφημίζει μια συνέντευξη που είχε κάποτε με τον Adams.

Ο Sayiner συμμετείχε στην οργάνωση ταξιδιού του Adams τον Δεκεμβρίου 2015 στην Τουρκία ενώ ήταν πρόεδρος του δήμου, τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μέσα σε τέσσερις μήνες.

Το κατηγορητήριο σηματοδοτεί μια δύσκολη εποχή για τον Άνταμς. Έναν Δημοκρατικό και πρώην αρχηγό της αστυνομίας που κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν τρία χρόνια για να γίνει ο δεύτερος μαύρος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης του έθνους και που υποσχόταν νόμο και τάξη και μείωση της εγκληματικότητας, σημειώνει το Associated Press.

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι πράκτορες του FBI κατάσχεσαν τα τηλέφωνά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς αντιμετωπίζει έναν μεγάλο αριθμό ομοσπονδιακών ερευνών που αφορούν τη διοίκησή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι έρευνες οδήγησαν σε σωρεία κλητεύσεων. Ομοσπονδιακοί ερευνητές επισκέφτηκαν περισσότερα από 12 μέλη της διοίκησής του, κατάσχοντας συσκευές από τον αστυνομικό επίτροπο (ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε), τον επικεφαλής των δημόσιων σχολείων και άλλους έμπιστους ανθρώπους τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημαρχείο.

Τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος δημάρχου έλαβε κλήτευση για να καταθέσει ενώπιον μιας μεγάλης κριτικής επιτροπής.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να συζητήσουν τις έρευνες, αλλά άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με στοιχεία των υποθέσεων είπαν ότι έρευνες που αφορούσαν ανώτερους βοηθούς του Άνταμς, συγγενείς αυτών των βοηθών, συγκέντρωση χρημάτων για εκστρατεία και πιθανή επιρροή στην αστυνομία και την πυροσβεστική.

Ο Άνταμς, πρώην αρχηγός της αστυνομίας, δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία και αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε γνώση για εγκληματική δραστηριότητα.

Παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για διαφθορά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς

Το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, αλλά θα κάνει τον 64χρονο Άνταμς, τον πρώτο δήμαρχο στην ιστορία της πόλης που κατηγορείται ενώ βρίσκεται στην εξουσία
Αντιμέτωπος με ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες βρίσκεται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, σύμφωνα με το CBS News, συνεργάτη του BBC στις ΗΠΑ.

Ο 64χρονος Άνταμς εξελέγη δήμαρχος της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ πριν από σχεδόν τρία χρόνια υποσχόμενος να χαλιναγωγήσει το έγκλημα. Ωστόσο, αυτός και μια σειρά από ανώτατους αξιωματούχους βρίσκονται αντιμέτωποι τώρα με αυξανόμενο έλεγχο ως μέρος πολλαπλών ομοσπονδιακών ερευνών διαφθοράς.

Το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, αλλά θα κάνει τον 64χρονο Άνταμς, τον πρώτο δήμαρχο στην ιστορία της πόλης που κατηγορείται ενώ βρίσκεται στην εξουσία.

Σε βίντεο πουτ δημοσίευσε ο Έρικ Άνταμς αργά την Τετάρτη, δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τις κατηγορίες και να παραμείνει στην εξουσία, ζητώντας από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης «προσευχές και υπομονή».

«Θα καταπολεμήσω αυτές τις αδικίες με κάθε ουγγιά της δύναμής μου και του πνεύματός μου», λέει στο βίντεο, προσθέτοντας «Είμαι αθώος» και όπως λέει σχεδιάζει να ζητήσει μια «άμεση δίκη για να ακούσουν οι Νεοϋορκέζοι την αλήθεια».

«Τώρα, αν κατηγορηθώ, πολλοί μπορεί να πουν ότι πρέπει να παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ την πόλη ενώ μάχομαι την υπόθεση. Μπορώ επίσης να καταλάβω πόσο ανησυχούν οι καθημερινοί Νεοϋορκέζοι που δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου ενώ αντιμετωπίζω κατηγορίες, αλλά αντιμετωπίζω αυτά τα ψέματα εδώ και μήνες».

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να αποσφραγίσουν το κατηγορητήριο σήμερα Πέμπτη, όταν ο Άνταμς θα εμφανιστεί αρχικά στο δικαστήριο, αναφέρει το CBS News.

Οι αναφερόμενες κατηγορίες έρχονται λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του Άνταμς και έκαναν έρευνα στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, της επικεφαλής του εράνου του.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν εξέταζε εάν η ομάδα της εκστρατείας του Άνταμς για τη δημαρχία το 2021 συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνησηγια τη διοχέτευση παράνομων δωρεών στην εκστρατεία.

Οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι εισαγγελείς κάλεσαν την εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου για πληροφορίες σχετικά με πέντε άλλες χώρες: Ισραήλ, Κίνα, Κατάρ, Νότια Κορέα και Ουζμπεκιστάν.

«Δεν βλέπω πώς ο δήμαρχος Άνταμς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Νέα Υόρκη», έγραψε η  Ocasio-Cortez στο X. «Για το καλό της πόλης, θα πρέπει να παραιτηθεί».

Η Ocasio-Cortez αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη «πλημμύρα παραιτήσεων και κενών θέσεων» που είπε ότι απειλούσαν την ικανότητα της πόλης να λειτουργεί.