14 Σεπτεμβρίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: H φρεγάτα ΨΑΡΑ στην αρμάδα ρυμούλκησης του φλεγόμενου


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί νέα μεγάλη επιχείρηση ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου «Sounion», το κατάστρωμα του οποίου συνεχίζει να φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχει στην επιχείρηση μαζί με δύο αντιτορπιλικά της Γαλλίας και της Ιταλίας.


του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως ανακοίνωσε το Στρατηγείο της Επιχείρησης ASPIDES με έδρα τη Λάρισα και διακρίνονται τρία πολεμικά πλοία – ανάμεσά τους και η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού μας Ναυτικού – να συνοδεύουν τα τρία ρυμουλκά πλοία που θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο σε ασφαλή λιμένα ή όρμο, όπου θα ξεκινήσει η άντληση του πετρελαίου από τα αμπάρια του σε άλλα πλοία.

Τα τρία πολεμικά πλοία της επιχείρησης ASPIDES διασφαλίζουν ότι τα ρυμουλκά δεν θα δεχθούν καμία επίθεση ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει δηλώσει ότι η απόφαση να επιτραπεί η απόσυρση του «Sounion» οφείλεται στην ανησυχία για οικολογική καταστροφή.

Το ρυμουλκό πλοίο μαζί με τα 2 πλοία υποστήριξης που το συνοδεύουν περιβάλλουν εκτός από την ΨΑΡΑ, το ιταλικό Αντιτορπιλικό «D-553 ITS Andrea Doria» καθώς και γαλλικό αντιτορπιλικό.



Το SOUNION δέχτηκε επίθεση από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείτο από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερις ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από γαλλικό αντιτορπιλικό στο κοντινό Τζιμπουτί.

Στη συνέχεια, οι Χούθι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο πλοίο και τα πυροδότησε, προκαλώντας φόβους ότι τα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου του πλοίου θα μπορούσαν να χυθούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 80 πλοία με πυραύλους και drones από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας κατέλαβαν ένα πλοίο που σκότωσε επίσης τέσσερις ναύτες. Ένα από τα βυθισμένα πλοία, το Tutor, βυθίστηκε αφού οι Χούθι τοποθέτησαν εκρηκτικά και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε λόγω προηγούμενης επίθεσης, παραδέχτηκε αργότερα η ομάδα ανταρτών.

Άλλοι πύραυλοι και drones αναχαιτίστηκαν από συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα ή δεν κατάφεραν να πλήξουν τους στόχους τους.

Οι τρομοκράτες λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο για να αναγκάσουν τον τερματισμό της ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση έχουν μικρή ή καθόλου σχέση με τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με προορισμό το Ιράν.