19 Σεπτεμβρίου 2024

New York Times: Πώς το Ισραήλ δημιούργησε έναν σύγχρονο Δούρειο Ίππο για να βλάψει τη Χεζμπολάχ


Το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά τις 3:30, στον Λίβανο,

οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ άρχισαν να ηχούν ταυτόχρονα, ειδοποιώντας τους για ένα επείγον μήνυμα. Το μήνυμα έφτασε στα χέρια πολλών, προκαλώντας ανησυχία στους μαχητές της οργάνωσης. Όμως, το μήνυμα δεν προερχόταν από τους ηγέτες της Χεζμπολάχ, αλλά από τον μεγαλύτερο εχθρό της: το Ισραήλ.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πρώτη ειδοποίηση, οι ήχοι των εκρήξεων και οι κραυγές πανικού πλημμύρισαν τους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια σε ολόκληρο τον Λίβανο. Οι βομβητές που περιείχαν μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης, εξερράγησαν, προκαλώντας χάος. Σύμφωνα με μάρτυρες και οπτικοακουστικό υλικό από βίντεο, οι εκρήξεις εκτόξευσαν άνδρες από τις μοτοσικλέτες τους, ενώ άνθρωποι που έκαναν τα ψώνια τους σε παντοπωλεία έπεσαν στο έδαφος, σφαδάζοντας από τον πόνο, με καπνό να βγαίνει από τις τσέπες τους.


Ο Μοχάμεντ Αουάντα, 52 ετών, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τον γιο του, όταν είδαν έναν άνδρα του οποίου ο βομβητής εξερράγη. «Ο γιος μου τρελάθηκε και άρχισε να ουρλιάζει όταν είδε το χέρι του άνδρα να αποκολλάται από το σώμα του», ανέφερε ο Αουάντα στους New York Times. Η σκηνή αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές φρικτές εικόνες που εκτυλίχθηκαν εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.700 τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριάστηκαν. Ωστόσο, η φρίκη δεν σταμάτησε εκεί.

Την επόμενη μέρα, εχθές Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 20 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν οι ασύρματοι που χρησιμοποιούνταν, τύπου γουόκι-τόκι, στον Λίβανο άρχισαν να εκρήγνυνται. Ορισμένα από τα θύματα ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι ήταν αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.


Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει αρνηθεί τον ρόλο του στις εκρήξεις. Ωστόσο, 12 αξιωματούχοι άμυνας και πληροφοριών, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στους New York Times, επιβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι αξιωματούχοι περιγράφουν την επιχείρηση ως μια σύνθετη και πολυετή στρατιωτική ενέργεια, η οποία σχεδιαζόταν επί μακρόν.

Ο Νασράλα προωθούσε για χρόνια τη χρήση των βομβητών στη Χεζμπολάχ

Οι παγιδευμένοι με εκρηκτικά βομβητές και οι ασύρματοι, αποτελούν την τελευταία εχθροπραξία στη χρόνια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μιας οργάνωσης που έχει τη βάση της στον Λίβανο και υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξήθηκαν ραγδαία μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ομάδες όπως η Χεζμπολάχ έχουν εδώ και καιρό εκτεθεί σε ισραηλινές επιθέσεις με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Οι New York Times αναφέρουν ότι το 2020, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο επιστήμονα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν με τη χρήση ρομπότ, καθοδηγούμενο μέσω ενός δορυφόρου και υποστηριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει επίσης κυβερνοεπιθέσεις για να εμποδίσει την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στον Λίβανο, το Ισραήλ έχει στόχο να εξαλείψει ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ μέσω στοχευμένων δολοφονιών.

Αντιμέτωπος με αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε την υψηλή τεχνολογία, η Χεζμπολάχ έπρεπε να υιοθετήσει τη χαμηλή τεχνολογία. Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Νασράλα, φανερά ανήσυχος, δήλωσε σε δημόσια τηλεοπτική του ομιλία τον Φεβρουάριο ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα κινητά τηλέφωνα για να εντοπίζει τις θέσεις των μαχητών της Χεζμπολάχ. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας», δήλωσε, καλώντας τους οπαδούς του να τα εγκαταλείψουν. «Θάψτε το, βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το», τους είχε πει.


Ο Νασράλα προωθούσε για χρόνια τη χρήση των βομβητών στη Χεζμπολάχ, θεωρώντας τα ασφαλέστερα, καθώς δεν αποκάλυπταν την τοποθεσία του χρήστη. Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, αυτά οι βομβητές θα μπορούσαν να λάβουν δεδομένα χωρίς να παρέχουν επιπλέον πληροφορίες που θα εξέθεταν τους χρήστες τους.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν σε αυτό μια ευκαιρία. Ακόμα και πριν ο Νασράλα αυξήσει τη χρήση των βομβητών, το Ισραήλ είχε ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνας, η οποία θα παρίστανε έναν διεθνή κατασκευαστή τέτοιων συσκευών. Η B.A.C. Consulting, μια φαινομενικά ουγγρική εταιρεία, είχε αναλάβει την παραγωγή αυτών των συσκευών εκ μέρους της Gold Apollo, μιας εταιρείας από την Ταϊβάν. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η εταιρεία ήταν μέρος ενός ισραηλινού μετώπου, και οι βομβητές που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ δεν ήταν τυπικές συσκευές, όπως κατασκεύαζε για άλλους η B.A.C.

Οι ισραηλινοί πράκτορες κατασκεύασαν βομβητές με εκρηκτικά – τα εκρηκτικά PETN ήταν κρυμμένα στις μπαταρίες αυτών των συσκευών. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, πηγές που επικαλούνται οι Times, οι βομβητές που παραδόθηκαν στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 περιείχαν εκρηκτικές ύλες, ενώ η παραγωγή τους αυξήθηκε δραματικά μετά τις δηλώσεις του Νασράλα για την εγκατάλειψη των κινητών τηλεφώνων.

Η Χεζμπολάχ, όπως επισημαίνουν οι New York Times, θεωρούσε τους βομβητές ως αμυντικό μέτρο για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων της, ενώ για τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν «κουμπιά» που μπορούσαν να ενεργοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή αυτή φάνηκε να έφτασε αυτή την εβδομάδα.


Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτρέψει την επιστροφή των περισσότερων από 70.000 Ισραηλινών που είχαν εκδιωχθεί από τις μάχες με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Είπε ότι οι κάτοικοι αυτοί δεν μπορούν να επιστρέψουν χωρίς «μια θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια», όπως αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η εντολή για την ενεργοποίηση των βομβητών δόθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους New York Times, το Ισραήλ έστειλε μέσω των βομβητών ένα ψεύτικο μήνυμα στα αραβικά, που φαινόταν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, οδηγώντας τους μαχητές της οργάνωσης στο να ανοίξουν τις συσκευές τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη των συσκευών, βυθίζοντας τον Λίβανο στο χάος.

Ασθενοφόρα κατέκλυσαν τους δρόμους, καθώς οι τραυματίες μεταφέρονταν στα νοσοκομεία που γέμισαν ασφυκτικά. Τουλάχιστον οκτώ μέλη της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο αθώοι πολίτες επίσης υπέστησαν τις συνέπειες της καταστροφικής επίθεσης. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλά παιδιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράφουν οι New York Times, στο χωριό Σαραΐν του νότιου Λιβάνου, η 9χρονη Φατίμα Αμπντουλάχ μόλις είχε επιστρέψει από την πρώτη της μέρα στη Δ’ Δημοτικού, όταν άκουσε τον βομβητή του πατέρα της να ηχεί. Το μικρό κορίτσι το σήκωσε για να το πάει στον πατέρα της, και εκείνη τη στιγμή η συσκευή εξερράγη, σκοτώνοντάς την.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας που πραγματοποιήθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού για δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις της Τρίτης, μια νέα έκρηξη έσπειρε πανικό. Οι παρευρισκόμενοι τράπηκαν σε φυγή, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο στους κοντινούς χώρους, φοβούμενοι ότι τα κινητά τους τηλέφωνα ή οι συσκευές των διπλανών τους θα μπορούσαν να εκραγούν. «Σβήστε τα τηλέφωνά σας!» φώναζαν κάποιοι. «Βγάλτε τις μπαταρίες!» Σύντομα, μια φωνή από ένα μεγάφωνο στην κηδεία παρότρυνε όλους να πράξουν το ίδιο.


Όπως καταλήγουν οι New York Times, η δεύτερη αυτή σειρά εκρήξεων επιβεβαίωσε τον φόβο που είχε επικρατήσει την προηγούμενη ημέρα: οι Λιβανέζοι πλέον ζουν σε έναν κόσμο όπου οι πιο κοινές συσκευές επικοινωνίας μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Μία γυναίκα, η Ουμ Ιμπραήμ, σταμάτησε έναν δημοσιογράφο στη μέση του χάους και τον ικέτεψε να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να καλέσει τα παιδιά της. Με τρεμάμενα χέρια, κάλεσε έναν αριθμό και στη συνέχεια φώναξε με τρόμο: «Σβήστε τα τηλέφωνά σας τώρα!»