Ήταν ο πιο τιμημένος στρατιώτης που, όμως, δεν είχε ρίξει ούτε μια σφαίρα και δεν σκότωσε κανέναν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Ήταν ο πιο λάθος τόπος για να βρίσκεται ένας ειρηνιστής. Εκείνος όμως ήταν εκεί!
Σκαρφάλωνε πάνω από τους σωρούς πτωμάτων στο πεδίο της μάχης, προσπαθούσε να προφυλαχθεί από τις σφαίρες που έσκιζαν τον αέρα και έπεφτε στις λάσπες για να καλυφθεί από την καταιγίδα των οβίδων· ο 26χρονος Ουίλιαμ Χάρολντ Κόλντμαν ήταν μεν στο πεδίο της μάχης αλλά όχι για να πολεμήσει μα για να περισώσει τραυματίες!
Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου του 1918, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε προς το τέλος του- σχεδόν ένα μήνα μετά θα ήταν ένα σκοτεινό παρελθόν και εκατοντάδες σελίδες αιματοβαμμένης ιστορίας. Ο γερμανικός στρατός υποχωρούσε, όμως εξακολουθούσε να είναι μια ασταμάτητη πολεμική μηχανή. Επειτα από αποτυχημένη βρετανική έφοδο, εκατοντάδες τραυματίες κείτονταν ουρλιάζοντας στη νεκρή ζώνη. Ο Κόλτμαν ήταν μέλος των Plymouth Brethren, ένα ένα μικρό εκκλησιαστικό και αντικομφορμιστικό χριστιανικό κίνημα που είχε ως κεντρικό δόγμα του στον φιλειρηνισμό. Παρ όλα αυτά, ο Κόλτμαν είχε καταταγεί εθελοντής τραυματιοφορέας και είχε κερδίσει έναν εκπληκτικό αριθμό παρασήμων ανδρείας για τις πάμπολλες φορές που είχε απομακρύνει τραυματίες από το πεδίο της μάχης.
Αρχίζοντας το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου και επί 48 ώρες ο 26χρονος ειρηνιστής μόχθησε πιο θαρραλέα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Σερνόταν ξανά και ξανά προς τις γραμμές του εχθρού για να φροντίσει τους τραυματίες δένοντας τους τις πληγές, τυλίγοντάς τους με αιμοστατικούς επιδέσμους, χορηγώντας μορφίνη και τραβώντας τους πίσω στην ασφάλεια των βρετανικών γραμμών.
Όταν σώπασαν τα κανόνια, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ καρφίτσωσε στο στήθος του Ουίλιαμ Κόλντμαν το παράσημο του Σταυρού της Βικτώριας για τη γενναιότητα του. Πλάι σ’ αυτό κρέμονταν ακόμα δύο παράσημα για διακεκριμένη υπηρεσία και άλλα δύο παράσημα ανδρείας.
Τα μετάλλια του Κόλτμαν
Ο Ουίλιαμ Κόλντμαν ήταν ο πιο παρασημοφορημένος στρατιώτης της βρετανικής αυτοκρατορίας· τον αποκάλεσαν ως τον «γενναιότερο και πιο τιμημένο στρατιώτη» στον πιο αιματηρό πόλεμο που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος· ήταν εκείνος που δεν πυροβόλησε ούτε μία φορά και δεν είχε αφαιρέσει ούτε μια ζωή! Μετά τον πόλεμο ο (για τους φίλους του) Μπιλ Κόλμαν συνέχισε τη ζωή του εξασκώντας το επάγγελμα του κηπουρού. Όταν τον ρωτούσαν για τον πόλεμο έσκυβε το κεφάλι και έσκαβε με περισσότερο πάθος τα πάρκα του Μπάρτον, στο Staffordshire της Αγγλίας· πέθανε στο Νοσοκομείο «Outwoods» του Μπάρτον, το 1974 σε ηλικία 82 χρονών.