17 Οκτωβρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν


Στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών και σε διαγραφές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2025, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου 4957/2022, σχετικά με την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει αναμονή για την εφαρμογή του νόμου και κρίνουν ότι με τη συμπλήρωση του ορίου φοίτησης το Συμβούλιο του κάθε τμήματος είναι υποχρεωμένο να εκδώσει πράξη διαγραφής για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές.

Ποιες θα είναι όμως οι κινήσεις των ΑΕΙ όσον αφορά το θέμα αυτό, ακόμη είναι άγνωστο, αλλά η πρώτη εικόνα που επικρατεί είναι ότι υπάρχει μια γενική απροθυμία στη διαγραφή φοιτητών. Όμως, μια πιθανή άρνηση των πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις καθώς οι «ποινές» θα επικεντρωθούν στο ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβουν από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πανεπιστήμια σήμερα, όπως και πολλές φορές κατά το παρελθόν, θα δυσκολευτούν να διαγράψουν φοιτητές αλλά σίγουρα θα σκεφτούν και την πιθανότητα μιας μειωμένης χρηματοδότησης για τον λόγο αυτό. Για την ώρα οι διοικήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων δεν έχουν καμία σχετική προετοιμασία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και μεγάλα πανεπιστήμια τα οποία έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες κάνοντας ξεκαθάρισμα στα μητρώα των φοιτητών. Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τα ΑΕΙ δεν επιβαρύνονται από τους φοιτητές, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης καθώς δεν έχουν ταυτότητα ούτε και κάποιο από τα προνόμια των ενεργών φοιτητών.

Συνεπώς, δεν θέλουν να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στους φοιτητές, αναφερόμενοι και σε φοιτητές τους οι οποίοι δεν είναι αμελείς αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (υγείας, οικονομικά κ.α) και γι' αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους προκαθορισμένους χρόνους.

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:
  • Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα
  • Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
  • Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.
  • Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.
  • Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
  • *Οσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής.
  • Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 (όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο ν. 4957) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.
  • Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης.
Νικολίτσα Τρίγκα
ΕΘΝΟΣ