02 Οκτωβρίου 2024

ΝΔ: Γιατί αναβλήθηκε το κοκτέιλ με βουλευτές στο Μαξίμου – Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη


Η παρασκηνιακή κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού εντείνεται για τον εορτασμό της 4ης Οκτωβρίου στην Ρηγίλλης, με το Μαξίμου και την Πειραιώς να ρίχνουν εκεί όλο το εσωκομματικό βάρος.

Ο στόχος είναι προφανής: να «ξυπνήσει» ο κομματικός πατριωτισμός σε ενωτικό φόντο με όλες τις «φυλές» και τις γενιές της παράταξης στον αριθμό 18 της άλλοτε έδρας της ΝΔ σε μια περίοδο που έχουν ζωηρέψει οι… εσωτερικές συζητήσεις με ανήσυχους βουλευτές σε διάθεση πίεσης της κυβέρνησης.

Με αυτά συνδέεται άμεσα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει για αργότερα το κοκτέιλ και τη χαλαρή συνάντησή του στο Μαξίμου με τους εκτός κυβερνητικού σχήματος βουλευτές του.

Πράγματι «προσκλήσεις» δεν εστάλησαν στην ΚΟ όμως η πρωτοβουλία είχε «κλειδώσει» για τη χθεσινή ημέρα, ενώ το προηγούμενο 48ωρο βουλευτές αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλεφωνήματα προσπαθώντας να μάθουν τι οργανώνεται και με ποιους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που όταν πήγε στο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας αποφάσισε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος ήταν υπαρκτός έως την Κυριακή, αναγκάζοντας το πρωθυπουργικό γραφείο να… χωριστεί στα δύο: από τη μία συνεργάτες που δεν επιβεβαίωναν καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα, από την άλλη εκείνοι που διεμήνυαν ότι αποφασίστηκε να πέσει το βάρος στα «γενέθλια» της ΝΔ.

Οι 3 λόγοι

Είναι σαφές ότι έγιναν δεύτερες πρωθυπουργικές σκέψεις ως προς το τάιμινγκ. Πρώτον, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη εμφανώς στρέφεται ξανά ο προβολέας στο κυβερνητικό έργο και την καθημερινότητα και κρίθηκε ότι είναι ήδη φορτωμένο το πρόγραμμα – ενδεικτικά ο ίδιος παρενέβη χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψηφιακής κτηματογράφησης και την Πέμπτη θα βρεθεί στην Ορεστιάδα για το «αναπτυξιακό σχέδιο» του Έβρου.

Δεύτερον, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», κρίθηκε ότι η πρωτοβουλία θα σήκωνε νέες δημόσιες συζητήσεις για τα εσωκομματικά, με αφορμή παρουσίες και ακόμη χειρότερα τυχόν απουσίες και τα μηνύματα που θα ήθελαν να εκπέμψουν βουλευτές από την αυλή του Μαξίμου. Άρα ζυγίστηκε ο κίνδυνος να επισκιαστεί η επικείμενη εκδήλωση.

Τρίτον, κρίθηκε ότι ήδη εξελίσσονται αποτελεσματικά απόπειρες προσέγγισης κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας- όπως οι ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με βουλευτές στη Βουλή, μια ιδέα που πρωτοσυζητήθηκε τον Αύγουστο.

Λίγες ώρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε από το κάδρο τη συνάντηση με βουλευτές, επέλεξε να τηλεφωνήσει στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Τα μεσημεριανά τηλεφωνήματα ήταν σύντομα, ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται να πήρε ξεκάθαρη απάντηση για την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών στην Ρηγίλλης.