10 Οκτωβρίου 2024

Η ΕΕ μιλάει πλέον ευθέως για απελάσεις παράνομων μεταναστών


Το ζήτημα θα απασχολήσει τους "27" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Επόμενης εβδομάδας - H Ελλάδα θα αναζητήσει και θα διαπραγματευτεί μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η μεταναστευτική πολιτική στα περισσότερα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μετατραπεί σε έναν βραχνά, ο οποίος ακούγεται όχι απλώς ως τις Βρυξέλλες αλλά και ως το Λουξεμβούργο όπου σήμερα συνεδριάζουν οι 27 υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ήτοι Συμβούλιο της ΕΕ όπως ονομάζεται επισήμως το δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ, το οποίο συνέρχεται όλως παραδόξως υπό την προεδρία της Ουγγαρίας, ασχολείται επισήμως με το ζήτημα της απέλασης όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην ΕΕ.

Το ζητημα των ταχύτερων και πιο συντονισμένων απελάσεων (σ.σ επιστροφές παράνομων μεταναστών στην “επίσημη” γλώσσα της ΕΕ) είχε ήδη συζητηθεί, όπως έγραψε το «ΘΕΜΑ» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) του περασμένου Οκτωβρίου.

Τότε, οι 27 είχαν κάνει λόγο για ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, για τη συνεργασία των 27 κρατών - μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται, νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Εναν περίπου χρόνο μετά, το Συμβούλιο της ΕΕ (σ.σ οι αρμόδιοι υπουργοί των 27), συνέρχεται στο Λουξεμβούργο για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Και σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα, οι 27 αρμόδιοι υπουργοί των κρατών - μελών της ΕΕ θα ασχοληθούν με τις επιστροφές των παράνομων μεταναστών και όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με την Eurostat, την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το 2023, 484.160 πολίτες εκτός ΕΕ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ ενώ μόλις 91.465 ( ήτοι το 18,9%) επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ελλάδα έρχεται σε αυτή τη συνάντηση για να αναζητήσει και να διαπραγματευτεί μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο «έχουμε απορροφήσει μεγάλη πίεση εφαρμόζοντας μια πολιτική για την παράνομη μετανάστευση που είναι σκληρή αλλά δίκαιη, και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο, ώστε άπαντες να σεβαστούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου. Ήτοι, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά ευρωπαϊκά, σύμφωνα με το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Παράλληλα, ο Μπρυνό Ρετιγό, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν πρέπει να αποκλείσει καμία λύση a priori».

Αυτή η δήλωση έχει να κάνει με τα λεγόμενα προσφυγικά hubs ή hotspots, στα οποία οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ, μέχρι να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η αίτησή τους. Κάτι που έχει κάνει για παράδειγμα η Ιταλία με την Αλβανια, ή, τηρουμένων των αναλογιών αυτό που κάνει η ΕΕ με την Τουρκία.

Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το ζήτημα των επιστροφών (σ.σ της απέλασης δηλαδή παράνομων μεταναστών) έχει ήδη συζητηθεί σε κορυφαίο επίπεδο στο Συμβούλιο της ΕΕ και μάλιστα αναμένεται να απασχολήσει και τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) το οποίο θα λάβει χώρα στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα για μια συμφωνία εντοπίζεται στο ότι η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ΕΕ, ήτοι ο γαλλο - γερμανικός άξονας, έχει βγει από τις ράγες. Με τον πρόεδρο Μακρόν και τον Καγκελάριο Σολτς, να ασφυκτιούν και να προσπαθούν να ασανάσουν, πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι όποιες αποφάσεις μεταφέρονται στις λεγόμενες ελληνικές καλένδες.

Όπως είχε δηλώσει όμως γερμανική πηγή στο «ΘΕΜΑ», πρέπει να κατέβουμε από το ροζ συννεφάκι μας. Να θυμίσω ότι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε λόγω της μετανάστευσης.