01 Οκτωβρίου 2024

📺Μαρινάκης: Απορρίφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόταση για μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης των ανηλίκων


Απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό η πρόταση για μείωση του ηλικιακού ορίου φυλάκισης των ανηλίκων από τα 15 στα 14 έτη, σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Σε ερώτηση για την ανήλικη παραβατικότητα και το όριο της ανηλικότητας που είχε συζητηθεί να κατέβει από τα 15 έτη στα 14, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

“Ναι, ήταν μία από τις προτάσεις που έγιναν από τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά απερρίφθησαν. Είναι η μοναδική που απερρίφθη από τον πρωθυπουργό μετά από μία εκτενή συζήτηση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία σας ανακοίνωσα υιοθετούνται. Εκρίθη και από τον Πρωθυπουργό και μετά τη συζήτηση και συνολικά από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτα με το να κατεβάσουμε κατά έναν χρόνο το όριο ηλικίας. Δεν είναι νομίζω ζήτημα, ειδικά σε τόσο μικρές ηλικίες, κυρίως καταστολής.

Σίγουρα η αυστηροποίηση έχει μεγάλη αξία σε πολλές άλλες διατάξεις. Εδώ πρέπει να σταθούμε στις λοιπές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έχουν έναν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και έναν χαρακτήρα θωράκισης προστασίας των εν δυνάμει θυμάτων, όπως είναι η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, του μπούλινγκ στα σχολεία. Πάνω από 400 περιστατικά έχουν γίνει γνωστά με αυτόν τον τρόπο. Έχουν επιληφθεί κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και έχουν αντιμετωπιστεί και πειθαρχικά οι δράστες. Η βία όμως δεν μένει στα σχολεία. Από ότι φαίνεται είναι κυρίως εκτός σχολείων. Έχουμε πολλαπλασιασμό των συλλήψεων. Έχουμε γραμμή καταγγελίας ούτως ώστε να έχουμε άμεση επέμβαση της αστυνομίας και να προλαβαίνουμε όσα περισσότερα περιστατικά μπορούμε. Αλλά θα μου επιτρέψετε ως νέος γονέας να πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και των γονιών“.

Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για να τους προσκαλέσει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

«Πράγματι επικοινώνησε ο πρωθυπουργός με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, τους κ.κ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για να τους προσκαλέσει στην επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν σε αυτή την εκδήλωση στην οποία το κάλεσμα είναι ανοικτό προς κάθε νεοδημοκράτισα και κάθε νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης. Δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δυο πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί της χώρας. Για το αν θα παραβρεθούν ή όχι δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.