21 Οκτωβρίου 2024

Έφεραν εγγύηση στα ΕΑΣ το συμβόλαιο που ακύρωσε ο Νίκος Δένδιας


Η κοινοπραξία των Τσέχων – Σλοβάκων, που από την διοίκηση των ΕΑΣ προκρίνεται να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας, φέρεται να παρουσίασε ως εγγύηση παλαιότερο συμβόλαιο που έχει ακυρώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, καταγγέλλοντας τη σύμβαση στη Βουλή, όπως αποκαλύπτουν αποκλειστικά στο enikos.gr εργαζόμενοι της εταιρείας.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

 Μία «άγνωστη» ιστορία για τον βαθμό εμπλοκής της κοινοπραξίας Τσέχων – Σλοβάκων στα ΕΑΣ από το παρελθόν φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το enikos.gr, με σοβαρές νομικές προεκτάσεις.

Εργαζόμενοι των ΕΑΣ, που επικοινώνησαν μαζί μας, αποκάλυψαν μία άγνωστη πτυχή της επιχειρούμενης αποκρατικοποίησης της εταιρείας από τη διοίκηση και την παραχώρηση των ηνίων στην κοινοπραξία Τσέχων – Σλοβάκων.

 Όπως ισχυρίζονται, «το 2006 οι Τσέχοι μέσω θυγατρικής εταιρείας στην Ισπανία παρουσιάστηκαν αυτοβούλως σε διαγωνισμό που είχαν κάνει τα ΕΑΣ για την προμήθεια πυρίτιδας για την παραγωγή σφαιρών 5.56 χιλιοστών. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι Τσέχοι υπήρχαν 9 εταιρείες με τις οποίες συζητούσε η τότε διοίκηση των ΕΑΣ».

Η θυγατρική εταιρεία από την Ισπανία παρουσίασε μία πολύ χαμηλή προσφορά με 28€ ανά κιλό πυρίτιδας. Επειδή η προσφορά ήταν πολύ καλή για να μην ασχοληθεί κανείς, η εταιρεία αποφάσισε να στείλει στην Ισπανία 1.000 φυσίγγια των 5.56 χιλιοστών προκειμένου να γίνει η γέμιση με τη συγκεκριμένη πυρίτιδα κι εν συνεχεία να δοκιμαστούν.

 Οι σφαίρες ήρθαν στην Ελλάδα στον προβλεπόμενο χρόνο και δοκιμάστηκαν στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, με την εταιρεία τότε να κλείνει τελικά τη συμφωνία με την θυγατρική των Τσέχων.

Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου και «πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι η ισπανική εταιρεία επανήλθε αξιώνοντας 25% αύξηση στην τιμή, επικαλούμενη την ανατίμηση που υπήρξε στο μεταξύ διάστημα λόγω κωλυσιεργίας της ελληνικής πλευράς. Μετά από διαπραγματεύσεις έκλεισε η συμφωνία με 15% αύξηση σε σχέση με την αρχική υπογραφή του συμβολαίου».

Η θυγατρική εταιρεία των Τσέχων έστειλε την πυρίτιδα στην Ελλάδα, η γραμμή παραγωγής των ΕΑΣ άρχισε να κατασκευάζει τις πρώτες σφαίρες «και όταν ήρθε η στιγμή των δοκιμών στις εγκαταστάσεις του Υμηττού κανείς δεν πίστευε στα μάτια του. Οι σφαίρες, λόγω κακής ποιότητας πυρίτιδας, δεν έβρισκαν ούτε κατά προσέγγιση τον στόχο τους».

Οι Τσέχοι – Ισπανοί φυσικά δεν αναγνώρισαν ποτέ ότι η παρτίδα ήταν ελλαττωματική κι έτσι η εργαζόμενοι των ΕΑΣ άρχισαν να κοσκινίζουν την πυρίτιδα ευελπιστώντας ότι θα μπορούσαν να απομακρύνουν τα «περιττά» στοιχεία και να σώσουν μέρος της παρτίδας.

Οι δοκιμές διαδέχονταν η μία την άλλη χωρίς καμία από τις σφαίρες να βρίσκει τον στόχο της. Οι Τσέχοι – Ισπανοί από την άλλη ποιούσαν την νήσσαν, ο Ελληνικός Στρατός – που είχε δώσει προκαταβολή – δεν παραλάμβανε σφαίρες και τελικά φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2023, οπότε ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να καταγγείλει τη σύμβαση με τα ΕΑΣ.

«Πρέπει να σας πω ότι μόλις τελειώσουμε και βάλουμε κάποια τάξη στην ΕΑΒ, πρέπει να στραφούμε στα επίσης προβληματικά ΕΑΣ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Αυτά τα παραμύθια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πρέπει επιτέλους όλοι μαζί να τα σταματήσουμε. Προχθές κήρυξα έκπτωτα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006 και είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων και μου ζητήθηκε και άλλη παράταση!» ανέφερε στις 15 Δεκεμβρίου 2023, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σχεδίου Νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως καταγγέλλουν στο enikos.gr οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ, «η ίδια εταιρεία, που με τη θυγατρική της κηρύχθηκαν έκπτωτοι πριν από ένα χρόνο, εμφάνισε στον φάκελο με το Business Plan που κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο την συνεργασία με την εταιρεία το 2006, την οποία χαρακτηρίζει ως επιτυχημένη, με ανταγωνιστικές τιμές».

Μπλόκο από το ΣτΕ

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Όμως, όπως κατ’ αποκλειστικότητα αποκάλυψε το enikos.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας παγώνει την Γενική Συνέλευση των ΕΑΣ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως δημοσιεύσαμε, το ΣτΕ δέχθηκε να συζητήσει το αίτημα προσωρινής διαταγής, την οποία κατέθεσαν οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ΕΑΣ και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την παραγωγή έως 60.000 βλημάτων ανά μήνα, ήτοι 720.000 τον χρόνο, με το σύνολο της παραγωγής να εξάγεται στον Στρατό των ΗΠΑ και την ελληνική οικονομία να γράφει 1,8 δις ευρώ εξαγωγές ανά έτος τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να παραιτηθούν από την υπόθεση διεκδίκησης των γραμμών παραγωγής των ΕΑΣ αλλά προχωρούν άμεσα σε μία σειρά από νομικές ενέργειες ώστε όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την «θολή» απόφαση της αποκρατικοποίησης να βρεθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ, αφού πρόκειται για ευθύ πλήγμα προς τα συμφέροντα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπόθεση των ΕΑΣ εξελίσσεται ακόμη και σε διπλωματικό αγκάθι, αφού τραντάζει δομικά σημεία από τη συμφωνία της MDCA – δηλαδή της αναβαθμισμένης στρατηγικής συμφωνίας, που υπέγραψαν το 2021 ο Νίκος Δένδιας – ως υπουργός Εξωτερικών – με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

 Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με την υπ. αριθμ. ΕΑ 342/2005 έχει κρίνει ότι «όλες οι Υπηρεσίες και Αρχές είναι υποχρεωμένες να απέχουν από κάθε περαιτέρω ενέργεια ή πράξη που θα ματαίωνε την αιτουμένη προσωρινή δικαστική προστασία». Αυτό συνεπάγεται ότι εάν σήμερα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί τελικά η ΓΣ, θα υπάρξουν και νομικές συνέπειες.

Το ΣτΕ δέχθηκε να συζητήσει την υπόθεση, που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν την αρχειοθετεί αλλά βλέπει ότι υπάρχουν ουσιαστικά νομικά ζητήματα. Η ημερομηνία που ορίστηκε είναι για τις 4 Δεκεμβρίου και ως τότε η αμερικανική πλευρά καλεί με εξώδικο τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου και του εκπροσώπου ασκούντος την εποπτεία Υπουργείου στα ΕΑΣ, να απέχουν από την Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με αντικείμενο την κύρωση της απόφασης του ΔΣ της εταιρείας.

Εναντίον της συνέλευσης, όμως, είναι και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμική παρουσία σε περίπτωση που η «έκπτωτη» – όπως αυτοπροσδιορίζεται – διοίκηση των ΕΑΣ επιχειρήσει την πραγματοποίησή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται τυχόν ποινικές ευθύνες- αδικήματα, τρίτων εμπλεκόμενων στην Ελλάδα, που υπέστη η αμερικανική εταιρεία, με βάση και την αμερικανική νομοθεσία. Σε περίπτωση που τελικά διαπιστωθούν αδικήματα των τρίτων, που θα μπορούσαν να εκδικαστούν επί αμερικανικού εδάφους από τα αρμόδια δικαστήρια, δεν αποκλείεται να υπάρξει αίτημα των αμερικανικών αρχών έκδοσης στις ΗΠΑ όλων των εμπλεκομένων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση της εταιρείας ότι “προχωρά σε κινήσεις που στερούνται νομικής υπόστασης” και προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον ευρωπαϊκό εισαγγελέα ενώ ήδη εκκρεμούν προσφυγές και στην επιθεώρηση εργασίας.

enikos.gr