25 Οκτωβρίου 2024

Η «Βεργίνα» κέρδισε την Heineken στη «μάχη» της μπύρας – Διεκδικεί αποζημίωση 160 εκατ. ευρώ


Tο Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι η Heineken ανήκει στην ίδια οικονομική οντότητα με την ελληνική θυγατρική της, γεγονός που την καθιστά αλληλέγγυα υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα

Κέρδισε τη δικαστική μάχη κατά της Heineken NV και διεκδικεί αποζημίωση άνω των 160 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ).

Η αγωγή που κατέθεσε η «Βεργίνα» το 2017 ξεπέρασε με επιτυχία τα νομικά εμπόδια που προέβαλε η Heineken, ανοίγοντας το δρόμο για τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα καταβάλουν από κοινού οι Heineken και Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Το Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι η Heineken ανήκει στην ίδια οικονομική οντότητα με την ελληνική θυγατρική της, γεγονός που την καθιστά αλληλέγγυα υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την imerisia.gr.

Ορόσημο για τον κλάδο της ζυθοποιίας

Η παρούσα απόφαση, η οποία συνδέεται με την απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2015, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο της ζυθοποιίας και δημιουργεί ένα παγκόσμιο προηγούμενο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων απευθείας από μητρικές εταιρείες.

Ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΖΜΘ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νίκη αφορά όλες τις ανεξάρτητες ζυθοποιίες της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στις καταχρήσεις των πολυεθνικών. Ο Νικόλαος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΖΜΘ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα του κλάδου και ενδυναμώνει τις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες διεθνώς.

Η απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

«H απόφαση που ανακοινώθηκε στις 23/10 είναι καθαρά τεχνική και διαδικαστική πάνω σε μια υπόθεση και απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2014.

Δεν έχει ακόμη γίνει κάποια ακρόαση πάνω στην ουσία της υπόθεσης. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξετάσει το τελικό κείμενο της απόφασης και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της».