Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2024

Μήνυμα στην Τουρκία μέσα από την διακήρυξη των MED9-Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στην Κύπρο για την πολυπόθητη λύση


Ειδική αναφορά μέσα από το κείμενο της διακήρυξης στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας - Τι επισημαίνεται για τη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό

Στο κυπριακό ζήτημα, την κατασταση στη Μεσόγειο, τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον συνεχιζόμενο πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, εστιάζει η διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9, στην Πάφο.

Με μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνονται τα εξής για το κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο: Υποστηρίζουμε ότι η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή τη νεκρή ζώνη, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να γίνουν πλήρως σεβαστά. Η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδους σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, σημειώνεται δε.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισημαίνονται τα εξής: Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την Μπλε Γραμμή και την έγκαιρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων, την καταστροφή πολιτικών υποδομών, τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και καλούμε όλους τους παράγοντες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σε κάθε περίπτωση. Η εκτόξευση ρουκετών και άλλων βλημάτων από τη Χεζμπολάχ προς το ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου 2023 πρέπει να σταματήσει.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνονται τα εξής: Προσβλέπουμε στην επόμενη Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ιταλία το 2025. Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου για την ειρήνη στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υποστήριξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Επικροτούμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία στις 9 Οκτωβρίου.

Για το μεταναστευτικό υπογραμμίζονται τα εξής: Για να ενισχύσουμε την πρόληψη των παράτυπων αφίξεων και των απωλειών ζωής σε όλες τις διαδρομές, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και στην ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων. Σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, θα εργαστούμε επίσης για τη βελτίωση του πλαισίου για τις επιστροφές, ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην Ένωση, σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και θα εξετάσουμε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Θα αναπτύξουμε, επίσης, νόμιμες μεταναστευτικές οδούς, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κρατών μελών.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στην Κύπρο στις προσπάθειες για να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση

«Να επαναλάβω και εγώ την χαρά μου για τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας σε αυτήν την συνάντησή μας. Η Ιορδανία μια χώρα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία χρήζει περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη και να επαναλάβω και εγώ την μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όλοι μας στην σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο.

«Τώρα, ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στην Μέση Ανατολή. Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου, να προσθέσω και εγώ τη δικιά μου φωνή στην έκκληση για μία άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στην Γάζα όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κίνδυνους για μία περιφερειακή σταθερότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ο Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία νέα Γάζα»

«Από την άλλη πλευρά όμως καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μία μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει» συμπλήρωσε.

«Συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την μετανάστευση και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης κατά συνέπεια ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε τέλος την ευκαιρία να κάνουμε και μία ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο, διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις βρήκε την θέση του στην διακήρυξή μας και να καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γνωρίζεις καλά αγαπητέ μου Νίκο ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου, επιτέλους 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση. Να σε ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των Μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.