11 Νοεμβρίου 2024

Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο ρόλος της Τζάκρη και των ανεξάρτητων


Στον ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς από εκεί θα ξεκαθαρίσουν οι ισορροπίες στη Βουλή.

Μετά το θυελλώδες Συνέδριο και την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί τόσους βουλευτές (31) όσους και το ΠΑΣΟΚ και πλέον η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμεται από μια κλωστή.

Από μια κλωστή κρέμεται η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο πρώτος από τους βουλευτές που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής το Σάββατο. Χθες το απόγευμα επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον Κώστα Τασούλα έστειλαν οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν, δηλαδή η Ραλλία Χριστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Κυριακή Μάλαμα.

Οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων αναμένεται να διαβαστούν σήμερα από την έδρα. Έτσι, μετά τη νέα διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε ισοψηφία βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ. Παρά το 31-31, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η θέση θα χαθεί αν αποχωρήσει ένας ακόμη βουλευτής.

Τα βλέμματα στραμμένα στην Τζάκρη και στους υπόλοιπους βουλευτές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα θα ανακοινώσει τις προθέσεις της. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση, δίνοντας τη χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα παραμείνει στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λευκή απεργία.
Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις των βουλευτών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη -θεωρείται για την ώρα γρίφος- και η Κουμουνδούρου αναμένει να δει τι θα πράξουν τελικά οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως για αρχή θα παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί.
Από την πλευρά της η Γιώτα Πούλου με δηλώσεις της σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ είπε πως παραιτείται από τη θέση ευθύνης που είχε στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ΚΟ, καθώς όπως τόνε αν και είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και σε βαθιά περίσκεψη, «δεν θα στερήσω εγώ από το ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όλο το Σαββατοκύριακο το βλέμμα της Κουμουνδούρου είχε στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρώντας να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις μια σειράς βουλευτών. Ακόμη τρεις βουλευτές που έχουν κατά καιρούς στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, έντονα μάλιστα, είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα και Νίνα Κασιμάτη. Ωστόσο, η περίπτωση των δύο πρώτων είναι διαφορετική από των υπολοίπων, καθώς είναι βουλευτές Επικρατείας, δεν ήταν με σταυρό, αλλά προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, τυχόν αποχώρησή τους θα προκαλούσε ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου.

Εν τω μεταξύ, η Νίνα Κασιμάτη, η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για τις αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί τι θα πράξει και ποια οδό θα ακολουθήσει, καθώς έχει στηρίξει ανοιχτά και σε πολλές περιπτώσεις τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η κυρία Κασιμάτη τοποθετήθηκε πρόσφατα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το plan b, μετά την αποχώρηση Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά στελέχη «κοιτούν» και προς την ομάδα των ανεξάρτητων, που πλέον αριθμεί 18 άτομα. Μπορεί στην πλειοψηφία τους να προέρχονται από κόμματα που δεν έχουν καμία ιδεολογική συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και τρία άτομα που η Κουμουνδούρου έχει στο ραντάρ της. Πρόκειται για τους δύο αποχωρήσαντες βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και την Αθηνά Λινού.
Όμως, και πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ειδικά στην περίπτωση της Αθηνάς Λινού, καθώς μια πιθανή επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ θα σκόνταφτε στην κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, η οποία ήταν και η αφορμή για τη διαγραφή της.