Η τρίτη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με κεντρικό θέμα την καταπολέμηση των fake news, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Παύλος Μαρινάκης: «Δεν ήταν προειλημμένη απόφαση η διαγραφή Σαμαρά»
Στην έναρξη της διάσκεψης παρευρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως. Στη δήλωσή του, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα των πρόσφατων ψευδών ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα έχει θεσπιστεί το αφορολόγητο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, επίσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διαφάνεια στον Τύπο και την προστασία των δημοσιογράφων. Ανέφερε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και από την ειδική ομάδα εργασίας (Task Force), η οποία υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση που ενσωματώνει τους δημοσιογράφους στη διαδικασία χάραξης πολιτικών για την προστασία τους.
Θεσμοθετημένα μέτρα για τη διαφάνεια και την προστασία του Τύπου
«Αυτά δεν είναι απλώς λόγια, είναι πολιτικές που έχουν ήδη ψηφιστεί», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:Κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης: Με στόχο τη θωράκιση της ελευθερίας του Τύπου.
- Αυστηρότερες ποινές για την υποκίνηση βίας κατά δημοσιογράφων: Ένα μέτρο που ενισχύει την προστασία των επαγγελματιών του Τύπου.
- Βελτιώσεις στα δημόσια μέσα ενημέρωσης: Στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), καθιερώθηκε ένα νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων, το οποίο βασίζεται σε αδιάβλητες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
- Ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος έκανε αναφορά στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Η σύμβαση προβλέπει βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση του έργου των δημοσιογράφων.
Η διάσκεψη αυτή ανέδειξε την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση των ψευδών ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου και η διαφάνεια στην ενημέρωση.