Οι Σύροι αντάρτες χορήγησαν αμνηστία σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που κατατάχθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αντάρτες στο κανάλι τους στο Telegram.
Μάλιστα, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προέτρεψε τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι πήραν την εξουσία να συμπεριφερθούν ανθρώπινα στους πρώην αξιωματούχους, τους πιστούς και τους στρατιώτες της έκπτωτης κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.
«Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό και κατηγορηματικό μήνυμα στις φατρίες και στους μαχητές, λέγοντας ότι οι παράνομες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που στοχοθετούν πρόσωπα λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με την πρώην κυβέρνηση, δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή στο HRW.
«Πρέπει να δεσμευτούν ότι θα εγγυηθούν ανθρώπινη μεταχείριση για όλους, και για τους πρώην αξιωματούχους, τους στρατιώτες και τους μαχητές που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση, καθώς και τους πιστούς σε αυτήν», πρόσθεσε.
ΟΑΧΟ: «Η Συρία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των χημικών όπλων της»
Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν πως τα αποθέματα χημικών όπλων είναι ασφαλή, μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τις αρχές στη Συρία «προκειμένου να υπογραμμίσει την πρωτεύουσα σημασία να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των υλικών και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τα χημικά όπλα» στη χώρα.
Η Συρία δέχθηκε το 2013 να ενταχθεί στον ΟΑΧΟ έπειτα από μία επίθεση με χημικό αέριο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 άνθρωποι κοντά στη Δαμασκό.
Παρέδωσε το δηλωμένο απόθεμά της προκειμένου να καταστραφεί, όμως ο ΟΑΧΟ εξακολουθούσε να εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η δήλωση που είχε κάνει η Δαμασκός ήταν ημιτελής και ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν όπλα.
«Έως σήμερα (…) η δήλωση των συριακών αρχών σχετικά με το πρόγραμμά τους χημικών όπλων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής και πλήρης», επισήμανε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
«Σοβαρές ανησυχίες παραμένουν σχετικά με την πληρότητα της πρωταρχικής δήλωσης της Συρίας και την τύχη μη καταγεγραμμένων σημαντικών ποσοτήτων χημικών όπλων» συμπλήρωσε.
Ο ΟΑΧΟ είπε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί με τις συριακές αρχές και άλλους διεθνούς εταίρους για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε πως η χώρα του διεξήγαγε πλήγματα το τελευταίο διάστημα για να καταστρέψει «χημικά όπλα» στη Συρία, «προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των εξτρεμιστών».