Ο πρόεδρος του Ιράν άσκησε βέτο σε νόμο που αυστηροποιεί τις ποινές για όσες δεν φορούν μαντήλα και μάλιστα επιστράτευσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Δύο 24ωρα μετά τη σύλληψη 27χρονης τραγουδίστριας επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ σε συναυλία στο YouTube, ο Αλί Ραμπιεΐ σύμβουλος του μετριοπαθούς προέδρου του Ιράν, δικαιολόγησε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hamshahri», το βέτο του Μασούντ Πεζεσκιάν με τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο νόμος στην κοινωνία.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε θέματα ασφάλειας κι ο Πεσεσκιάν ελπίζει ότι ο νόμος θα αναθεωρηθεί τουλάχιστον εν μέρει εκεί.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τη μαντίλα στο Ιράν
Ο νόμος για τη μαντίλα, που πέρασε με την ψήφο σκληροπυρηνικών ισλαμιστών από το κοινοβούλιο του Ιράν, προβλέπει μεταξύ άλλων βαριά πρόστιμα ή άρνηση παροχής δημόσιων υπηρεσιών στις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του καθεστώτος των μουλάδων.
Προβλέπει δε ιδιαίτερα σκληρή τιμωρία για επιφανείς γυναίκες, που αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις εργασίας και απαγόρευσης εξόδου από το Ιράν καθώς και κατάσχεση έως και 5% των περιουσιακών τους στοιχείων.
Μετά τη σφοδρή κριτική που πυροδότησε στη χώρα, ακόμη και μέσα στους κόλπους της ιρανικής κυβέρνησης, η εφαρμογή του νόμου τέθηκε προς το παρόν σε αναστολή.
Ο Πεζεσκιάν αντιτίθεται στον νόμο όχι μόνον γιατί φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και νέες αναταραχές.
Μπρα-ντε-φερ σκληροπυρηνικών - μετριοπαθών στο Ιράν
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η κόντρα για τον νόμο για την μαντίλα είναι και μια πτυχή της διαπάλης εξουσίας μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών δυνάμεων στο Ιράν και ως εκ τούτου μια σοβαρή πρόκληση για τον Πεζεσκιάν, αφού αν δεν καταφέρει να επιβληθεί στους αντιπάλους του, θα κινδυνέψει και η συνέχιση της μετριοπαθούς γραμμής που υποσχέθηκε στους Ιρανούς ψηφοφόρους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Πολλές γυναίκες σε μεγαλουπόλεις του Ιράν αρνούνται να συμμορφωθούν πλέον με τις αυστηρές επιταγές του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, ειδικά μετά τις μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» του φθινοπώρου του 2022 που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί.