Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια για την ανάπτυξη πυραυλικών συστοιχιών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνει πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του enikos.gr από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό ακριβώς θα περιλαμβάνει ο πυραυλικός θόλος.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στον χαιρετισμό του, την Παρασκευή, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγίου Νικολάου – του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στην δημιουργία ενός πυραυλικού θόλου, που θα στοχεύει προς την Τουρκία, θωρακίζοντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
«Πέραν από τη σειρά ναυπήγησης, πτήσης και εκσυγχρονισμού, των όσων ήδη αναφέρθηκαν, η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα προχωρήσει στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» στη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου. Ένα τείχος το οποίο θα μπορεί ευέλικτα και από τα πάρα πολλά νησιά που έχουμε, τα οποία στην πραγματικότητα θα μετατραπούν σε μονάδες ισχύος, να εμποδίσει, να αποτρέψει την οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο που οι διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχουν δημιουργήσει και στερεώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Ουσιαστικά, το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το πλεονέκτημα της πολυνησίας στο Αιγαίο, εγκαθιστώντας παράλληλα με τον «Θόλο» πυραυλικές συστοιχίες που θα μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους απειλή από θαλάσσης και αέρος.
Με το χαρακτηριστικό της νησιωτικής πυκνότητας στο Αιγαίο, η ενεργοποίηση πυραυλικών συστοιχιών δεν θα σφραγίσει μόνο κάθε «γωνία», που είναι το κυρίως ζητούμενο, αλλά θα δημιουργήσει και ένα πυκνό δίκτυο αλληλοκάλυψης κάθε νησιού. Κάτι που θα αποδεσμεύσει από τον ρόλο της φύλαξης δεκάδες πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες επιχειρήσεις με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας να μεταφέρουν το βάρος των επιχειρήσεών τους στην ανοιχτή θάλασσα, όπου φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του enikos.gr, ο πυραυλικός θόλος θα φέρει ένα μείγμα αντιπλοϊκών πυραύλων, που θα μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε θαλάσσιους και παράκτιους στόχους όσο και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, εμβέλειας ως 200 χλμ.
Το βάρος αυτή τη στιγμή της πυραυλικής θωράκισης σηκώνουν τα RM-70 και τα MLRS του Στρατού Ξηράς, που όμως – όπως έχουμε εκτενώς γράψει στο enikos.gr – σκοπός της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να μην αναβαθμιστούν. Αντιθέτως, προωθείται η προμήθεια του ισραηλινού συστήματος PULS, το οποίο όμως ήδη έχει πάρει η Δανία με ολέθρια αποτελέσματα, αφού είναι ευάλωτα σε παρεμβολές αλλά και σε εχθρικά πλήγματα.
Σε αυτά, το επιπλέον ερώτημα που γεννάται είναι ποιο θα είναι το σύστημα που θα φέρει αντιπλοϊκούς ή αντιαεροπορικούς πυραύλους και ποιοι πύραυλοι θα επιλεγούν.
Για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην συμπαραγωγή του αντιαεροπορικού πυραύλου ESSM2, ο οποίος για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν έχει παραγγελθεί να εξοπλίζει κανένα από τα πλοία που ναυπηγεί το ΠΝ, ούτε περιλαμβάνεται πλέον στα σχέδια για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, παρότι υπήρχε στο πρώτο πλάνο.
Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με υποκατασκευαστικό έργο κι έχει δικαιώματα εξαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την απόκτηση των πυραύλων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, με οφέλη για την ελληνική οικονομία και την αμυντική βιομηχανία. Έχει εμβέλεια άνω των 50 χλμ και εκρηκτική κεφαλή 40 κιλών, κάτι που καθιστά τον πύραυλο ιδιαίτερα αποτελεσματικό, δεδομένου ότι αναπτύσσει ταχύτητες 4 mach.
Σε ό,τι αφορά τους αντιπλοϊκούς πυραύλους, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τους Exocet. Είναι ο ίδιος πύραυλος που χρησιμοποιούν τα Mirage 2000-5, τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra FDI και οι πυραυλάκατοι ΤΠΚ Super Vita κλάσσης ΡΟΥΣΣΕΝ.
Οι επάκτιες συστοιχίες με EXOCET δεν είναι καινούρια ιδέα, την είχε προωθήσει επιτακτικά ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά είναι η Ελλάδα να αποκτήσει συμμετοχή στην παραγωγή του πυραύλου και να πάψει να ψωνίζει από το ράφι.
enikos.gr