04 Ιανουαρίου 2025

📺Εστιατόριο 100 ετών ενός Έλληνα στη Νέα Υόρκη φτιάχνει Coca-Cola με τον παραδοσιακό τρόπο -Πώς έγινε viral


Η Coca-Cola είναι ένα από τα παλαιότερα αναψυκτικά και όπως τα περισσότερα από αυτά, έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν, αλλά το διάσημο αναψυκτικό σερβιρόταν κάποτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ενώ τα περισσότερα εστιατόρια έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μέθοδο σερβιρίσματος του συγκεκριμένου ποτού, ένα παλιό εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο στη Νέα Υόρκη συνεχίζει να το κάνει.

Ο παλιομοδίτικος τρόπος σερβιρίσματος της coca-cola που έγινε viral
Το Lexington Candy Shop, ένα εστιατόριο σχεδόν 100 ετών, προκάλεσε αίσθηση στο Διαδίκτυο μετά από ένα βίντεο που δείχνει τον τρόπο σερβιρίσματος της Coca-Cola και έγινε viral. Το κλιπ μοιράστηκε αρχικά ο λογαριασμός @newyorknico του Nicolas Heller στο TikTok και το Instagram και από τότε έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές!

Στο βίντεο, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου φαίνεται να ετοιμάζει το αναψυκτικό με τον παλιομοδίτικο τρόπο, που ονομάζεται «Coca-Cola float». Αντί να ρίξει απλώς το παγωμένο αναψυκτικό σε ένα ποτήρι, ο άνδρας γεμίζει το ποτήρι με σιρόπι Coca-Cola από την αντλία και στη συνέχεια, βάζει σόδα ενώ το κουνά ή το ανακατεύει. Στη συνέχεια προσθέτει μια μπάλα παγωτό βανίλια στο ποτό και το σερβίρει.

Η ιστορία του Lexington Candy Shop με τα co-cola floats

Το Lexington Candy Shop, βρίσκεται και στη γωνία της Λεωφόρου Λέξινγκτον και της 83ης οδού στο Upper East Side του Μανχάταν, από όπου πήρε και το όνομά του, και ανήκει σε μια οικογένεια Ελληνοαμερικανών. Είναι μόλις τρία τετράγωνα από το Metropolitan Museum of Art and Museum Mile, σε μια πολύ κοσμοπολίτικη γειτονιά.


«Ο 68χρονος συνιδιοκτήτης του luncheonette (εστιατόριο για μεσημεριανό) είναι ο John Philis, του οποίου ο Έλληνας παππούς, Σωτήριος Φίλης, ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1921 από τη Βόρεια Ήπειρο, μια περιοχή που τώρα είναι μέρος της Αλβανίας», ανέφεραν οι Times σε αφιέρωμά τους.

«Μάζευε λεφτά σαν τρελός και το 1925, άνοιξε το Lexington Candy Shop, σερβίροντας αυθεντικό αμερικανικό φαγητό, πρωινό και μεσημεριανό όλη μέρα. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, εξακολουθεί να είναι μια γειτονιά, φαινομενικά αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες». Ο παππούς και ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, μάλιστα, έφτιαχναν σοκολάτα, πριν αγοράσουν το εστιατόριο.


Το εστιατόριο συνεχίζει ταξιδεύει τους ντόπιους σε μια εποχή που τα σιντριβάνια αναψυκτικών (soda fountains) ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε μαγαζί.

Μέσα, οι πελάτες ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, με διακόσμηση της δεκαετίας του 1940, όπως τζουκ μποξ, φλιπεράκια και vintage πινακίδες, καθώς το εστιατόριο ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 1948. Το Lexington Candy Shop είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο cool μέρη για φαγητό στη Νέα Υόρκη.


Από τότε που έγινε viral, το εστιατόριο έχει λάβει μεγάλη προσοχή στο Διαδίκτυο. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξεπλάγησαν από την παραδοσιακή μέθοδο κατανάλωσης ποτών και σπεύδουν να την δουν από κοντά, δημιουργώντας ουρές για να δοκιμάσουν την περίφημη coca-cola.


«Δεν είμαστε ελληνικό καφενείο», είχε πει ο John Philis στους New York Times. «Είμαστε ένα αμερικανικό luncheonette. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, αλλά απλώς σερβίρουμε πράγματα από την Αμερική και τη Νέα Υόρκη».


«Με εξαίρεση, μια ελληνική ομελέτα (τυρί φέτα και σπανάκι) και μια ελληνική σαλάτα», ανέφεραν οι Times, σημειώνοντας ότι μεταξύ των πιο σημαντικών πραγμάτων της Νέας Υόρκης που προσφέρονται εκεί είναι τα egg creams (ρόφημα σαν μιλκσέιλκ) και όπως λέει ο ίδιος είναι οι «καλύτεροι στην πόλη».

Σχετικά με το εστιατόριο που ονομάζεται luncheonette και όχι diner, όπως τόσα άλλα ελληνοαμερικανικά οικογενειακά εστιατόρια, ο Philis είπε στους Times ότι «ένα luncheonette έχει πιο ελαφρύ φαγητό, καθώς δεν υπάρχει μενού για diner, είναι περισσότερο μπέργκερ, πατάτες, πρωινό, αναψυκτικά με σόδα και τα σχετικά».


Εκεί γυρίστηκαν και σκηνές από την ταινία του Έλληνα Τέλι Σαβάλας, «Kojak: The Belarus File» το 1985.


Φωτογραφίες: Associated Press, Instagram