Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Liberation.
Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα ο κ. Τσίπρας αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο περίφημο δημοψήφισμα που προκάλεσε το 2015 πριν υπογράψει το νέο μνημόνιο. «Η στρατηγική του δημοψηφίσματος αποσκοπούσε στη δραματοποίηση της κρίσης, προκειμένου να προκαλέσουμε ένα αποτελεσματικό σοκ» ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στον Αλ. Τσίπρα ο οποίος, όπως είπε, μιλά «δίχως την ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής». Μάλιστα κάνει λόγο για καταστροφικό δημοψήφισμα και σημειώνει ότι «οι Έλληνες πολίτες, σε αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα, έζησαν το απόλυτο δράμα: κλειστές τράπεζες, συνταξιούχοι να στέκονται στις ουρές και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν την Ελλάδα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
«Μια μέρα πριν από την επέτειο των δέκα χρόνων από την «πρώτη φορά αριστερά», ο …υπαίτιος Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε -και μάλιστα σε ξένο μέσο- να μιλά δίχως την ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής.
Συνεπής στη διαχρονική τακτική του να προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι «η Γη δεν γυρίζει», στην τελευταία του συνέντευξη στη Libération μάς είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι το καταστροφικό για τη χώρα δημοψήφισμα του 2015 αποσκοπούσε στη δραματοποίηση της κρίσης.
Οι Έλληνες πολίτες, σε αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα, έζησαν το απόλυτο δράμα: κλειστές τράπεζες, συνταξιούχοι να στέκονται στις ουρές και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν την Ελλάδα.
Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κ. Τσίπρα, «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», ειδικά σε ημέρες που θυμίζουν μαύρες επετείους για τη χώρα μας».
Τσίπρας στη Libération: Η επίδραση των αυταρχικών καθεστώτων θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη
«Εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, η ΕΕ είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τη γεωστρατηγική αυτονομία της από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξή του στην αριστερής απόκλισης γαλλική εφημερίδα «Libération» και στον ανταποκριτή της στην Αθήνα Fabien Perrier, ο Αλέξης Τσίπας σημειώνει πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μέλλον».
«Σε αυτή την περίοδο εκτεταμένης ανασφάλειας, πολέμων και μετασχηματισμού της δημοκρατίας, τα αυταρχικά καθεστώτα και οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες κάνουν την επανεμφάνισή τους. Ο αντίκτυπός τους στον κόσμο και στην ίδια την Ευρώπη θα είναι καταστροφικός» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι «η Αριστερά πρέπει να διδαχθεί από την Ιστορία».
«Το 2015, στην Ελλάδα, κέρδισε κινητοποιώντας τα μεσαία και φτωχότερα οικονομικά στρώματα γύρω από ένα απελευθερωτικό, κοινωνικό όραμα. Απέναντι στον φόβο, πρέπει να προβάλλει ένα αγωνιστικό μήνυμα, βασισμένο στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Και αυτό ακριβώς προσπαθώ να προωθήσω μέσω του Ινστιτούτου που έχω ιδρύσει.
»Η Αριστερά (στην ΕΕ) και οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις έχουν, δυστυχώς, κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Είμαστε μάρτυρες μιας συντηρητικής στροφής. Ένα αντισυστημικό δεξιό ρεύμα σαρώνει τον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από την εκλογή του Τραμπ και την άνοδο της Λεπέν... Η παραδοσιακή Δεξιά, από την πλευρά της, υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα του 2015 και τη συμπεριφορά της ΕΕ υπό τον Σόιμπλε έναντι τις αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας λέει:
«Η Ελλάδα είχε υποστεί δυσανάλογες πιέσεις από ορισμένες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Κάποιες προσωπικότητες, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέρριπταν την ευθύνη στην Ελλάδα, ίσως για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την οικονομική πορεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπήκε σε κρίση εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά εξαιτίας των τραπεζών της.
Ορισμένες από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν είχαν καμία απολύτως διάθεση να καταλήξουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας που αδυνατούσε να πληρώσει το χρέος της.
Σήμερα μπορούμε να δούμε πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τις ακροδεξιές κυβερνήσεις, απ' ό,τι αντιμετώπισε μία αριστερή κυβέρνηση».
Αναφέρεται όμως και στο δημοψήφισμα: «Οι πιστωτές απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές χωρίς να προσφέρουν ούτε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ούτε αναδιάρθρωση του χρέους.
»Η στρατηγική του δημοψηφίσματος αποσκοπούσε στη δραματοποίηση της κρίσης, προκειμένου να προκαλέσουμε ένα αποτελεσματικό σοκ. Μεταξύ του τεράστιου κύματος υποστήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη το λίκνο της δημοκρατίας, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο πολιτικά προβλήματα.
»Χάρη σε αυτή την πίεση, καταφέραμε να καταρτίσουμε με την Κομισιόν ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε μεν δύσκολα μέτρα, για τα οποία πληρώσαμε το πολιτικό κόστος, αλλά και τριετή χρηματοδότηση της χώρας και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και τη διαχείριση του Ταμείου της Δημόσιας Περιουσίας στην Ελλάδα. Καταφέραμε έτσι να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης, την παρουσία μας στο ευρώ και, πάνω απ' όλα, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Η κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί κυρίως από εκείνους που έχτισαν το μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Ποιος όμως έβαλε την Ελλάδα στην κρίση και ποιος την έβγαλε; Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα».