Για την ορκωμοσία Τραμπ, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την Τουρκία αλλά και την ελληνική εξωτερική πολιτική μίλησε ο Σάββας Καλεντερίδης στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Είδαμε ήδη τα αποτελέσματα της εκλογής του προτού αναλάβει. Πρέπει να πιστώσουμε- να είμαστε δίκαιοι και να μην προσεγγίζουμε τα θέματα με βάση την ιδεολογία μας- στον Τραμπ και την εκλογή του αυτό που συνέβη στην Γάζα. Απελευθερώθηκαν και όμηροι, τρεις γυναίκες και κρατούμενοι Παλαιστίνιοι. Σταμάτησαν τα όπλα. Δεν σκοτώνονται άνθρωποι», είπε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Και πρόσθεσε: «Θα πάει ο ίδιος στην Κίνα τις πρώτες 100 μέρες και κάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας να έρθει στην Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάμε σε σύγκρουση γιατί ήταν στο προσκήνιο μίας σύγκρουσης της Κίνας με την Ταϊβάν που αυτό σημαίνει κατά κάποιο τρόπο εμπλοκή της Αμερικής, της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων. Άρα και αυτό το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου όσο κι αν είναι μακριά πάλι μας επηρεάζει, και αυτό απομακρύνεται».
«Αν σταματήσει ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) ίσως αρχίσει και πάλι η Ευρώπη να προμηθεύεται φθηνές ενεργειακές πρώτες ύλες από την Ρωσία. Γιατί ο πόλεμος και η ενεργειακή πενία, η αύξηση των ενεργειακών πρώτων υλών στην Ευρώπη άλλαξε και το πολιτικό τοπίο σε πολλές χώρες», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Στο ερώτημα τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει η εκλογή Τραμπ στα ελληνοτουρκικά ο Σάββας Καλεντερίδης σχολίασε: «Κατ’ αρχάς το δόγμα του Τραμπ για τα παγκόσμια διεθνή πράγματα είναι: ειρήνη δια της ισχύος. Δηλαδή καουμπόικα περίπου θα επιβάλει την ειρήνη κραδαίνοντας την ισχύ των ΗΠΑ. Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους Έλληνες πολιτικούς και στρατηγιστές είναι οι απειλές για την προσάρτηση του Καναδά και της Γροιλανδίας. Αυτό δείχνει ότι εάν εφαρμοστεί μία τέτοια αρχή ότι όποιος είναι ισχυρός προσαρτά αυτό και δικαιολογεί τον πόλεμο της Ρωσίας κατά κάποιον τρόπο στην Ουκρανία αλλά και ό,τι κάνει η Τουρκία στον περιβάλλοντα χώρο της».
Ειδικότερα για την θετική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Σάββας Καλεντερίδης τόνισε ότι «πιστεύω ότι έγινε λάθος ανάγνωση στην Ελλάδα από τους περισσότερους. Δηλαδή τον ρωτάνε θα αποσύρετε τα στρατεύματα σας από την Συρία; Άρα το ζητούμενο είναι τι μήνυμα ήθελε να δώσει (σ.σ. ο Τραμπ) γι’ αυτό. Και λέει: Αυτό είναι ζήτημα στρατιωτικής στρατηγικής. Δεν σας απαντήσω. Ο Ερντογάν είναι φίλος μου, τον σέβομαι. Με σέβεται και αυτός και όταν στην προηγούμενη προεδρία του ζήτησα να μην κάνει κάποια πράγματα, δεν τα έκανε. Άρα αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να δώσει. Δηλαδή στον Ερντογάν κρύο-ζέστη, ναι μεν σε σέβομαι, να με σέβεσαι και εσύ και να κάνεις ό,τι σου είπα την προηγούμενη φορά».
«Άρα ασφαλώς υπάρχουν προσωπικές σχέσεις. Ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ είπε ότι ο Τραμπ ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση την προσωπική σχέση που έχει με τους ηγέτες των χωρών με τις οποίες συναλλάσσεται ή διαπραγματεύεται. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την Ελλάδα αλλά εν πάση περιπτώσει έχει δημιουργηθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή με τις τριμερείς Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα ισχυρές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε. Εκεί έχει συμφέροντα η Ουάσινγκτον», ανέφερε ο Σάββας Καλεντερίδης.
«Ο Τραμπ το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει την διαδικασία των Συμφωνιών του Αβραάμ, που αυτό μας συμφέρει γιατί περιορίζει την δυνατότητα επιρροής της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο της Μέσης Ανατολής. Και επιτέλους η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί στο ζήτημα της Συρίας έπρεπε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο με δεδομένο ότι υπάρχει περίπου 1 εκατομμύριο πληθυσμός ελληνορθόδοξοι, ένα ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και η Ελλάδα είναι απούσα», υπογράμμισε ο Σάββας Καλεντερίδης.