Θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές και οργανώσεις στο Ιράκ μετά την ψήφιση νόμου που επιτρέπει τον γάμο παιδιών από την ηλικία των εννέα ετών, με ακτιβιστές να τονίζουν ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του βιασμού παιδιών».
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε χθες, δόθηκε στις θρησκευτικές αρχές η εξουσία να αποφασίζουν για οικογενειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων του γάμου, του διαζυγίου και της φροντίδας των παιδιών. Καταργεί την απαγόρευση γάμου για άτομα κάτω των 18 ετών, η οποία ίσχυε από τη δεκαετία του 1950.
«Φτάσαμε στο τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών στο Ιράκ» δήλωσε ο δικηγόρος Μοχάμεντ Τζουμά, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του νόμου, σύμφωνα με τον Guardian.
Η Ιρακινή δημοσιογράφος Σάτζα Χασίμ εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας: «Το γεγονός ότι οι κληρικοί αποφασίζουν για τη μοίρα των γυναικών είναι τρομακτικό. Φοβάμαι για όσα θα ακολουθήσουν στη ζωή μου ως γυναίκα».
Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά σε περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, επηρεάζοντας δικαιώματα όπως η διατροφή και η κηδεμονία. Ο γάμος παιδιών αποτελεί μακροχρόνιο ζήτημα στο Ιράκ, όπου το 28% των κοριτσιών είχαν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το 2023.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σατζάντ Σάλεμ δήλωσε: «Το Ιράκ δεν έχει γνωρίσει ποτέ τέτοια παρακμή και ατίμωση, όπως αυτή που ζούμε σήμερα».
Η Αλία Νασίφ, μέλος της νομικής επιτροπής του κοινοβουλίου, υποστήριξε σε ανάρτησή της ότι η ψηφοφορία έγινε χωρίς να έχει συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών που απαιτείται και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ.