Ενας στους δύο θεωρούν τον Τραμπ «πρόσωπο της χρονιάς», οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντική την πολιτική σταθερότητα στη χώρα - Το 54% φοβάται κάποιο πολεμικό επεισόδιο μέσα στο 2025 - Τρείς στους τέσσερις υπέρ της επιδίωξης της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης στην προεδρική εκλογή
Νέα άνοδο των ποσοστών της ΝΔ, αλλά και απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο
ερώτημα για την πρωθυπουργία καταγράφει η Opinion Poll στην δημοσκόπηση που
παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action 24: στην εκτίμηση ψήφου,
κερδίζει 0,6 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου σε σχέση με την αμέσως
προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει πάνω από μία μονάδα
και «προσγειώνεται» στο 17,4%.
Πτώση εμφανίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζεται να χάνει την
δημοσκοπική δυναμική που του είχε προσδώσει η επανεκλογή του στην ηγεσία του
ΠΑΣΟΚ, το περασμένο φθινόπωρο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μερική
επανασυσπείρωση και κερδίζει μία μονάδα - παρότι παραμένει 5ο κόμμα, πίσω
από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση , δείχνει να κερδίζει καθαρά τον
«εμφύλιο» με τον Στέφανο Κασσελάκη, το σχήμα του οποίου μένει στην 8η θέση,
με απώλειες σχεδόν μίας μονάδας, αλλά εντός Βουλής, με 4,2%, πίσω από την
ενισχυμένη «Φωνή Λογικής» και την Πλεύση Ελευθερίας. Εκτός Βουλής εμφανίζει
η Opinion Poll τη Νίκη, που «γράφει» ένα 2,9% στην εκτίμηση ψήφου - και έτσι
η μέτρηση βγάζει οκτακομματική Βουλή, αφού και οι Σπαρτιάτες καταγράφουν
πολύ χαμηλά ποσοστά.
Πάντως οι πολίτες θέλουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην προεδρική εκλογή
- και μόνον ένα 14% ζητά από την κυβέρνηση να προσωρήσει χωρίς τη σύμφωνη
γνώμη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα - και με δεδομένη την αβεβαιότητα που
κυριαρχεί στο διεθνές σκηνικό, το 80% των πολιτών δηλώνει ότι θεωρεί
σημαντική την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι υπέρ της συναίνεσης στην προεδρική εκλογή τάσσεται το 75%
των ψηφοφόρων της ΝΔ - και μόλις το 18,2% θέλει παραταξιακή υποψηφιότητα
«ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με την διατύπωση της
σχετικής ερώτησης από την εταιρεία.
Ελπίδες και ανησυχίες
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι Έλληνες υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά
δίνοντας την πρώτη θέση σε ένα θετικό συναίσθημα - την ελπίδα και την τρίτη
στην αισιοδοξία, ενώ η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία βρέθηκαν στην δεύτερη
και στην τέταρτη θέση, αντίστοιχα. Ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί
ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το ύψος των μισθών και των συντάξεων και
δεύτερο πρόβλημα τις τιμές και το κόστος της ενέργειας. Στην ερώτηση δε για
το τι θα ήθελαν να αλλάξει στο κράτος το 2025, απαντούν σε ποσοστό 31,4% «η
οικονομία». Παράλληλα, το 57% δηλώνει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας,
ενώ το 54% δηλώνει ότι φοβάται κάποιο πολεμικό επεισόδιο μέσα στη
χρονιά.
Ο Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς
Το 49,4% δηλώνει αυθόρμητα ότι θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως το
«πρόσωπο της χρονιάς» και ακολουθούν οι αναφορές του 12,7% για τον Κυριάκο
Μητσοτάκη. Ακολουθούν με πολύ χαμηλά ποσοστά οι αναφορές στον Βλαντιμίρ
Πούτιν, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Στέφανο
Κασσελάκη και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Αναλυτικά:
Οχτώ κόμματα εμφανίζονται να μπαίνουν στην Βουλή , με άλλα δύο πάντως ΝΙΚΗ και ΜΕΡΑ 25) , να βρίσκονται στο 2.9%.Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν : Κ.Κ.Ε και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.6%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 6.1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5.9%, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 4.2%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.1%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.2. Στην απλή πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι: Ν.Δ 25.1%, ΠΑΣΟΚ 14.2%, Κ.Κ.Ε και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6.1%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 5%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4.8%, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3.4%, ΝΙΚΗ και ΜΕΡΑ 25 2.4%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1.7%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1%, ΑΛΛΟ 1.3%, ΛΕΥΚΟ/ ΑΚΥΡΟ 2.8%, ΑΠΟΧΗ 3.3%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12.6%.
Η Κυβέρνηση φαίνεται να βελτιώνει ποιοτικά στοιχεία της.
Ο Πρωθυπουργός υπερέχει κατά 25.9% του δεύτερου Ν. Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός . Συγκεντρώνει το 32.8% ( 32.4% τον Δεκέμβριο) των προτιμήσεων έναντι του 6.9% ( 7.9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί με τον ΚΑΝΕΝΑ πάντως να βρίσκεται στο 28.3%.
Το 41% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά το έργο της ( 35.7% τον Δεκέμβριο) , με το 58% να έχει αρνητική άποψη. Αντίστοιχα, το 30% αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ( 29.2% τον Δεκέμβριο).
Το 43% αξιολογεί θετικά το έργο του Πρωθυπουργού( 39.2% τον Δεκέμβριο).
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 44.4% ( 40.1% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν Ν. Ανδρουλάκης με 43.3% , Δ. Κουτσούμπας 41.2%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 40.3%, Σωκράτης Φάμελλος 38.6% , Α. Λατινπούλου 27.4%, Κ. Βελόπουλος 27%, Α. Χαρίτσης 25.7%, Σ. Κασσελάκης 23.1% Δ. Νατσιός 15.4%, Β. Στίγκας 8.7%.
Για τα συναισθήματα υποδοχής του 2025,τις προσδοκίες, τα προβλήματα
Το 57% δηλώνουν απαισιόδοξοικαι μάλλον απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας την νέα χρονιά, ενώ το 41% αισιόδοξοι. Σημειώνεται πάντως, ότι αν και κυριαρχεί η απαισιοδοξία, έχει ανέβει το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι , που κατά την διάρκεια του 2024 δεν είχαν ξεπεράσει το 35%-36%.
Όσον αφορά τα συναισθήματα με τα οποία έχουν υποδεχθεί οι πολίτες το 2025 με την σημείωση ότιοι απαντώντες είχαν δυνατότητα να δώσουν δύο απαντήσεις, με αύξουσα σειρά εμφανίζονται: Ελπίδα 37.5%, ανασφάλεια 34.5%, αισιοδοξία 30.6% , απαισιοδοξία 15.2%, απογοήτευση 14.9%, σιγουριά 10.3%.
Τα θέματα πουπροβληματίζουν προσωπικά περισσότερο την νέα χρονιά είναι: Η οικονομική κατάσταση (προσωπική και της οικογένειας) 32.3%, η κατάσταση της υγείας 15.7%, η ένταση στην περιοχή και οι κίνδυνοι για την χώρα 12.6%, η έντονη παραβατικότητα 11.3%, η σταθερότητα στην χώρα 9.9%, η μορφωτική και επαγγελματική πρόοδος των παιδιών 9.4%, ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών 3.5% κ.λ.π
Η οικονομία( ακρίβεια, μισθοί κ.λ.π) είναι το πρώτο που θέλουν να αλλάξει μέσα στο 2025 στο Κράτος με 31.4% ( δυνατότητα μέχρι δύο απαντήσεων).Ακολουθούν : Βελτίωση υποδομών Υγείας 17.2%, Αντιμετώπιση παραβατικότητας 15.3%, Αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα 14.5%, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, αντιμετώπιση της διαφθοράς 10%, ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης 9.8%. εφαρμογή των Νόμων 7.5%, περισσότερη διαφάνεια 7.2%, μείωση γραφειοκρατίας 5.6%, βελτίωση ποιότητας μόρφωσης 5.1%, αύξηση των αντανακλαστικών αντιμετώπισης των προβλημάτων κ.λ.π.
Στα προβλήματα που θεωρούνται πιο σοβαρά για την χώρα , που απασχολούν περισσότερο ( μέχρι τρεις απαντήσεις) προηγούνται σταθερά η ακρίβεια με 42.8% και οικονομία με 29.2% , αν και παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των ποσοστών( 50.7% και 48.9% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν η κατάσταση στο ΕΣΥ 23.7% , εγκληματικότητα/ παραβατικότητα 20.8%, εθνικά θέματα / ελληνοτουρκικά 20.2%, ύψος μισθών και συντάξεων 16.5%, κόστος ενέργειας 11.9%, κατάσταση Παιδείας 8%, Μεταναστευτικό/ προσφυγικό 7.7%, Διεθνής ένταση ( Συρία κ.λ.π) 7.1% κ.λ.π Εμφανίζεται μια σαφής αύξηση των εθνικών θεμάτων και στην δεκάδα των προβλημάτων εμφανίζεται η διεθνής ένταση.
Το 80% θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντικό το θέμα της πολιτικής σταθερότητας.
Η πολιτική αποσταθεροποίηση σε σειρά από χώρες ( Γερμανία, Γαλλία) , αλλά και τα διεθνή θέματα που δημιουργούν εστίες έντασης και κινδύνους , αυξάνουν την ανησυχία και φέρνουν με πολύ αυξημένα ποσοστά στην επιφάνεια το θέμα της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας. Το 80% το θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντικό ( 73.4% τον Δεκέμβριο).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 54% φοβάται κάποιο πολεμικό επεισόδιο , με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο σε Συρία, Ουκρανία κ.λ.π
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το 76% θεωρεί ότι κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση.
Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 44% δηλώνει ότι θα επηρεάσει την άποψή τους για πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα, η στάση που θα κρατήσουν κατά την διαδικασία.
Ποιον θεωρούν ότι θα είναι το πρόσωπο του 2025
Το 49.4% πιστεύουν ότι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2025 θα είναι ο Ντ. Τραμπ με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 12.7%. Στην ερώτηση που η απάντηση ήταν αυθόρμητη, ακολουθούν στις απαντήσεις οι: Πούτιν 4.2%, Κ. Σακελλαροπούλου 2.6% , Ν. Ανδρουλάκης 2.5%, Σ. Κασσελάκης 2.4%, Α. Λατινοπούλου 2.3%, Ερντογάν 1.5%, Α. Τσιπρας και Σ. Φάμελλος 1,2%, Ε. Μακρόν 1.1% κ.λ.π