12 Ιανουαρίου 2025

📺ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ🤦‍♂️Η εισαγγελία Χανίων που διέταξε έρευνα για τους αστυνομικούς που δεν συνέλαβαν τον οδηγό της Porsche, είχε δώσει εντολή... να μη συλλαμβάνονται οι μεθυσμένοι οδηγοί


Δεν συνέλαβαν τον 45χρονο στα Χανιά, ακολουθώντας εντολή του εισαγγελέα να μην στέλνουν τους μεθυσμένους στο αυτόφωρο-Δίωξη για κακούργημα στον 45χρονο για το δυστύχημα στη Σούδα - Προκαταρκτική διέταξε ο εισαγγελέας για τις ευθύνες των αστυνομικών -Πώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τους αστυνομικούς

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας Χανίων για να διαπιστωθούν οι ευθύνες των αστυνομικών, που αν και εντόπισαν τον 45χρονο στη Σούδα μεθυσμένο, εντούτοις δεν τον συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, «πατώντας» σε πάγια εντολή της εισαγγελίας Χανίων να μην ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά να παραπέμπονται όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι στην τακτική δικαιοσύνη, αφού ακινητοποιήσουν το όχημα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μεθυσμένος 45χρονος ήταν ήδη υπότροπος και του είχε ήδη αφαιρεθεί το δίπλωμα επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Λίγο αργότερα, αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο 45χρονος σκότωσε με το αυτοκίνητό του τον 22χρονο Παναγιώτη. Οι τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν μετά το δυστύχημα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν άσκησε διώξεις σε βάρος τους, αλλά παρήγγειλε την προκαταρκτική εξέταση για να κρίνει, από τη στιγμή που θα του υποβληθεί την ποινική μεταχείρισή τους. Παράλληλα,  ζήτησε να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ο εισαγγελέας όμως, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 45χρονο, που πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.

Τι προβλέπεται για τους οδηγούς που καταλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι

Οποίος οδηγός εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχου με πάνω από 0,6 ποσοστό αλκοόλ τότε είτε ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία (σύλληψη και την επόμενη μέρα μεταφορά στις δικαστικές αρχές) είτε μετα από επικοινωνία με τις δικαστικές αρχές σχηματίζεται σε βάρος του μήνυση και όταν γίνει το δικαστήριο παρουσιάζεται. Ταυτόχρονα το όχημα ακινητοποιείται και το παίρνει άλλο άτομο που δεν είναι μεθυσμένο και υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα, ό,τι είναι υπεύθυνος για το όχημα και ότι ο μεθυσμένος οδηγος δεν θα πάρει το αυτοκίνητο. Είναι δεδομένο ότι του αφαιρούνται διπλώματα, άδεια, πινακίδες.

Τι προηγήθηκε του δυστυχήματος

Στις 11.30 ο 45χρονος οδηγός εντοπίζεται σε έλεγχο της Τροχαίας (3 αστυνομικοί στο μπλόκο) με ποσοστό 1,3. Πολύ πάνω δηλαδή από το 0,6. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν ακόμη τρία άτομα (δυο άντρες μια γυναικά). Επίσης διαπιστώνεται πως του έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα τρεις μήνες πριν σε άλλο έλεγχο για αλκοτέστ στον ΒΟΑΚ.

Ταυτόχρονα όμως η Εισαγγελία Χανίων έχει δώσει εντολή στην ΕΛΑΣ στα αλκοτέστ να μην ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία αλλά να γίνονται τακτικές μηνύσεις. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο 45χρονος, αν και υπότροπος και ήδη χωρίς δίπλωμα, δεν συνελήφθη.

Στη συνέχεια έγινε αλκοτέστ στους άλλους το οποίο ήταν καθαρό. Τότε η κοπέλα του υπέγραψε ότι θα οδηγούσε εκείνη και το πήρε και έφυγαν από το σημείο. Φαίνεται πως πήγαν στο σπίτι της όμως μετά εκείνος έφυγε με το αυτοκίνητο περίπου στις 4 και προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα.

Η εμπλοκή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Την επόμενη ημέρα του τροχαίου δυστυχήματος οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης ενημέρωσαν την Αθήνα  και στελέχη της Κατεχακη παρατήρησαν ότι δεν έγινε κάποια σύλληψη περα του οδηγού για το θανατηφόρο τροχαίο ώστε να διαπιστωθεί ποιοι φταίνε και ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης τους. Μίλησαν με την Εισαγγελία στα Χανιά που τους είπε πως δεν φταίει κάνεις άλλος πέρα από τον οδηγό του αυτοκινήτου. Από την Κατεχακη τότε διαβιβάστηκε το ενημερωτικό στο Εσωτερικών Υποθέσεων (καθώς εμπλέκονται ένστολοι) το οποίο  με την σειρά του ενημέρωσε την δική του Εισαγγελέα και εκείνη έκανε πρόταση στην Εισαγγελία Χανίων ώστε να δει ξανά την υπόθεση, μήπως φέρουν ευθύνη οι τρεις αστυνομικοί του μπλόκου. Ετσι συνελήφθησαν οι τρεις αστυνομικοί. Επι της ουσίας το ίδιο το Υπουργείο  προκάλεσε για να δουν τι ακριβώς έχει γίνει και κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες εχασε την ζωή του ένας νέος ανθρωπος.

Τι γίνεται συνήθως

Εάν ένας οδηγός βρεθεί με πάνω από 0,6 ενημερώνεται ο εισαγγελέας και εκείνος αποφασίζει τι θα γίνει (συνήθως τους αφήνουν ελεύθερους) . Σε άλλες περιοχές, όσοι είναι κάτω από 1 αφήνονται ελεύθεροι, και όσοι είναι πάνω από 1 οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Νωρίτερα, την είδηση της σύλληψης των αστυνομικών που έκαναν τον έλεγχο λίγο πριν το θανατηφόρο τροχαίο είχε κάνει γνωστή  η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κ. Δημογλίδου.

«Ο εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη των αστυνομικών για να ελεγχθεί εάν προκύπτουν ευθύνες, εάν και κατά πόσον έχουν διαπράξει ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα» είπε η κα Δημογλίδου.

Οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν αρχικά υπό κράτηση επειδή δεν εφάρμοσαν την αυτόφωρη διαδικασία στην περίπτωση του 45χρονου επιχειρηματία, που οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης προκαλώντας το τραγικό δυστύχημα.

Η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση, και οι τρεις αστυνομικοί κρατήθηκαν λίγη ώρα μετά τραγωδία στην άσφαλτο προκειμένου να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να αποφασίσει η δικαιοσύνη σε ποιους αναλογούν ευθύνες για το τρομακτικό θανατηφόρο δυστύχημα.

To χρονικό της σύλληψης που δεν έγινε

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες ώρες πριν από τη μετωπική σύγκρουση της Porsche με το ΙΧ του αδικοχαμένου 22χρονου, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο το υπερπολυτελές αυτοκίνητο. Ο 45χρονος επιχειρηματίας που βρισκόταν στο τιμόνι, βρέθηκε να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης. Το αλκοτέστ στο οποίο υποβλήθηκε έδειξε ότι το αλκοόλ υπερέβαινε το 1 gr/lt στο αίμα του. Στην περίπτωση αυτή, όπως προβλέπουν οι νόμοι, θα έπρεπε - εκτός από την ακινητοποίηση του ΙΧ που εφαρμόστηκε - να συλληφθεί ο οδηγός στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και να οδηγηθεί στα κρατητήρια.

Οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τον έλεγχο βεβαίωσαν στον 45χρονο τα πρόστιμα που του αναλογούσαν και ακινητοποίησαν το όχημα για κάποιες ώρες. Στην πορεία, μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος και αφού διαπίστωσαν, υποβάλλοντάς τον επίσης σε αλκοτέστ ότι η φίλη και συνεπιβάτης του επιχειρηματία ήταν νηφάλια, της παρέδωσαν τα κλειδιά της Porsche.

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΠΑΔ Κρήτης, τονίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ακολούθησε έλεγχος αλκοόλ με αρνητικό αποτέλεσμα σε έτερο επιβάτη του οχήματος και του παραδόθηκαν τα κλειδιά με έκθεση απόδοσης. Ο παραβάτης μετά από ώρες κατάφερε και ανέκτησε τα κλειδιά του οχήματος και ενεπλάκη αργότερα στο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα».

Πληροφορίες που ελέγχονται αναφέρουν ότι ο 45χρονος φέρεται να κατανάλωσε στο διάστημα που μεσολάβησε περισσότερο αλκοόλ, διάσταση που διερευνάται, και πίεσε τον φίλο του να του δώσει τα κλειδιά του οχήματος. Στη συνέχεια, βγήκε στον δρόμο και λίγο αργότερα προκάλεσε τη θανατηφόρα μετωπική σύγκρουση, κόβοντας πρόωρα το νήμα της ζωής του 22χρονου Παναγιώτη.

Ο Χανιώτης επιχειρηματίας ήταν υπότροπος. Μάλιστα, πριν από δύο μήνες είχε συλληφθεί και πάλι να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης. Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για καταγγελίες που γίνονται στο «100» σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά του 45χρονος, από τις οποίες προκύπτει ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν μια «κινούμενη βόμβα».

Όπως έγινε γνωστό ο 45χρονος επιχειρηματίας και οδηγός της Porsche, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του 22χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία.