Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ να αγοράσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, εάν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla το επιθυμούσε, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Θα ήμουν [ανοιχτός], αν ήθελε να το αγοράσει», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα υποστήριζε μια πιθανή εξαγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ.
«Έχω συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες του TikTok, τους μεγάλους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Αυτό που σκέφτομαι να πω σε κάποιον είναι “αγόρασέ το και δώσε το μισό στις ΗΠΑ”».
Υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απαγόρευση του TikTok, βάσει νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η εταιρεία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παρερμηνεύσει τις σχέσεις της με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι ο αλγόριθμός λειτουργίας προτάσεων περιεχομένου και τα δεδομένα των χρηστών αποθηκεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε cloud servers που διαχειρίζεται η Oracle. Επιπλέον, οι αποφάσεις για τον έλεγχο περιεχομένου που επηρεάζουν Αμερικανούς χρήστες λαμβάνονται επίσης στις ΗΠΑ.
Ο Μασκ, ο οποίος δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι υπάρχει μια «ανισότητα» στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
«Είμαι αντίθετος στην απαγόρευση του TikTok εδώ και πολύ καιρό, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση, όπου το TikTok επιτρέπεται να λειτουργεί στην Αμερική, αλλά το X δεν επιτρέπεται να λειτουργεί στην Κίνα, είναι ανισοβαρής», ανέφερε ο Μασκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή, που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας για τους χρήστες λίγο πριν τεθεί σε ισχύ νόμος που απαιτεί την πώληση της από την κινεζική εταιρεία ByteDance για λόγους εθνικής ασφάλειας, διαφορετικά θα απαγορευτεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg News, την περασμένη εβδομάδα Κινέζοι αξιωματούχοι βρέθηκαν σε προκαταρκτικές συζητήσεις για μια πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες στον Μασκ, αν και η εταιρεία το έχει διαψεύσει.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιδιώκει να καθυστερήσει για 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που θεσπίστηκε έπειτα από προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι υπό την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance υπάρχει «κίνδυνος κακόβουλης χρήσης» των δεδομένων Αμερικανών πολιτών.
Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, το TikTok παρέμενε μη διαθέσιμο για λήψη σε συσκευές Apple και Android στις ΗΠΑ.