Οι λεπτομέρειες του προγράμματος περιλαμβάνονται σε νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ - Μέσα στον μήνα η αποστολή μηνυμάτων
Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Το κάλεσμα σε γιατρούς και διαγνωστικά σημαίνει ότι ακολουθεί η επίσημη έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που θα απευθύνονται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες.
Το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το τέταρτο στη σειρά που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας και το μεγαλύτερο λόγω του εύρους των δικαιούχων, καθώς δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν όλοι οι πολίτες από 30 έως 70 ετών.
Η νέα απόφαση με τις λεπτομέρειες του προσυμπτωματικού ελέγχου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αντικαθιστώντας την αμέσως προηγούμενη. Μέσω της ενεργού συμμετοχής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του επιστημονικού οργάνου των καρδιολόγων που θα έχουν και τον πιο ενεργό ρόλο στο νέο πρόγραμμα, αναδιαμορφώθηκαν ορισμένες παράμετροι του προγράμματος. Ενδεικτικά, η Καρδιολογική Εταιρεία θα έχει το συντονισμό των αποτελεσμάτων από τους δωρεάν ελέγχους των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, στο νέο ΦΕΚ έχουν ενταχθεί και ιδιωτικές δομές υγείας για τις επιπλέον εξετάσεις εφόσον η πρώτη φάση του ελέγχου δείξει ότι απαιτείται διερεύνηση για καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός όριζε η δεύτερη φάση του προγράμματος να γίνεται σε δέκα πανεπιστημιακά κέντρα, σημείο για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι ιδιώτες γιατροί και το αίτημά τους να «ανοίξει» σε όλους τους παρόχους ικανοποιήθηκε. Επιπλέον, ορίζονται οι αποζημιώσεις για τους γιατρούς που θα συμμετέχουν στη δράση, τα διαγνωστικά κέντρα και όσες δομές διενεργούν περαιτέρω ελέγχους και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Η νέα καμπάνια του Υπουργείου Υγείας
Σε ό,τι αφορά στους πολίτες αυτά που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την καρδιά απευθύνονται σε όλους όσους διαθέτουν ΑΜΚΑ και είναι μεταξύ 30 και 70 ετών. Θα λάβουν τα δωρεάν παραπεμπτικά μέσω sms, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που τρέχουν. Όλοι οι δικαιούχοι θα κάνουν καταρχάς εξετάσεις αίματος για τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο αίματος καθώς και γενική αίματος. Τα διαγνωστικά εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να περνάνε αυτόματα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και έτσι θα υπάρχει διασύνδεση με τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας που θα έχουν σημαντικά δεδομένα άμεσα προσβάσιμα.
Στη συνέχεια, για όσους πολίτες κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθεί τυχόν στεφανιαία νόσος θα παραπέμπονται από τον γιατρό για πλήρη έλεγχο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καρδιολογική κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, υπερηχοκαρδιολογική μελέτη.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων έχει δηλώσει πως ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ξεκινά μέσα στον Φεβρουάριο. Μετά την έκδοση του ΦΕΚ, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενημέρωσε τα διαγνωστικά και όλους τους φορείς ΠΦΥ ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να δηλώσουν συμμετοχή.
Η αξία των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων έχει αναδειχθεί ήδη μέσα από τα τρία προγράμματα για την πρόληψη συχνών στην Ελλάδα τύπων καρκίνου: Του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα έχουν σωθεί 50.000 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης, μεγαλύτερης από τη Λαμία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όσοι πολίτες δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση ώστε να λάβουν τα παραπεμπτικά που δικαιούνται θα λαμβάνουν επιστολές.
Υπάρχουν φορές που τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται αιφνίδια
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας πεθαίνουν από κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα. «Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται αιφνίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι, η πρώτη εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει τη μορφή ενός εμφράγματος ή και ανακοπής», σημειώνει.
Οι παράγοντες κινδύνου που εάν τροποποιηθούν είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.
«Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», τονίζει η Καρδιολογική Εταιρεία δηλώνοντας την έμπρακτη στήριξή της στην πρωτοβουλία της Πολιτείας για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο.
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ygeiamou.gr