17 Φεβρουαρίου 2025

Άρχισαν τα όργανα στην Ε.Ε.: «Όχι» από την Πολωνία για στρατεύματα στην Ουκρανία – Πρόωρη η συζήτηση λένε, Βερολίνο και Μαδρίτη


Τις διαιρέσεις και τις διαφορετικές ατζέντες των κρατών – μελών της Ε.Ε. φέρνουν στο προσκήνιο οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην γεωπολιτική σκακιέρα με την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία και η συνάντηση Κορυφής στο Παρίσι την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι για την συνάντηση Κορυφής ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. «Η Πολωνία θα υποστηρίξει την Ουκρανία όπως έχει κάνει μέχρι τώρα: οργανωτικά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές μας, σε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε ο Τουσκ.

Και συνέχισε: «Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Θα… δώσουμε επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη στις χώρες που θέλουν ενδεχομένως να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον, τέτοιες φυσικές εγγυήσεις».

Ο Τουσκ προειδοποίησε να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμαχία της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από μία θυελλώδη εβδομάδα με πολλές χώρες να φοβούνται ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν σε υποστήριξη από την Ουάσινγκτον και πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια συμφωνία ειρήνης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που θα υπονομεύει το Κίεβο και ευρύτερα την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η Πολωνία… μπορεί και πρέπει να παίξει θετικό ρόλο. Με αυτό, εννοώ (σ.σ. να διασφαλίσει) τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Πολωνία, την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία. Δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για ‘είτε/είτε’ — την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

Παράλληλα είπε ότι δεν είναι η ώρα για σκέψεις περί οικοδόμησης μιας εναλλακτικής στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και εξήγησε ότι οι χώρες που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πρέπει να είναι σίγουρες ότι μπορούν να τις εκπληρώσουν. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί για πολύ μεγαλύτερη επένδυση στις αμυντικές ικανότητές μας. Θα ρωτήσω τους πρωθυπουργούς αν είναι έτοιμοι να λάβουν αποφάσεις στ΄αλήθεια», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόωρες οι συζητήσεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία λένε Ισπανία και Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών στρατευμάτων σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Σολτς δήλωσε ότι «δυστυχώς απέχουμε ακόμη πολύ» από την αποστολή στρατευμάτων. Και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι ένας πολύ ισχυρός ουκρανικός στρατός, ακόμη και σε καιρό ειρήνης, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα» οποιασδήποτε λύσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς μίλησε επίσης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ευρύτερα, λέγοντας ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και του στρατού της θα είναι «ένα μεγάλο έργο για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους της συμμαχίας».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με ισχυρό και κυρίαρχο τρόπο και με ίσια την πλάτη», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες που δήλωσε επίσης πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη. Ο Αλμπάρες έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την έκτακτη συνάντηση εργασίας στο Παρίσι.

Πιέζουν για ενεργό ρόλο στο ουκρανικό Γαλλία και Βρετανία

Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι οι δύο ηγέτες που πιέζουν για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ μίας τέτοιας λύσης αλλά συνάντησε την έντονη αντίδραση του Βερολίνο και άλλων ευρωπαίων ηγετών.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ δήλωσε ανοιχτά ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειάς της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία είναι «απαραίτητη αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον». Ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία «τοποθετώντας τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί».

«Δεν το λέω αυτό ελαφρά τη καρδία. Αισθάνομαι πολύ βαθιά την ευθύνη που απορρέει από την πιθανή τοποθέτηση Βρετανών στρατιωτών και γυναικών σε κίνδυνο», τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Θετική για συμμετοχή σε ειρηνευτική δύναμη η Σουηδία

Από την πλευρά της, η Σουηδία, μέσω του πρωθυπουργού της Ολφ Κρίστερσον, αναγνώρισε τη πιθανότητα συμμετοχής της σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το θέμα αυτό, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται ξεκάθαρη εντολή για την αποστολή αυτών των δυνάμεων.

«Θα συμμετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις και φυσικά, αυτό είναι απολύτως πιθανό», ανέφερε ο Κρίστερσον.

Γκρίνια από την Σλοβακία στην συνάντηση Κορυφής στο Παρίσι

Παράλληλα η Σλοβακία δεν έκρυψε την ενόχληση της για την συνάντηση Κορυφής στο Παρίσι. Ο Σολβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο είπε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν εντολή για συνομιλίες στο Παρίσι σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης σε ενδεχόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία.

Μάλιστα εξέφρασε την θέση ότι οι συζητήσεις για την εκεχειρία στην Ουκρανία) δεν αφορούν την Ε.Ε. και ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε αυτές πλήττει την εμπιστοσύνη εντός της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της κυβέρνησής του Φίτσο, αναφέρεται ότι το θέμα των στρατευμάτων στην Ουκρανία αφορά μόνο τα Ηνωμένα Έθνη ή τις διμερείς συμφωνίες και «είναι ένα θέμα με το οποίο η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να σχολιάζει».