16 Φεβρουαρίου 2025

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ😝😝Ο Μίτσκοσκι θέτει ζήτημα «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» κάτα τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου


Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ένταξη των ΣΚΟΠΙΩΝ στο ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε αφού πρώτα η χώρα του «αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της»

Ο πρωθυπουργός των ΣΚΟΠΙΩΝ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά την παρέμβασή του του σε πάνελ συζήτησης με θέμα τη Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από τις πρόσφατες εξελίξεις και εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κόσμο.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΣΚΟΠΙΩΝ, επεσήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το "μακεδονικό ζήτημα", γιατί, όπως είπε, εδώ και δύο δεκαετίες η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνητών ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά.

«Άκουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο, για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε; Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις;», διερωτήθηκε ο Μίτσκοσκι;

Ο πρωθυπουργός των ΣΚΟΠΙΩΝ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό όμως που συμβαίνει είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης "βαλκανοποίησης της Ευρώπης", αντί του "εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων". Ορισμένα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ έφεραν τις βαλκανικές διαμάχες και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, αντί για το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Είπατε ότι η Ρωσία αρνείται την ουκρανική εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα, την εκκλησία της χώρας, προέβη σε μια τρομερή εισβολή που ήταν μεγάλο λάθος τον 21ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα το κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ (σ.σ. εννοεί την Βουλγαρία) αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977. Άραγε για τι μιλάμε τότε; Γιατί σιωπούν όλοι;», είπε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.


Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ (Μάρτιο του 2020), ο Χρ. Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε μετά από «πολλές θυσίες και ταπεινώσεις» και αφού πρώτα η χώρα του «αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της».

Για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, ο πρωθυπουργός των ΣΚΟΠΙΩΝ ανέφερε ότι η χώρα του αποτελεί "σταυροδρόμι" και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

«Ο Διάδρομος XIII, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα, είναι κρίσιμος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα μεταφορών από Ανατολή προς Δύση. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του Διαδρόμου Χ θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από μακρινά λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Εάν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνει βασικός κόμβος μεταφορών, η Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Χρ.Μίτσκοσκι, ο οποίος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από αυτήν την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, στην παρέμβασή του στο πάνελ αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας του, κάτι σπάνιο γι΄ αυτόν, καθώς συχνά αποκαλεί τη χώρα του "Μακεδονία".