Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την αίτηση του γαλλικού πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα και τη στάση της κυβέρνησης.
Φανταστείτε μια ελληνική ομάδα να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Με δεδομένο ότι μιλάμε για ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας (έστω και ουραγό) η συνεργασία μπορεί να κάνει κάθε ελληνική ομάδα που θα την καταφέρει, να καμαρώνει. Φανταστείτε τώρα η διοίκηση της ελληνικής ομάδας που έχει πετύχει αυτή τη συνεργασία να την ανακοινώσει λέγοντας «συμφωνήσαμε συνεργασία με τη Ρεάλ». Με δεδομένο ότι όταν λέμε «Ρεάλ» όλων ο νους πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης η διοίκηση της ομάδας θα έχει καταφέρει να εκτεθεί και να κάνει αντικείμενο χλευασμού μια καθόλα αξιέπαινη πρωτοβουλία. Τώρα σταματήστε να φαντάζεστε και βάλτε όπου «Ρεάλ» «Σορβόννη» και όπου «ελληνική ομάδα» βάλτε «ελληνική κυβέρνηση».
Το πρώτο πανεπιστήμιο που έκανε αίτηση για να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα είναι το Sorbonne Paris Nord. Ένα δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της διάλυσης του Πανεπιστημίου του Παρισιού (της Σορβόννης) μετά τις εξεγέρσεις του Μαΐου του 1968. Το Πανεπιστήμιο του Παρισιού χωρίστηκε σε 13 ανεξάρτητα πανεπιστήμια τα οποία ονομάστηκαν Paris 1, Paris 2, Paris 3 κλπ. Το πανεπιστήμιο που μας αφορά ονομάστηκε Paris 13, άλλαξε το όνομα του σε Sorbonne Paris Nord το 2019 κι έγινε το τέταρτο πανεπιστήμιο που χρησιμοποιεί το όνομα «Sorbonne» χωρίς όμως να έχει σχέση με αυτό που εννοούμε όταν λέμε «η Σορβόννη».
Αυτό που εννοούμε (και εννοεί και όλος ο πλανήτης) όταν λέμε «η Σορβόννη» είναι είτε το Sorbonne Universite (το κορυφαίο γαλλικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο top 100 κάθε λίστας με τα κορυφαία πανεπιστήμια) μόνο του, είτε μαζί με τα Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne και Sorbonne Nouvelle Universite.
Το Universite Sorbonne Paris Nord από την άλλη δεν έχει να επιδείξει σπουδαίες περγαμηνές και ενώ βρίσκεται μέσα στις κατατάξεις με τα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τοποθετείται πιο κάτω από κάποια ελληνικά πανεπιστήμια και πιο πάνω από άλλα. Με λίγα λόγια είναι ένα καθόλα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο χωρίς όμως να είναι σπουδαίο και κυρίως, χωρίς να είναι «η Σορβόννη». Είναι δηλαδή ένα πανεπιστήμιο από αυτά που με τα παρατήματα τους θα ωφελήσουν τη χώρα αλλά δεν θα την κάνουν το κέντρο σπουδών του πλανήτη (επιδίωξη που κανείς με τα καλά του δεν μπορεί να έχει).
Το γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να «πουλήσει» αυτό το πανεπιστήμιο ως «η Σορβόννη» είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνω την πολιτικάντικη ανάγκη να μεγαλοποιηθεί μια επιτυχία αλλά γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να πίστεψαν ότι δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι κανείς. Και είναι κρίμα που μια κουτοπονηριά ευτελίζει μια σοβαρή προσπάθεια αφού το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μόνο για πέταμα δεν είναι και το ότι θέλει να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα μόνο κακό δεν μπορεί κανείς το πει. Θέλω να πω ότι καταλαβαίνω μια κυβέρνηση να προσποιείται εκεί που δεν έχει να επιδείξει έργο, αλλά δεν καταλαβαίνω τι κάνει μια κυβέρνηση να προσποιείται ακόμα κι εκεί που το έργο της αρχίζει να αποδίδει;
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο στην κυβέρνηση πέφτουν από τη μια επικοινωνιακή γκάφα στην άλλη. Είναι λες και συμμετέχουν σε κάποιον διαγωνισμό αυτοκαταστροφής στον οποίο δίνουν όλες τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα είναι επικοινωνιακές ήττες ακόμα και εκεί που θα μπορούσαν να πανηγυρίζουν για τις πολιτικές τους νίκες και τελικά η υπονόμευση ακόμα και σοβαρών νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως αυτή για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο μεγάλος της αντίπαλος είναι ο εαυτός της. Και μπράβο της.
https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/890869/i-sorvonni-i-sorvonni-kai-ta-akatanoita-autogol-tis-kuvernisis/