15 Φεβρουαρίου 2025

Έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στον απόηχο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο-Απεσταλμένος Τραμπ: Η Ευρώπη δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας για την Ουκρανία


Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας θα συγκαλέσει αύριο, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι παρόντες στο Μόναχο για να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης» και ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Στην έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ο Γεραπετρίτης
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει αύριο, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 π.μ., στην έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Απεσταλμένος του Τραμπ: Η Ευρώπη δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας για την Ουκρανία

Η Ευρώπη θα ερωτηθεί - αλλά τελικά θα αποκλειστεί – από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, αποκάλυψε το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα είναι παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι «προέρχεται από τη σχολή του ρεαλισμού και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

«Μπορεί να είναι σαν κιμωλία στον μαυροπίνακα, μπορεί να τρίξει λίγο, αλλά σας λέω κάτι που είναι πραγματικά αρκετά ειλικρινές» είπε. «Και στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι θα μπορούσατε, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξήστε τις αμυντικές δαπάνες».

Τα σχόλια αυτά του Κέλογκ θα προκαλέσουν αναστάτωση σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη τύχη της Ουκρανίας. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να έρθουν στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση.

Γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες συνομιλίες, σύμφωνα με τον Κέλογκ

Ο Κέλογκ πρόσθεσε ότι ένας λόγος για τον οποίο οι προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είχαν αποτύχει ήταν ότι στο τραπέζι είχαν παραστεί πάρα πολλές χώρες που δεν είχαν την ικανότητα να εκτελέσουν κάποιου είδους ειρηνευτική διαδικασία. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα την ομιλία του στη Διάσκεψη για να προειδοποιήσει πως η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και προέτρεψε την Ευρώπη να αναλάβει δράση και να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

Την ίδια ώρα, και μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι όλο και πιο ανήσυχοι για την προσέγγιση του Τραμπ σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία και φοβούνται ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης.

Η προειδοποίηση Τουσκ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιήσει: «Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως το δικό της σχέδιο δράσης σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλειά μας, αλλιώς άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας. Όχι απαραίτητα σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα, ... Αυτό το σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι τα κρίσιμα ζητήματα είναι να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξεκινήσει ξανά και να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της. Είπε ότι αυτό θα απαιτούσε μια αξιόπιστη εγγύηση ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ, ως ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, δεν ήταν ακόμη σε θέση να καθορίσει μια τέτοια εγγύηση.

Πρόσθεσε: «Ο Τραμπ θα χρειαζόταν ένα πλήρες φάσμα επιλογών» και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Είπε ότι εργάζεται σε «χρόνο Τραμπ», προσθέτοντας ότι αναμένει μια συμφωνία σε εβδομάδες και μήνες. Ένα βασικό ζήτημα ήταν να συμφωνηθεί πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραβιάσεις οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως συνεργαζόταν με τις επαφές του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, βρισκόταν σε επαφή με τους Ρώσους.