07 Φεβρουαρίου 2025

Γερμανία: Εξετάζεται το άνοιγμα των πυρηνικών αντιδραστήρων και η δημιουργία νέων – Το στοίχημα της CDU και οι αντιδράσεις


Η συζήτηση γύρω από την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία έχει επιστρέψει, μόλις δύο χρόνια μετά την απενεργοποίηση του τελευταίου αντιδραστήρα της χώρας. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ηγείται της προσπάθειας για αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσει.

Η Γερμανία είχε αποφασίσει να σταματήσει την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, μια απόφαση που τότε είχε ευρεία στήριξη. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο έφερε αμφιβολίες για το ενεργειακό μείγμα της χώρας, με τις τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται και τις βιομηχανίες να πιέζονται.

Ανάγκη για πυρηνική ενέργεια

«Είναι στο εθνικό μας συμφέρον να διατηρήσουμε την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Τζενς Σπαν, αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στο Politico.

«Όταν μια νέα γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι έτοιμοι για την αγορά, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε. «Η ζήτηση για ενέργεια στον ψηφιακό κόσμο αυξάνεται αντί να μειώνεται».

Σχέδια για συνεργασία με τη Γαλλία

Η CDU και το βαυαρικό αδελφικό κόμμα της, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αναμένεται να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης και καθιστούν την πυρηνική ενέργεια ένα κεντρικό ζήτημα των εκλογών.

Το πρόγραμμα του κόμματος καλεί ρητά για έρευνα στη νέα γενιά πυρηνικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των μικρών αντιδραστήρων.

Ο ηγέτης της CDU και υποψήφιος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, έχει ήδη προτείνει συνεργασία με τη Γαλλία. «Σκεφτόμαστε εάν πρέπει να κατασκευάσουμε αυτούς τους μικρούς αντιδραστήρες — ίσως μαζί με τη Γαλλία», δήλωσε στο Spiegel.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η CDU που υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια. Το φιλελεύθερο κόμμα FDP έχει εκφράσει τη επιθυμία του για έρευνα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζητά την πλήρη ανατροπή της απόφασης για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, επιδιώκοντας την αναβίωση των μεγάλων αντιδραστήρων.

Αντιστάσεις στην πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια όμως αντιμετωπίζει σφοδρή αντίσταση. Η γερμανική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας προειδοποιεί ότι οι μικροί αντιδραστήρες παραμένουν κατά βάση μη δοκιμασμένοι, με ασαφή κόστη και αβέβαιη βιωσιμότητα. Παρά τις ανησυχίες, οι υποστηρικτές των SMRs (μικρών και συμπαγών πυρηνικών αντιδραστήρων) συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους.

Ο Ραφαέλ Λαγκούνα ντε λα Βέρα, επικεφαλής του κυβερνητικού οργανισμού καινοτομίας Sprind, υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην «βιομηχανική επανάσταση» των επόμενων ετών.

«Η Γερμανία δεν πρέπει να χάσει αυτήν την σημαντική βιομηχανική επανάσταση τα επόμενα χρόνια», δήλωσε. Τα SMRs, σύμφωνα με τον Λαγκούνα, είναι «αποτελεσματικοί και ασφαλείς», ικανοί να παρέχουν ενέργεια σε ολόκληρες πόλεις για έως και μια δεκαετία με ελάχιστη συντήρηση και απόβλητα.

Αντιδράσεις για τα SMRs

Πολλοί όμως δεν είναι πεπεισμένοι για τη δυνατότητα των SMRs να αποτελέσουν βιώσιμη λύση, καθώς δεν έχουν δοκιμαστεί σε πλήρη κλίμακα και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κόστος, τη βιωσιμότητα και την ασφάλειά τους.

Αντιφάσεις

Η συζήτηση γύρω από την πυρηνική ενέργεια αποκαλύπτει επίσης τις αντιφάσεις της ενεργειακής στρατηγικής της Γερμανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη των SMRs.

Ο Λαγκούνα το θεωρεί ως καμπανάκι για τη Γερμανία, η οποία, αφού δαπάνησε χρόνια για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν θα μπορέσει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια μόνο με αιολικά και ηλιακά πάρκα.

«Δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την ενεργειακή πείνα των επόμενων χρόνων μόνο με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα – και σίγουρα όχι με κλιματικά ουδέτερο τρόπο», δήλωσε ο Λαγκούνα.