Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα καταθέσει ξανά αίτηση στο ΣτΕ ώστε να λογίζεται η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα
Στη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα αναφέρθηκε η Σέβη Βολουδάκη λέγοντας πως: «Δεν αλλάζει τίποτα τώρα. Αλλάζει η πολιτική που θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε από εδώ και στο εξής» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια αυστηρή μεν, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παράλληλα αποκάλυψε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα καταθέσει ξανά αίτηση στο ΣτΕ ώστε να λογίζεται η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα, μετά και την πρόσφατη ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Σέβη Βολουδάκη μιλώντας για την πλειονότητα των μεταναστών που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα ανέφερε ότι οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες που «δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι, αλλά δεν είναι». Όπως εξήγησε, μετά την απαραίτητη ταυτοποίηση, άλλη είναι η αντιμετώπιση για τους ανήλικους και άλλη για τους ενήλικες. Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται, εξήγησε ότι εφόσον απορριφθεί η αίτηση δύο φορές, τότε θα πρέπει να επιστρέψει ο μετανάστης στη χώρα του.
Αναφερόμενη στο νέο κανονισμό μετανάστευσης για τις επιστροφές που είναι υπό διαπραγμάτευση στην ΕΕ και στον οποίο, όπως είπε, πρωταγωνιστεί η χώρα μας, εξήγησε ότι επιδίωξη είναι «να γίνονται πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι επιστροφές».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, «τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια αυστηρή μεν, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Απαντώντας σε ερώτηση πού θα επιστραφούν όλοι όσοι παράνομα εισήλθαν στη χώρα μας, η υφυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα είναι είτε στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα -εφόσον είναι ασφαλής-, είτε στη χώρα καταγωγής τους, όταν αυτό είναι εφικτό.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, η Σέβη Βολουδάκη εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξε «μια αστοχία από την πλευρά της τεκμηρίωσης. Αυτό θα αλλάξει». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «θα επανακατατεθεί η πρόταση του υπουργείου και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με αυτό». Μάλιστα, όπως είπε, αν και δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του Υπουργείου θα είναι τέτοια ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ώστε να μπορεί να δέχεται πίσω μετανάστες. «Αυτό θα γίνει από την πλευρά του υπουργείου μας πολύ γρήγορα» σημείωσε.
Σχετικά με τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας η υφυπουργός δήλωσε ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας αλλά να φύγουν γι’ άλλους προορισμούς. Mιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται, ειδικά οι καινούργιες ροές μέσω της Κρήτη, προέρχονται από την Αίγυπτο. «Το 60-65% περίπου των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι, οπότε στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση με την Αίγυπτο» σημείωσε η υφυπουργός.
«Στη χώρα μας βρίσκονται 1.386 ανήλικα προσφυγόπουλα»
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφερόμενη στη νόμιμη μετανάστευση επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ανάγκες των αγρο-κτηνοτροφικό τομέα, στον τουριστικό κλάδο και στις κατασκευές. Υπάρχουν κάποιες συμφωνίες οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να ενεργοποιηθούν ούτως ώστε να μπορούν να έρχονται οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα μας και να δουλεύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένο εργοδότη». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «πριν έρθει κάποιος (σ.σ. νόμιμος μετανάστης) πρέπει να ερωτηθεί το υπ. Εργασίας και ειδικά η ΔΥΠΑ». Διαδικασία, που όπως εξήγησε καθυστερεί τη διαδικασία μετανάστευσης στους συγκεκριμένους τομείς γι’ αυτό και στους στόχους του Υπουργείου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Τέλος, η Σέβη Βολουδάκη μιλώντας για τα ανήλικα προσφυγόπουλα αποκάλυψε ότι «σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται 1.386 παιδιά, τα οποία όμως είναι μοιρασμένα σε δομές και ημιαυτόνομα διαμερίσματα», ανάλογα με την ηλικία του.