Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας 10/3/2025, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εισήλθε στην Εθνική Πινακοθήκη και έσπασε προθήκες και εκθέματα καθώς θεωρούσε πως ήταν βλάσφημα.
Ο κ. Παπαδόπουλος πριν από λίγες ημέρες είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας την «απόσυρση από έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, ζωγραφικού πίνακα που προσβάλλει την Ορθόδοξη πίστη μας»
Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού είχε απαντήσει ότι «δρώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εν γένει πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας».
Η ερώτηση του Νίκου Παπαδόπουλου
«Στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) Βασ. Κωνσταντίνου 50, 116 34, Αθήνα, έλαβαν χώρα την Τετάρτη 22.01.2025 τα εγκαίνια μίας έκθεσης με τίτλο “Η Σαγήνη του Αλλόκοτου” και με Επιμέλεια της κ. Συραγώ Τσιάρας (Διευθύντρια ΕΠΜΑΣ). Πρόκειται για μία περιοδική έκθεση που θα διαρκέσει από 22.1.2025 έως 30.09.2025. Στην έκθεση λοιπόν αυτή έχει επιλεγεί και παρουσιάζεται μεταξύ των άλλων και ένα έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα!
Η Εκκλησία μας, μέσα στο σκοτάδι των πολλών και ποικίλων θλίψεων που υπάρχουν στον κόσμο μας προβάλει την Υπεραγία Θεοτόκο, τη μητέρα μας, τη μητέρα του Χριστού και μητέρα όλων των ανθρώπων, η οποία ανάμεσα στις πολλές και άπειρες ονομασίες της, ονομάζεται και ελπίς των απηλπισμένων, είναι δηλαδή η ελπίδα αυτών που δεν έχουν ελπίδα. Δηλαδή όσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα και όσο πιο ζοφερά και σκοτεινά, η Παναγία μας είναι το φως που λάμπει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Και όντως νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο αυτό, Χριστιανός Ορθόδοξος που να μην επικαλείται καθημερινά την Παναγία μας.
Ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά τις δυσκολίες αναφωνούν «Παναγία μου». Συνακόλουθα ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, Θεάνθρωπος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που ήρθε στο κόσμο, έγινε άνθρωπος, υπέφερε και σταυρώθηκε για την δική μας Σωτηρία, για την δική μας Ανάσταση.
Αλήθεια, με ποια λοιπόν λογική και με ποια κριτήρια η επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Συραγώ Τσιάρα επέλεξε το έργο του καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη με τίτλο «Εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά (άτιτλο)», Ασημόχαρτο, οξυγραφία – ραφή; Όφειλε η επιμελήτρια της Έκθεσης να γνωρίζει ότι ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης έχει φτιάξει και άλλα ‘σκοτεινά’ (όπως περιγράφονται από κάποια άτομα του καλλιτεχνικού κύκλου) έργα. Ένα τέτοιο έργο είναι και αυτό στο οποίο ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται ως “O Χασάπης της Λεωφόρου”, Οξυγραφία – χρώμα, 35,8 Χ 24,5 εκ., 2018.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με δεδομένο ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Ανατολική σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αφαιρεθεί άμεσα από την ως άνω έκθεση το εν λόγω έργο, που θίγει και προσβάλει βαθύτατα την πίστη και τα θρησκευτικά πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών;
2. Θα ελεγχθεί η επιμελήτρια της Έκθεσης για την προκλητική (και όχι προφανώς τυχαία) ενέργειά της αυτή, ώστε να σηματοδοτηθεί εμπράκτως η ανάγκη πλήρους σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της θρησκευτικής συνείδησης και ελευθερίας των πολιτών, σύμφωνα με την σαφή συνταγματική επιταγή;
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Η ανακοίνωση του βουλευτή μετά την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού
«Σε περιοδική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου που θα διαρκέσει από 22.1.2025 έως 30.09.2025, έχει επιλεγεί και παρουσιάζεται μεταξύ των άλλων και ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα.
Την ώρα λοιπόν που ακόμη και άθεοι άνθρωποι, μπροστά σε αξεπέραστες ανθρώπινες δυσκολίες εκλιπαρούν τη βοήθεια της Μητέρας Παναγιάς μας, στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται παραμορφωμένο «εικόνισμα η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά (άτιτλο)» ενώ σε άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται ως “O Χασάπης της Λεωφόρου”.
Με δεδομένο ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Πατρίδα μας είναι της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (άρθρο 3 παράγραφος 1 του ελληνικού Συντάγματος), η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (να σημειωθεί ότι ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο στην ορκωμοσία της παρούσας κυβέρνησης στις 27 Ιουνίου 2023), για το εν λόγω έργο, ήταν δικολαβίστικη και εξόχως παραπλανητική, αφού καταπατεί το Σύνταγμα και ταυτόχρονα θίγει και προσβάλει βαθύτατα τα θρησκευτικά πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, δρώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εν γένει πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας».
Η παραπάνω, όσο απίστευτο και αν φαντάζει, ήταν η επίσημη απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα.
Βέβαια, να θυμίσω πως την ώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για προστασία της έκφρασης και αποφυγή της λογοκρισίας, την ίδια ώρα αν τολμήσει να δημοσιοποιήσει κάποιος μία αφίσα κατά των εκτρώσεων, χαρακτηρίζεται φασίστας και πουριτανός.
Έτσι η τοποθέτηση της κ. Μενδώνη, είναι μία απάντηση που δείχνει περίτρανα πως το Υπουργείο Πολιτισμού προάγει οτιδήποτε άλλο εκτός από την χριστιανικά ιδεώδη του λαού μας, ερχόμενο σε πλήρη αποξένωση από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ξυπνούν και κοιμούνται κάνοντας το Σταυρό τους, με το όνομα της μάνας μας Παναγίας στα χείλη, μοναδική τους ελπίδα στα εύκολα και στα δύσκολα.
Αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού είναι συνταγμένο στο κυβερνητικό αντιχριστιανικό αφήγημα, που έκλεισε τις Εκκλησιές και απαγόρευσε τη συμμετοχή του λαού μας στα Θεία Πάθη του Ιησού Χριστού μας, μεταβάλλοντας ακόμη και την Ανάστασή Του, από τις 12 μ.μ. στις 9 μ.μ., λες και δεν μεταδίδεται ο Covid19 στις 9 μ.μ., αλλά στις 12 μ.μ.
Ωστόσο ο ελληνικός λαός, που στην συντριπτική του πλειοψηφία αποκηρύσσει πλέον αυτήν την καθεστωτική κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα απαλλαγεί από τα “ορφανά του Σημίτη” και τους διεθνιστές του “Ποταμιού”.
Θα στερέψουν όπως ακριβώς “στέρεψε και το Ποτάμι” και θα αποτελέσουν την μαύρη Βίβλο στην Ιστορία του ΄Έθνους των Ελλήνων.
Τέλος, φτάνει πια η δημοκρατικότητά σας κ. Μενδώνη!» τόνιζε σε δήλωσή του ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Παπαδόπουλος, επισυνάπτοντας φωτογραφίες από τους πίνακες στους οποίους αναφέρεται.
«Η Σαγήνη του Αλλόκοτου»: Η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης που ώθησε στα άκρα τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση είναι οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
Ο ένας πίνακας που έβγαλε εκτός εαυτού τον βουλευτή αποτυπώνει την «Παναγία» να κρατάει τον «Χριστό» αγκαλιά, καθώς σύμφωνα με το ίδιο, όπως σχολιάζει στην προσωπική του ιστοσελίδα, «προσβάλλει ευθέως τα ιερά πρόσωπά» τους. Είναι του Χριστόφορου Κατσαδιώτη.

Ο δεύτερος πίνακας που μπήκε στο στόχαστρο του κ. Παπαδόπουλου και ανήκει στον ίδιο καλλιτέχνη, είναι αυτός που απεικονίζει τον «Άγιο Γεώργιο» και φέρει τον τίτλο «Ο Χασάπης της Λεωφόρου».

Αυτά τα δύο έργα είναι εμφανώς επηρεασμένα από τους θεματικούς πίνακες «Los caprichos» του Φρανθίσκο Γκόγια, οι οποίοι σατιρίζουν την ισπανική κοινωνία και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που σχετίζονται με την ανηθικότητα και τη δεισιδαιμονία.
Ο καλλιτέχνης λέγεται ότι είχε σκοπό οι πίνακες αυτοί να «μιμηθούν τη λογοκρισία και τα ανθρώπινα ελαττώματα», καθώς πραγματεύονται εφιάλτες, θέματα διαφθοράς, απληστίας, δεισιδαιμονίας και ψυχικών διαταραχών – ένας καθρέφτης της κοινωνίας.
«Κατέθεσε ερώτηση για τα έργα που υβρίζουν την Παναγία, τον Χριστό και τους Αγίους, αλλά δεν πήρε απάντηση»
«Ως βουλευτής της Νίκης κατέθεσε ερώτηση για τα έργα που εκθέτονται και υβρίζουν το πρόσωπο της Παναγίας, του Χριστού και των Αγίων μας, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Αργότερα, έστειλε επιστολή προς τη διευθύντρια της Εθνική Πινακοθήκης, απαιτώντας να κατεβούν αυτά τα έργα. Η αίτηση πρωτοκολλήθηκε, αλλά επίσης δεν πήραμε απάντηση.
Τώρα το τι έγινε μέσα (σ.σ. στην Εθνική Πινακοθήκη), δεν ξέρω», δήλωσε η σύζυγός του Νικόλαου Παπαδόπουλου.