Με δημόσια συγγνώμη έληξε η πολυμέτωπη δικαστική διαμάχη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του κινήματος ΠΡΑΤΤΩ, Νίκο Κοτζιά.
Σε δήλωση που υπέβαλε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει: «Στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης απάντων των εκκρεμών ποινικών και αστικών υποθέσεων μεταξύ εμού και του κ. Νικόλαου Κοτζιά, από τις οποίες ρητά παραιτούμαστε, δηλώνω ενώπιον Σας, ότι άπασες οι επίμαχες δηλώσεις μου στα ΜΜΕ, αλλά και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, αφενός ΔΕΝ αφορούσαν προσωπικά τον κ. Κοτζιά, αλλά άλλους παράγοντες και αφετέρου, αποτελούσαν προϊόν παραπληροφόρησης, τις ανακαλώ και ουδέποτε αμφισβήτησα την εντιμότητα και το ήθος του κ. Κοτζιά».
«Σήμερα ο Καμμένος μου ζήτησε στο δικαστήριο γραπτά και προφορικά, δημόσια συγγνώμη και με δήλωσή του παραδέχτηκε ότι είμαι έντιμος και πρόσωπο με ήθος. Η αλήθεια έλαμψε», ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Νίκος Κοτζιάς.
Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά:
Για εκβιασμούς, απειλές και δυσφήμιση έκανε μεταξύ άλλων λόγο στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 18 Φεβρουαρίου του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τέως υπουργός Εξωτερικών - την θέση του είχε πάρει ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Κοτζιάς. Με την αναφορά του στρεφόταν κατά του Πάνου Καμμένου στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών, που ήταν η αφορμή εγκαλώντας τον για σωρεία αδικημάτων και συγκεκριμένα για φυσική καν ηθική αυτουργία σε εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, απειλή, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε απειλή, διασπορά ψευδών ειδήσεων και κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης.
Στην αναφορά του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Όπως είναι λογικό, οι δυνάμεις της αδράνειας αντέδρασαν. Αντέδρασαν με πολλούς τρόπους, που επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της δημοκρατίας: εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία και άλλες μορφές καθώς και τους πιο διαφορετικούς συνδυασμούς όλων των προαναφερθέντων. Δίπλα στα πιο πάνω και νόμιμα αναπτύχθηκαν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά πλαίσια και τις αξίες της ελευθερίας.»
Η συνέχεια , όπως σημείωνε, ήταν προσωποποιημένη σε βάρος του, με ανοικτούς εκβιασμούς και απειλές σε αυτόν και στην οικογένειά του. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είχε δεχτεί εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα και ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και σφαίρες που, όπως υπογράμμιζε συνοδεύτονταν από αίμα και χώμα όπου «θα θαβόταν η οικογένειά μου».
Όταν δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, έλεγε ο κ. Κοτζιάς, «υπήρξε και υπάρχει προσπάθεια να επιβληθεί με απειλές και εκβιασμούς μια διαφορετική εξωτερική πολιτική στη χώρα. Να αμαυρώσουν με την ψευδή εικόνα που διαδίδουν διάφορα μέσα, στα οποία πιθανόν να έχουν πρόσβαση οι παρανομούντες εκβιαστές, την εξωτερική πολιτική που είχε τα τελευταία χρόνια.»
Να δυσφημιστεί, όπως τόνιζε, το πρόσωπό του, και κατά προέκταση να δυσφημίσουν την ίδια την πολιτική που πρέσβευε, δηλαδή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο , όπως υποστήριζε, οι εκβιαστές διακίνησαν τρία ψέματα προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει:
- Διέδιδαν ότι έλαβε και διακίνησε 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Σόρος. Ουδέποτε όμως, όπως είπε κ. Κοτζιάς, γνώρισε τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του.
- Ότι έκλεψε από τα απόρρητα κονδύλια ποσό που έφτανε ακόμα και στα 80 εκατομμύρια ευρώ . Ωστόσο, όπως σημείωνε, ο κ. Κοτζιάς:«Πρώτον δεν υπάρχουν τέτοια ποσά. Δεύτερον δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Υπουργείο Εξωτερικών διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή, που προτείνει, διανέμει και αποφασίζει το Προεδρείο της Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου».
- Ότι έδωσε σε εταιρεία πάροχο /βίζας με τρόπο παράνομο και για εκείνον κερδοφόρο τον διαγωνισμό για τον πάροχο βιζών. Η ιστορία αυτή, ανέφερε ο κ. Κοτζιας, διαδίδεται στηριγμένη στις ενστάσεις τρίτων εταιρειών που δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό, ιδιαίτερα εκείνης που έπαψε να έχει το δικαίωμα του παρόχου. «Πρόκειται για τη συνηθισμένη τακτική βρώμικων χεριών που ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα», σημείωνε.
Κλείνοντας την μηνυτήρια αναφορά ο κ. Κοτζιάς, ζητώντας την προστασία της Δικαιοσύνης, ανέφερε:
«Πιστεύω και είναι ανάγκη το δικαστήριο να με προστατεύσει. Θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το «ανεξήγητο μένος».