Στη γελοία ανακοίνωση του ΠΙΣ ότι ο ν. Γεωργιάδη οδήγησε σε αυξημένες αποχωρήσεις γιατρών το 2024, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Χ ο υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης:
Ο ΠΙΣ (δηλ ο κ. Βαρνάβας και ο «αιχμάλωτος του» κ. Εξαδάκτυλος) προχθές έβγαλαν μία διαπρύσια ανακοίνωση για το ότι ο «νόμος Γεωργιάδη» για την εθελοντική παραμονή στο ΕΣΥ αξίων ιατρών πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους, ήταν η αιτία αποχώρησης 45 ιατρών κλπ. Μεγάλοι τίτλοι «ο Γεωργιάδης φταίει κλπ»….ουτε μπήκαν στον κόπο να σκεφθούν εκεί στον ΠΙΣ ότι χάρη σε αυτό το νόμο, 600 ιατροί που θα έφευγαν έχουν παραμείνει στην δύναμη του ΕΣΥ. Αλλά το πιο εξευτελιστικό για αυτούς είναι το άρθρο που δημοσιεύει σήμερα ο κ. Βενιζέλος στα @parapolitika και το λέω εξευτελιστικό διότι αν και δημοσιογράφος αυτός εργάστηκε επιστημονικά ενώ ο ΠΙΣ από εμπάθεια σε μένα αν και επιστήμονες έβγαλαν αυθαίρετο συμπέρασμα. Τί έκανε δηλ ο κ. Βενιζέλος; Το απλό: πήρες τους αριθμούς αποχωρήσεων των ιατρών ανά έτος πριν και μετά το νόμο μου. Εάν ο συγκεκριμένος νόμος είναι η αιτία, τότε πριν το νόμο οι αποχωρήσεις θα ήταν λιγότερες και μετά περισσότερες. Οχι μόνον δεν συμβαίνει αυτό αλλά αντιθέτως οι αποχωρήσεις τώρα είναι λιγότερες από πριν (πιστεύω λόγω της ελευθερίας παράλληλου ασκήσεων ιδιωτικού έργου που έκανε ελκυστικότερη την Ελλάδα παρουσία τους εκεί): καλή Ανάσταση κύριοι τους ΠΙΣ και καλό Πάσχα σας εύχομαι.
Ακολουθεί το άρθρο που αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης:
Μόνον ο νόμος Γεωργιάδη δεν ευθύνεται για τις αποχωρήσεις των γιατρών από το ΕΣΥ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν "μέτρησε" τα ανάλογα στοιχεία από τα βάθη του χρόνου
Βασιλης Βενιζελος
Μπορεί τον περασμένο Μάρτιο οι παραιτήσεις γιατρών του ΕΣΥ όλης της χώρας να έφτασαν τις 45, όμως έχει απολύτως άδικο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος ενοχοποιεί τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ψηφίσθηκε στα μέσα του 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής και δίνει την δυνατότητα σε διευθυντές, στην συντριπτική πλειονότητά τους, γιατρούς του ΕΣΥ να συνεχίσουν πλήρως το έργο του και την προσφορά τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ακόμη κι εάν αυτοί έχουν φτάσει στο 75ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή στο όριο της συνταξιοδότησής τους.
Εάν ο ένοχος ήταν ο νόμος του Άδωνι Γεωργιάδη, τότε θα έπρεπε το ως άνω φαινόμενο των δεκάδων παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ, κάθε μήνα, να χρονολογείτο από την ημέρα της έναρξης της εφαρμογής του νόμου για την παράταση του εργασιακού βίου των ηλικίας 75 ετών γιατρών του ΕΣΥ. Δεν συμβαίνει αυτό, όμως…
Σε δημοσιογραφικά δημοσιεύματα της 7ης Αυγούστου 2023 διαβάζουμε τα εξής χαρακτηριστικά όσο και αποκαλυπτικά: “Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει οι παραιτήσεις γιατρών από νοσοκομεία και από Κέντρα Υγείας, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με αξιοπρέπεια στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και στα εξουθενωτικά ωράρια που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που έχει δημιουργήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει σημειωθεί ρεκόρ αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, που φτάνουν τις 10.000, ενώ η Ομοσπονδία υπολογίζει ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων μόνο για το 2023 θα φτάσει τις 5.000.”…
Είναι προφανές ότι για τις αποχωρήσεις γιατρών του ΕΣΥ από το σύστημα δεν ευθύνεται ο πρόσφατος νόμος του Άδωνι Γεωργιάδη. Το φαινόμενο, μαζικό και τότε, προϋπήρχε του νόμου, και μάλιστα σε βάθος χρόνου.