07 Μαΐου 2025

📺Στο Μαξίμου με τον Μητσοτάκη ο Αλ Σίσι-Τι θα συζητήσουν-Τα μηνύματά του για το μεταναστευτικό και τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα-"Φίλος ο ελληνικός λαός"


Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου από το Προεδρικό Μέγαρο όπου βρέθηκε νωρίτερα

Θερμή ήταν η υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα

Αμέσως μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Αλ Σίσι θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου και, τέλος, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.

Βασική παράμετρος της συναντίληψης των κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι είναι το διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, άλλωστε, θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.






Τα μηνύματα για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Στην αντιφώνησή του μετά την υποδοχή από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο ενώ ειδική ήταν η αναφορά του στο μεταναστευτικό.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο κ. Αλ Σίσι αφού απηύθυνε «θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης τονίζοντας ότι ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.



Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Αλ Σίσι – Η ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου θα διεξαχθεί σήμερα στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα βρίσκεται σήμερα το πρωί στην Αθήνα και αναμένεται, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη αναβαθμισμένων σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται, η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης. Κατά τη συνάντησή τους άλλωστε οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.