09 Μαΐου 2025

O Πάπας Λέων ΙΔ' δέχεται πυρά των υποστηρικτών του κινήματος MAGA - «Είναι κατά του Τραμπ και εντελώς μαρξιστής»


Προτού γίνει ποντίφικας, ο πρώτος Αμερικανός πάπας δεν είχε διστάσει να επικρίνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, σχόλια τα οποία έφεραν χθες, Πέμπτη, τον πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ είχε γράψει σειρά αναρτήσεων στο Χ με τις οποίες επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο, προτού επιλεγεί από τους καρδινάλιους να διαδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο.

Για τις αναρτήσεις αυτές δέχθηκε χθες επίθεση από τους πλέον σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Τραμπ, μεταξύ των οποίων η συντηρητική influencer Λόρα Λούμερ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένας Αμερικανός εξελέγη πάπας.

«Το να έχουμε έναν πάπα από τις ΗΠΑ είναι μεγάλη τιμή», σχολίασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο χθες. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα τον συναντήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «έχουν ήδη πάρει τηλέφωνο».

Τον Φεβρουάριο ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, όπως είναι το όνομα του νέου ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναδημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Ο Τζέι Ντι Βανς κάνει λάθος: ο Ιησούς δεν μας ζητεί να βαθμολογήσουμε την αγάπη μας για τους άλλους».

Τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια φυλακή, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να κρατηθούν ύποπτοι ως μέλη συμμοριών που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε σχόλιο το οποίο έλεγε μεταξύ άλλων: «Δεν βλέπετε ότι υποφέρουν; Δεν εξεγείρεται η συνείδησή σας;».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό @drprevost, στον οποίο η πρώτη ανάρτηση έγινε το 2011.

Ο πάπας Λέων αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του, του Φραγκίσκου, ένθερμου υπέρμαχου των μεταναστών και των φτωχών, που επίσης διαφωνούσε σε διάφορα θέματα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Βανς υποβάθμισε τις διαφωνίες αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό μία ημέρα προτού αυτός πεθάνει, αλλά ήταν μεγάλες. Μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

Υποστηρικτές του κινήματος Make America Great Again (MAGA) αντέδρασαν έντονα μετά την εκλογή του Λέοντα ΙΔ’.

«Είναι κατά του Τραμπ, κατά του MAGA, υπέρ των ανοικτών συνόρων και εντελώς μαρξιστής όπως ο πάπας Φραγκίσκος», έγραψε η Λούμερ στο Χ.

«Πάπας Λέων ΙΔ’: εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος στο Σικάγο και υπέρμαχος του δικαιώματος στη ζωή Ή υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης των ανοικτών συνόρων με στόχο να αντιταχθεί στον Τραμπ;», αναρωτήθηκε ο συντηρητικός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ.

Ο Βανς, πιστός καθολικός, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως εκατομμύρια Αμερικανοί καθολικοί και άλλοι χριστιανοί θα προσευχηθούν για την επιτυχία του Λέοντα.

«Ας τον ευλογεί ο Θεός!», έγραψε στο Χ.

Πολιτικές διαφορές

Ο νέος πάπας συμφωνεί σε κάποια ζητήματα με τον Τραμπ, για παράδειγμα είναι αντίθετος στις αμβλώσεις.

Ωστόσο στηρίζει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει μιλήσει κατά του ρατσισμού. Στο απόγειο του κινήματος με αίτημα φυλετική δικαιοσύνη, το οποίο ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2020 μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter ζητώντας να εξαλειφθούν το μίσος και οι προκαταλήψεις.

«Πρέπει να ακούσουμε περισσότερα από τα στελέχη της εκκλησίας, να απορρίψουν τον ρατσισμό και να ζητήσουν δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτησή του στις 30 Μαΐου 2020.

Η Ουάσινγκτον και το Βατικανό έχουν στο παρελθόν εκφράσει κοινές πολιτικές απόψεις, ενώ άλλες φορές έχουν διαφωνήσει.

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν ένθερμοι αντικομμουνιστές, αν και διαφωνούσαν για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Ρίγκαν ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που σύναψε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό.

Ο Ιωάννης Παύλος Β’ επέκρινε τη στήριξη που είχε εκφράσει ο Μπιλ Κλίντον στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ενώ το 2003 είχε αντιταχθεί έντονα στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών

Πληροφορίες, πάντως, που μετέδωσε το CNN θέλουν τον νέο Ποντίφικα να έχει ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Ιλινόις το 2012, το 2014 και το 2016, σύμφωνα με τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά ιδεολογικά με τη σημερινή αμερικανική διοίκηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος Ποντίφικας έχει, επίσης, ψηφίσει σε 4 φορές σε γενικές εκλογές, πιο πρόσφατα μέσω ψηφοφορίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αμερικανικά μίντια, οι περισσότεροι από τους πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών υποδέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά από 252 Ευρωπαίους Πάπες και 8 καταγόμενους από τη Μέση Ανατολή.

Πολύ περισσότερο, όταν ο Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Πάπας με καταγωγή από τις ΗΠΑ που ηγείται στο εξής μιας εκκλησίας με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. «Αλλά η δύναμή του θα ξεπεράσει τη θρησκευτική κοινότητα, καθώς ο Λέων αναλαμβάνει έναν ρόλο με τεράστια διπλωματική και κοινωνική επιρροή», όπως θεωρούν εκ των υστέρων πολλοί αναλυτές, παρότι πίστευαν προηγουμένως ότι ήταν απίθανο ο νέος πάπας να κατάγεται από την Αμερική.

Για το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, «ένας Πάπας που προέρχεται από τις ΗΠΑ, κάνει να φαίνεται ότι ο εμπορικός του πόλεμος παράγει απτά αποτελέσματα», όπως τονίζεται, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική διάσταση της εκλογής, την ώρα που βασικό κριτήριο για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα υπήρξε, κατά τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, η σύνθεση του νέου κονκλάβιου. Συγκεκριμένα, φέτος περίπου το 32% των Καρδιναλίων στο κονκλάβιο προερχόταν από χώρες που είχαν βρεθεί στο κάτω μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν, μια αξιοσημείωτη αύξηση από περίπου 22% το 2013. Υπό τη θητεία του Φραγκίσκου, το προφίλ του «μέσου καρδινάλιου εκλέκτορα» μετατοπίστηκε προς τα έθνη με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εκλεκτόρων προέρχεται από χώρες μεσαίου εισοδήματος στο κάτω μισό του ευρωπαϊκού πήχη, αντανακλώντας εν μέρει τη γεωγραφική συγκέντρωση των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο. «Αυτή η μετατόπιση μεταξύ των καρδινάλιων εκλεκτόρων αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τάση: η ανάπτυξη της Καθολικής Εκκλησίας, και επομένως το μέλλον της, βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στις αναδυόμενες οικονομίες», υποστηρίζει το Atlantic Council, καταλήγοντας πως «ο Πάπας Λέων ΙΔ' θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στη νέα δημογραφική πραγματικότητα της Εκκλησίας».