Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, Υφυπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Γιάννης Ανδριανός και Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος.
Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού και των νέων Υφυπουργών, ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00. Στις 12:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου», αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.
Το σκεπτικό πίσω από τις παραιτήσεις
Οι χθεσινές παραιτήσεις σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα και συνεπώς το μήνυμα που εκπέμπεται είναι μηδενική ανοχή με πράξεις και όχι με λόγια. Η απομάκρυνσή των πέντε προσώπων (του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, των υφυπουργών Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστου Μπουκώρου, καθώς και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου) έγινε έπειτα από σειρά συσκέψεων που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για το περιεχόμενο της δικογραφίας, αμέσως μετά από την επιστροφή του από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αυτό που βάρυνε στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ότι η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της δικογραφίας της Ευρωπαίας εισαγγελέως η οποία διαβιβάστηκε στη Bουλή, διαμορφώνει μια πολύ δυσμενή εικόνα για την κυβέρνηση, καθώς στελέχη της εμφανίζονται να λειτουργούν με πελατειακή νοοτροπία μιας άλλης εποχής.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχεται σε καμία περίπτωση τη δικαιολογία ότι οι παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελούν διαχρονικό ζήτημα. «Όταν είσαι μέλος της κυβέρνησης ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαίνει» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από τις παραιτήσεις δεν ήταν ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τον κ. Βορίδη, η κίνηση ήταν αυτονόητη από τη στιγμή που το όνομά του, μαζί με εκείνο του κ. Αυγενάκη, βρίσκεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε σχέση με το άρθρο 86 του συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών. Για τους υφυπουργούς σταθμίστηκε το κατά πόσο, οι επικοινωνίες τους με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν να κάνουν με εξυπηρετήσεις ή είχαν καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτόν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας παραμένει στην κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι είδαν την πόρτα της εξόδου.
Νωρίτερα σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαχώρισε τις πολιτικές ευθύνες από τις όποιες τυχόν ποινικές ευθύνες, εξηγώντας ότι οι παραιτήσεις προέκυψαν γιατί κρίθηκε από τον πρωθυπουργό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά. Ως προς τη διαχείριση του ζητήματος στη συνέχεια, αν και η Προανακριτική Επιτροπή θεωρείται πιθανή, ωστόσο δεν αποκλείεται με βάση τα έως τώρα δεδομένα η κυβέρνηση να μην καταθέσει δική της πρόταση, αλλά να περιμένει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης και επί των προτάσεών της να αντιπαρατεθεί.
«Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από μια πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν κάποιες πρώτες, σε πολιτικό επίπεδο- γιατί θέλω να διαχωρίσω την πολιτική από την ποινική συζήτηση- αποφάσεις, οι οποίες νομίζω στέλνουν ένα μήνυμα, του Πρωθυπουργού. Και βέβαια οι παραιτήσεις στη συνέχεια των υφυπουργών γιατί η παραίτηση του κ. Βορίδη είναι μια διαφορετική περίπτωση- θα σας εξηγήσω ποια είναι η διαφορά- στέλνουν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και της παράταξης και της Κυβέρνησης αλλά νομίζω και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτοί οι διάλογοι που διαβάσαμε που κάποιοι εξ΄ αυτών είναι βαθύτατα πολιτικά προβληματικοί μας θυμίζουν κατά καιρούς πράγματα που μας είχαν περιγράψει όσοι είμαστε νεότεροι, από τα προηγούμενα χρόνια, τα έχουμε ακούσει σε διηγήσεις, κάποιοι μπορεί να το έχουν ζήσει και πολλοί έκαναν ότι δεν τους έβλεπαν όλα αυτά τα χρόνια και κόμματα και κυβερνήσεις.
Και δεν εξαιρώ κανένα κόμμα και δεν θεωρώ ότι κάποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο. Δεν πάω να κάνω κανέναν συμψηφισμό. Το 2025 και με την αποχή που υπάρχει στις εκλογές και με το γύρισμα της πλάτης των νεότερων, ο Πρωθυπουργός πρώτος και συνολικά η Κυβέρνηση, όλοι έχουμε καταλάβει ότι όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ανεκτά. Δεν είναι συμβατή μια τέτοια συμπεριφορά με την υπουργική ή την υφυπουργική ιδιότητα και νομίζω ότι αυτό είναι ένας οδηγός- η αξιολόγηση ατομικών συμπεριφορών- για όλους μας όσοι έχουμε επιλέξει να εκπροσωπούμε τους πολίτες στο οτιδήποτε. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι στην περίπτωση του κ. Βορίδη είναι μια παραίτηση για λόγους που ο ίδιος εξηγεί, θεωρεί ότι από τη στιγμή που είναι ελεγχόμενος- έχει προαναγγείλει η Αντιπολίτευση τη κατάθεση προανακριτικής επιτροπής- χωρίς να αποδέχεται τις κατηγορίες…» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
«Ως προς την ποινική διάσταση θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τα δεδομένα, τα στοιχεία, γιατί είναι άλλο πράγμα η αξιολόγηση ατομικών πολιτικά συμπεριφορών και είναι ένα άλλο πράγμα το να στείλεις έναν άνθρωπο έστω και στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και πρέπει αφού διαβάσεις τη δικογραφία να δεις ότι υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν», έστω και σε επίπεδο ενδείξεων, μια ποινική ευθύνη. Και όταν έρθει η ώρα της Βουλής, της κατάθεσης των προτάσεων, με σεβασμό -και στις προτάσεις που θα κατατεθούν και στους πολίτες πριν και πάνω από όλα- θα τοποθετηθούμε χωρίς πολιτικούς όρους αλλά μόνο με τα στοιχεία που υπάρχουν» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.