Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπέστη σοβαρές ζημιές
«Μια σειρά αξιόπιστων πληροφοριών υποδηλώνουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπέστη σοβαρές ζημιές» από τα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα και «θα χρειαστούν χρόνια για να ανασυγκροτηθεί», δήλωσε την Τετάρτη (25/6) ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ.
«Αυτό περιλαμβάνει νέες πληροφορίες από μια ιστορικά αξιόπιστη και ακριβή πηγή-μέθοδο, ότι πολλές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν και θα πρέπει να ξαναχτιστούν τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο Ράτκλιφ στην ίδια τοποθέτησή του.
Πάντως, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται την πρώτη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα πλήγματα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράν δεν κατέστρεψαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και απλά καθυστέρησαν για λίγους μήνες την υλοποίησή του. Η εν λόγω αξιολόγηση εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, τον κλάδο πληροφοριών του Πενταγώνου και βασίζεται σε εκτίμηση ζημιών που διεξήγαγε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μετά τα χτυπήματα στο Ιράν.
Σε εξέλιξη η ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών
Να σημειωθεί πάντως ότι η ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει καθώς θα γίνονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες ώρα με την ώρα. Ωστόσο, τα πρώτα ευρήματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι τα πλήγματα «εξαφάνισαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «έχουν εξαλειφθεί».