Είναι δύσκολο θέμα που πρέπει να δούμε κατάματα, ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να κρυφτούμε, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών - Τα χρήματα που καλείται να επιστρέψει η χώρα, πρέπει να χρεωθούν σε αυτούς που τα πήραν, πρόσθεσε
Για το μείζον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποκαλύψεων που προέκυψαν μετά το ευρωπαϊκό πρόστιμο, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open. Ο κ. Κυρανάκης αναγνώρισε τις κυβερνητικές αστοχίες, ξεκαθάρισε πως πρέπει να κοπούν οι πελατειακές σχέσεις και μίλησε για έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η περιοχή του οποίου είναι βασική στο σκάνδαλο και ζητούσε επίμονα παράταση κτηματογράφησης, λέγοντας πως δεν ξέρει που είναι τα ακίνητά του.
«Είναι δύσκολο θέμα που πρέπει να δούμε κατάματα, ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να κρυφτούμε. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτές οι πελατειακές σχέσεις που ακούγονται στους διαλόγους, πρέπει να κοπούν, είναι μια νοοτροπία που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί να ασκείται έτσι πολιτική και γι' αυτό νομίζω είχαμε και τις παραιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να κουνάει το δάχτυλο μη βλέποντας τι κάνουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αν είχαν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών τα τελευταία 20-30 χρόνια, όποιοι βουλευτές είναι από εκλογικές περιφέρειες που εκπροσωπούν αγρότες ή υποτιθέμενους αγρότες, τέτοια τηλεφωνήματα σίγουρα θα είχαν γίνει. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι το εξής, οι υποτιθέμενοι αγρότες που πήραν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν, πρέπει να τις επιστρέψουν. Τα χρήματα που καλείται να επιστρέψει η χώρα από τον προϋπολογισμό της, δεν πρέπει να χρεωθούν στο σύνολο των φορολογούμενων. Πρέπει να χρεωθούν σε αυτούς που τα πήραν, να τα επιστρέψουν και να κλείσει αυτή η ιστορία. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για τη χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει γιατί από το τέλος του έτους, αρχές του 2026, η χώρα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο» είπε αρχικά ο κ. Κυρανάκης και συνέχισε: «Υπάρχει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος για τη δική του περιοχή, που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητούσε επίμονα παράταση στην κτηματογράφιση για το νησί του, λέγοντας ότι «δεν ξέρω πού είναι τα ακίνητά μου». Με επίσημες ερωτήσεις και παρεμβάσεις ζητούσε παρατάσεις, σε διαβούλευση που έγινε στο νησί του Νοέμβριο του 2024 έλεγε «πρέπει οπωσδήποτε υπουργέ να δώσετε παράταση γιατί δεν ξέρουμε πού είναι τα ακίνητά μας». Και τον ρώτησα ευθέως, «δεν ξέρετε πού είναι τα ακίνητά σας;» και μου είπε «όχι, δεν ξέρω».
«Στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε και υπάρχει ένα πολύ προβληματικό πληροφοριακό σύστημα το οποίο δεν συνδεόταν με τον κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Διότι αν ταυτίζονται τα τετραγωνικά μιας έκτασης αλλά και η δορυφορική φωτογραφία με όσα είναι δηλωμένα στα χαρτιά, τότε λύνεται το πρόβλημα. Αυτό ακριβώς θα κάνει η ΑΑΔΕ. Είναι λάθος που δεν έχει γίνει ως τώρα, αν και έγιναν προσπάθειες» είπε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, ενώ όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή πρώην, πλέον, βουλευτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Υπάρχουν υπουργοί και πρόεδροι επί Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μέχρι τώρα, όπως είναι η δικογραφία, αναφέρεται το όνομα του Μάκη Βορίδη στο εξής σημείο, ότι στην ετήσια εισήγηση που έρχεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα από την προηγούμενη διοίκηση, αυτή που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, του είπε αυτές είναι οι επιδοτήσεις που πρέπει να δοθούν και έγραφε πάνω Υπογράφω και Συμφωνώ. Αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα. Τώρα, αν υπάρχουν συστήματα, που απ' ότι φαίνεται υπάρχουν στα διάφορα νησιά, στην Κρήτη και αλλού, που έκαναν εξυπηρετήσεις σε άτομα που δεν δικαιούνταν επιδότηση, αυτό είναι βαρβάτο ποινικό αδίκημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σκληρά. Αν υπουργός περιόρισε ελέγχους ενώ είχε γνώση πως έπρεπε να γίνουν, αυτό είναι παράβαση καθήκοντος. Αυτό δεν ξέρουμε αν έχει γίνει. Στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη, όπως φαίνεται από την δικογραφία, αυτό δεν έχει γίνει. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς δικαιολογίες και χωρίς αστερίσκους ότι η εποχή των πελατειακών σχέσεων πρέπει να τελειώνει, όπως έχει τελειώσει σε άλλους τομείς, σε άλλες υπηρεσίες».
Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης μίλησε για τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος στο Κτηματολόγιο, όταν διαπίστωσε πως πιθανόν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις: «Θα σας μιλήσω για τη δική μου περίπτωση, τι έκανα στο Κτηματολόγιο. Κάποια στιγμή όταν ανέλαβα, κατάλαβα πως υπάρχει το λεγόμενο γρηγορόσημο και κάποιοι αντιδρούσαν στις ψηφιακές υπηρεσίες διότι θα κοβόταν το «από κοντά». Κάποιοι μου έλεγαν εντός του Κτηματολογίου «ξέρετε το από κοντά μας εξυπηρετεί καλύτερα γιατί μπορούμε να λύνουμε προβλήματα». Δεν περνάνε αυτά. Πήγα στο Εσωτερικών Υποθέσεων και είπα πως έχω ενδείξεις, επώνυμες καταγγελίες από πολίτες ότι ο τάδε και ο τάδε ζήτησε γρηγορόσημο. Το έψαξαν, έκαναν επισυνδέσεις σε υπαλλήλους και μεσάζοντες και έγιναν συλλήψεις. Έτσι αλλάζουν τα πράγματα, σκληρά. Για μένα δεν είχε κόστος; Προφανώς και είχε, αλλά αυτός είναι ο ορισμός του «σπάω αυγά».
Για το αίτημα της αντιπολίτευσης περί παραίτησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, εμείς κάνουμε τη δική μας, να βάλουμε τάξη. Σε αυτό τον τομέα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε πάει καλά και πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα. Είναι πειστικά τα αποφασιστικά βήματα έξι χρόνια μετά; Όχι τόσο, αλλά όσο είσαι σε θέση να ασκείς διακυβέρνηση, πρέπει να φέρεις αποτελέσματα. Η άλλη επιλογή είναι να τα παρατήσεις. Θα μας κρίνει ο λαός το 2027 γι' αυτό το θέμα όπως και για μια σειρά από άλλα που έχουμε καταφέρει».