03 Ιουλίου 2025

Η κυβέρνηση ποντάρει σε ασφάλεια και οικονομία για να αφήσει πίσω της τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Τι δείχνουν οι μετρήσεις


Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακόπτει τη δυναμική ανόδου που παρουσίαζε η ΝΔ τους τελευταίους μήνες, διατηρώντας, ωστόσο, τα ποσοστά της, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Επίσης, οι πολίτες διαχέουν τις ευθύνες και πέραν της κυβέρνησης, θεωρώντας πως εντάσσεται στις διαχρονικές παθογένειες του κράτους, καθώς, σύμφωνα με την ίδια μέτρηση το 33% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ποσοστό ρίχνει τις ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και το 23% απαντά πως υπάρχουν ευθύνες σε «όλο το πολιτικό σύστημα».

Παρότι, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και άρα είναι νωρίς για να φανεί πόσο θα στοιχίσουν τελικά στην κυβέρνηση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα στοιχεία αυτά δίνουν μία ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου και χρόνο για να αποφασίσει τον τρόπο που θα χειριστεί τις εξελίξεις. Ανάλογη εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, δίνουν και μετρήσεις που «τρέχουν» από το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να χαρτογραφήσουν τον αντίκτυπο της υπόθεσης.

Στάση αναμονής από τη κυβέρνηση για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εξελίξεις

Γι’ αυτό και έχει επιλεγεί στάση αναμονής ως προς τις επόμενες κινήσεις και ζυγίζουν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να χαράξουν τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν. Δεδομένη θεωρείται μόνο η απόφαση να μην καταθέσει δική της πρόταση για προανακριτική, όπως έκανε στην υπόθεση των Τεμπών για τους κ. Τριαντόπουλο και Καραμανλή, καθώς κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την άποψη πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες με τα μέχρι τώρα στοιχεία για τους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που αναφέρονται στη δικογραφία. Παρότι, και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «όταν μιλάμε για εξέταση ποινικών ευθυνών, είναι προφανές ότι κάθε πρόσωπο αντιμετωπίζεται ξεχωριστά». Η ΝΔ θα περιμένει να κάνει πρώτα κίνηση το ΠΑΣΟΚ που έχει προαναγγείλει προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί επί της πρότασής του. Ρόλο θα παίξει και το αν θα είναι μία κοινή πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή θα υπάρξουν διαφορετικές εκδοχές, όπως έγινε και στην περίπτωση του κ. Καραμανλή.

«Θα κινηθούμε μακριά από κυνήγι μαγισσών αλλά και μακριά από την όποια λογική συγκάλυψης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ατζέντα Μητσοτάκη: Αύξηση μισθών και μείωση φόρων για στήριξη της μεσαίας τάξης
Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τον εγκλωβισμό της σε μία πολιτική συζήτηση που θα περιορίζεται στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως έδειξε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ποντάρει σε δύο πεδία για να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης του και να συσπειρώσει το ακροατήριο του. Την ασφάλεια και την οικονομία. Αναφερόμενος στο αβέβαιο και απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης να διατηρήσει τη χώρα και τους πολίτες της ασφαλείς». Ενώ, πρόταξε ως στόχο της κυβέρνησης του, «να διασφαλίσουμε ότι οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται, οι φόροι μειώνονται, και ότι εστιάζουμε πραγματικά στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης», καθώς, όπως είπε «αυτή είναι η ατζέντα βάσει της οποίας θα κριθούμε».

Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, καθώς 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως θέλουν να πάνε να ψηφίσουν σκεπτόμενοι το ποιος θα προσφέρει «ελπίδα» ή «σιγουριά», με τον θυμό και την τιμωρητική ψήφο να είναι πολύ χαμηλά (μόλις 12%).

Ενώ, στο ερώτημα με ποιο συναίσθημα θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 48% λέει με την «προοπτική» και το «ποιος προσφέρει ελπίδα», ενώ το 23% λέει με την «ανησυχία» και το ποιος θα τους προσφέρει «σιγουριά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr