«Είναι η πρώτη φάση στις Κυκλάδες, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση και υπενθυμίζουμε ότι στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει και ήδη το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Τα υπόλοιπα εν ευθέτω χρόνο και όπως ξαναλέμε με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια η Ελλάδα σήμερα νομίζω ότι κάνει μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση από κάθε άποψη. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται συνεπής ο πρωθυπουργός σε όσα δεσμεύεται και όπως είπα και με εκτάσεις 25% παραπάνω από τις προβλέψεις» τόνισε για τα θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μαρινάκης για τα νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φωνή της θάλασσας στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν
Σε ερώτηση για το εάν κρίνεται ικανοποιητική η ανακοίνωση τράπεζας ανέφερε πως «πολύ σύντομα, πιθανότατα εντός της ημέρας, θα έχουμε σχετικές ανακοινώσει από τον υπουργό Οικονομικών, γιατί προφανώς δεν αρκεί αυτή η ανακοίνωση» και προσέθεσε: «Και από τις ανακοινώσει και τις πρωτοβουλίες τις νομοθετικές που θα αναλάβει το υπουργείο θα γίνει σαφές ότι όλα αυτά από την κυβέρνηση δεν γίνονταν ανεκτά με πράξεις και όχι με λόγια».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις βουλευτών που ποινικοποιούν την πολιτική ζωή ο κ. Μαρινάκης είπε:
«Καταρχάς να πούμε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάμε πλέον για μεμονωμένες δηλώσεις. Μεμονωμένες δηλώσεις είναι όταν κάποιος ένας από 30 βουλευτές που έχει είναι κόμμα, ένας από τους δύο τρεις ευρωβουλευτές που έχει, μία φορά είπε κάτι το καταδίκασε το κόμμα, εν πάση περιπτώσει, απομονώθηκε. Νομίζω ότι η λογική Φαραντούρη, σε ένα κόμμα όπου είχαμε έναν πρώην υπουργό να κάνει προδιαγραφές δημοσιογράφων, πολιτών, δικαστών, ή έναν άλλο ευρωβουλευτή να μιλάει όπως μιλούσε ένας άλλος ευρωβουλευτής, τέλος πάντων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι μια συνεχόμενη πρακτική, μια επαναλαμβανόμενη ρητορική άρα νομίζω ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η καλύτερη καταδίκη είναι η καταδίκη από τους πολίτες. Σκεφτείτε ότι είναι ένα κόμμα το οποίο βρέθηκε ξαφνικά από το 3-4% να κυβερνά τον τόπο με ποσοστά τα 36% και σε κάθε εκλογική διαδικασία χάνει από 5 έως 10 μονάδες και τώρα είναι στο όριο του 5-6%, είναι κάπου εκεί ενδοσκοπικά, άρα αυτή νομίζω ότι είναι η καλύτερη πολιτική απάντηση, η απάντηση των πολιτών, γιατί στο τέλος της ημέρας από εκείνους κρινόμαστε και όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι η μέρα είναι νύχτα ή ότι το μαύρο είναι άσπρο, στο τέλος της ημέρας, η λαϊκή ετυμηγορία δίνει τις απαντήσεις της».
«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι σε κάποιες τοποθετήσει χωρεί νομική πρωτοβουλία όταν αυτές εμπεριέχουν την τέλεση κάποιων ποινικών αδικημάτων. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτό. Όταν κάποιος λοιπόν θεωρεί ότι θίγεται ή ότι κάποιος μεταφέρει κάτι το οποίο είναι ψευδές, δυσφημιστικό, εν γνώση του, μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία εμείς να ποινικοποιήσουμε ή να προσπαθήσουμε να ποινικοποιηθούν τέτοιες δηλώσεις» προσέθεσε.
Επισήμανε δε ότι: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν τα τοξικά χρόνια πριν από μια δεκαετία. Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Οι άνθρωποι αυτοί κυβέρνησαν, οι πρωταγωνιστές τής πάνω και της κάτω πλατείας μπορεί τώρα να έχουνε διασκορπιστεί σε 3, 4, 5 κόμματα, όλοι αυτοί ήταν μια παρέα, μια επικίνδυνη παρέα αριστερών και ακροδεξιών που κυβέρνησαν τον τόπο. Και εκτός από λαϊκιστές, εκτός από τοξικοί, αποδείχθηκαν και ανίκανοι και βαριά επιζήμιοι για τον τόπο. Μας φόρτωσαν όλους και κυρίως τις επόμενες γενιές από εμάς, πάνω από 100 δισεκατομμύρια. Άρα, είναι πλέον περιθωριακή αυτή η ρητορική, όχι μόνο ως την υφή της, την τραγική ποιότητά της, αλλά είναι περιθωριακή και η πολιτική που εκφράζουν και δεν τους ακούει κανείς.
Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μην πατάει σε δύο βάρκες. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την τοξική εποχή των προηγούμενων ετών ήταν απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει άβυσσος πολιτικά, πολύ μεγάλη απόσταση. Αλλά δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων προέδρων του να δέχεται είτε να βρίσκεται στο ίδιο κάδρο με τα κόμματα αυτά, τους τυχοδιώκτες αυτούς, τους πολιτικούς τυχοδιώκτες, τους ακραίος λαϊκές αυτά όλα τα συνονθυλεύματα που παρουσιάζονται ως πολιτικά κόμματα, ούτε θα ανεχόταν το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων προέδρων του, μια βουλευτής να αποκαλεί χούντα την κυβέρνηση».
Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόταση για εξεταστική καθώς και τις ευθύνες των υπουργών Αυγενάκη και Βορίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος και να μην ακολουθείται αυτή η διαδικασία της αμελλητί διαβίβασης μιας δικογραφίας χωρίς αξιολόγηση, έτσι όπως λέει το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει τώρα δηλαδή, και της περαιτέρω αξιολόγησης μόνο από το Κοινοβούλιο. Αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχει το άρθρο το 86 του Συντάγματος. Θεωρώ ότι κακώς υπάρχει αυτή η διαδικασία, θα έπρεπε να αλλάξει, και ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης, και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα, αλλά ισχύει.
Το άρθρο 86 λοιπόν, αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό και στο εξώφυλλο της δικογραφίες λέει «σας διαβάζουμε τα στοιχεία αυτά χωρίς αξιολόγηση». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το αν βαφτίζεται ως αξιολόγηση η διατύπωση μιας κρίσης αυτό δεν είναι επίσημη αξιολόγηση της Δικαιοσύνης. Και αν συνιστά κάτι τέτοιο αξιολόγηση τότε είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας. Άρα αυτοί οι οποίοι έχουν αυτόν τον ισχυρισμό μάς ζητάνε ουσιαστικά να παραβούμε το Σύνταγμα και να θεωρήσουμε ότι κάτι το οποίο το απαγορεύει το Σύνταγμα, εμείς πρέπει να το δεχτούμε.
Την αξιολόγηση λοιπόν, με λίγα λόγια, την κάνει Βουλή. Μπαίνει στην ουσία των στοιχείων της δικογραφίας και αξιολογεί αν συνιστούν ενδείξεις, ενοχής για ένα ποινικό αδίκημα.
Καθίσαμε και τα αξιολογήσαμε, τα είδαμε και έχει γίνει και πλούσιος δημόσιος διάλογος και στο τέλος της ημέρας δεν προκύπτουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ενδείξεις ενοχής που να συνιστούν ποινικά αδικήματα.
Γι’ αυτό και προτιμήσαμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ελπίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια θα λειτουργήσει σωστά και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να διερευνηθούν όλα αυτά τα επιμέρους, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας ετών, να απαντηθούν μια σειρά από καίρια ερωτήματα και όταν τελειώσει η εξεταστική να δούμε αν τελικά όλα αυτά τα οποία λέει αντιπολίτευση και δεν αποδεικνύονται, έχουν κάποια βάση ή όχι».
Σε ερώτηση για τον εάν υπάρξουν νέες δομές για τους μετανάστες απάντησε πως «με εξαίρεση την ανακοίνωση που έχει γίνει και υλοποιείται για την Κρήτη, δεν έχουμε κάποιο άλλο ζήτημα κατασκευής νέου κέντρου, δεν έχουμε κάποια τέτοια ανακοίνωση ούτε κάποιο τέτοιο σχέδιο από το υπουργείο, θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές», υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν και στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα προς τις χώρες από όπου προέρχονται οι άνθρωποι που φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα.
Τέλος σε ερώτηση για το πακέτο της ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό που θα δοθεί είναι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. «Είναι ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να το δώσει πίσω στην κοινωνία, στους πολίτες το 2026. Σίγουρα η κατεύθυνση είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη με ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο η μέση ελληνική οικογένεια» ανέφερε.