03 Ιουλίου 2025

📺Βουλή: Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου-Μηταράκη – «Αν θέλετε να καταγγείλετε κάποιον, να καταγγείλετε τους εαυτούς σας» – «Συνηθίζει τις προσωπικές επιθέσεις»


Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κα Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της νωρίτερα κατήγγειλε σεξιστικές απόψεις υφυπουργού της κυβέρνησης και αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε ονομαστικά στον υφυπουργό Βαρτζόπουλο, καταγγέλλοντας σεξιστικές αντιλήψεις για τις γυναικοκτονίες: «Έναν υφυπουργό που έχει την άποψη ότι οι γυναικοκτονίες είναι θέμα βιολογικό, ότι οι άνδρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να σκοτώνουν και οι γυναίκες να δολοφονούνται. Αυτά είπε, και τον κρατάτε στην κυβέρνηση γιατί αυτή την άποψη έχει αυτός ο πρωθυπουργός και για τις γυναίκες και για την έμφυλη βία».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Να πληροφορήσω ότι στους εορτασμούς για τη Δράμα εκπροσώπησε τη Βουλή ο Κυριαζίδης – δηλαδή ο ‘κάνε κανένα παιδί’ βουλευτής της ΝΔ. Μπορεί να τον δούμε και σε υπουργικό θώκο σε λίγο».

Ασκώντας κριτική για τις διαδικασίες επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε: «Οι βουλευτές της ΝΔ προέκριναν ως επικρατέστερο τον αδερφό του υπουργού και στη συνέχεια τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Εισαγγελίας που ήταν και εποπτεύων της ακρόασης ως εισαγγελέας τρομοκρατίας. Αυτές οι επιλογές καταλαβαίνουμε όλοι τι σχέση έχουν με τη δημοκρατία».

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την κα Κωνσταντοπούλου για σημαντική ευθύνη στις πολιτικές εξελίξεις του 2015, όταν και ήταν πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η μαύρη επέτειος του τρίτου μνημονίου κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια συνέβαλε στο πολιτικό αδιέξοδο που οδήγησε στην εφαρμογή του. Παράλληλα, κατήγγειλε τις «προσωπικές επιθέσεις» της κας Κωνσταντοπούλου σε βουλευτές, όπως στους κ. Παππά, Παπασταύρου, Βαρτζόπουλο και Κυριαζίδη, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και αντίθετες με το κοινοβουλευτικό ήθος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στην Πλεύση Ελευθερίας παραβίαση του κανονισμού της Βουλής, αναφερόμενος στην τακτική της να ζητά παρέμβαση αντί ομιλία, κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί σύγχυση και αδικεί την ισότιμη εκπροσώπηση.

Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν άμεση. Με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη, υπενθύμισε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς «βρέθηκε να κάνει μπάνιο κατά τη διάρκεια του καθήκοντός του». Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση μέσω «προπηλακισμών, απειλών, συκοφαντιών και bullying», υπογραμμίζοντας ότι η τακτική αυτή «δεν περνάει πια».

Σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπερασπίστηκε τη δική της στάση, υποστηρίζοντας πως έκανε τα πάντα για να το αποτρέψει και κατηγόρησε τον κ. Μηταράκη και τη Νέα Δημοκρατία ότι στήριξαν το «πραξικόπημα σε βάρος της λαϊκής ετυμηγορίας».

Την ένταση επιχείρησε να κατευνάσει η προεδρεύουσα της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως υπάρχει ανοχή στον χρόνο ομιλίας για τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά τόνισε την ανάγκη για τήρηση του κανονισμού ώστε να μην παρατείνονται οι διαδικασίες.

Η αντιπαράθεση έκλεισε με τον κ. Μηταράκη να επαναλαμβάνει πως η κα Κωνσταντοπούλου συνηθίζει τις προσωπικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρακτικές δείχνουν το «ήθος και το χαρακτήρα της». Υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθούν να φιμωθούν και κάλεσε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να τηρεί τους κανόνες της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου.

Αναλυτικά η στιχομυθία:

Μηταράκης: Να ευχηθώ στην κυρία Κωνσταντοπούλου χρόνια πολλά. Να την ευχαριστήσω που γιόρτασε τα γενέθλια του κόμματός της μαζί μας στην ολομέλεια. Καλό υπόλοιπο θητείας. Βέβαια η κυρία Κωνσταντοπούλου επιστρέφει στη Βουλή. Δεν είναι η πρώτη της θητεία. Ήτανε βουλευτής και το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ. Και η ίδια έχει μια μεγάλη ευθύνη για αυτά που έγιναν το καλοκαίρι του 2015.

Μιλάει για το δημοψήφισμα ως να αφορά κάποιους άλλους βουλευτές κάποιου άλλου κόμματος. Η μαύρη επέτειος του τρίτου μνημονίου κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Κόστισε μείωση συντάξεων. Κόστισε αύξηση φόρων. Κόστισε δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για πολλές δεκαετίες και σε αυτό η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει προσωπική ευθύνη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρόεδρος Βουλής.

Συνέβαλε στο να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι δεν είχε εναλλακτική λύση να προτείνει στους συντρόφους της που για να γίνει δεκτή. Άρα ήτανε μέρος του αδιεξόδου που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και τελικά αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορούσε να στηρίξει τη δικιά της ευθύνη για το αδιέξοδο που η πολιτική του κόμματός της οδήγησε.

Θέλω όμως να κάνω και δύο παρατηρήσεις. Η κα Κωνσταντοπούλου συνεχίζει αυτή την απρεπέστατη προσωπική επίθεση σε οποιονδήποτε βλέπει μέσα στην αίθουσα. Χθες στον κύριο Παππά, στον κύριο Παπασταύρου, σήμερα στον κύριο Βαρτζόπουλο, στον κύριο Κυριαζίδη που δεν είναι μέσα στην αίθουσα. Αυτή η προσωπική στόχευση συναδέλφων θυμίζει σκοτεινές εποχές και δεν είναι κάτι που συνάδει με το κοινοβουλευτικό ήθος.

Επίσης, κυρία πρόεδρε, θέλω να επισημάνω ότι η Πλεύση Ελευθερίας πλέον απαξιώνοντας τον κανονισμό κάνει το εξής καινούριο τέχνασμα. Ζητάει παρέμβαση αντί ομιλίας η κυρία Κωνσταντοπούλου. Μίλησε 17 λεπτά, άρα έχει ήδη εξαντλήσει το χρόνο της ομιλίας. Έχοντας ήδη μιλήσει ως αρχηγός κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, που δικαιούται 6 λεπτά, όχι 12.

Χθες όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει μιλήσει η πρόεδρος και μετά έρχεται να κάνει ομιλία. Αν επαναληφθεί αυτό θα καταθέσουμε παρεμπίπτον ζήτημα για το οποίο κυρία πρόεδρε αν δεν αποφανθεί το προεδρείο, αποφαίνεται η ολομέλεια δια εγέρσεως. Πρέπει να σεβαστούμε τον κανονισμό της Βουλής. Έκανε κανονικότατη ομιλία 17 λεπτών.

Άρα η κυρία πρόεδρος έχει μιλήσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γεροβασίλη: Κυρία πρόεδρε, κύριε Μηταράκη, το ξέρετε ότι η ανοχή χρόνου υπάρχει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο λόγος δόθηκε ως παρέμβαση, όπως και δικαιούται και βεβαίως υπήρχε μία ανοχή στο χρόνο. Καλό θα είναι αυτό το θέμα να μην το συνεχίζουμε, διότι θα αφορά όλους και διότι ξέρετε ότι δεν γίνεται. Το έχουμε προσπαθήσει και το προεδρείο και στη διάσκεψη προέδρων και λοιπά, την τήρηση των χρόνων διότι όποιος μιλάει διεκδικεί για τον εαυτό του αυτή την ανοχή, αλλά ενοχλείται όταν μιλάει κάποιος άλλος. Λοιπόν, να συνεννοηθούμε. Οι χρόνοι – δεν απευθύνομε σε εσάς προφανώς προσωπικά σε καμία των περιπτώσεων – μιλάω κυρίως για πολιτικούς αρχηγούς κ.λπ. Υπάρχει ανοχή και στους αρχηγούς και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά και σε βουλευτές. Εάν η τήρηση των χρόνων γινόταν από όλους, η διάρκεια επεξεργασίας των νομοσχεδίων θα ήταν τουλάχιστον κατά το 1/3 μικρότερη, αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν. Επομένως, ας συνεχίσουμε κανονικά. Θέλετε το λόγο κυρία Κωνσταντόπουλου; Ναι.

Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ εντυπωσιακό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας που μετράει αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή από 156 βουλευτές, μόλις επτά, να παίρνει το λόγο – δεν συζητάω για τα άλλα έδρανα που είναι άδεια- να παίρνει το λόγο για να διεκδικήσει να μην μιλήσει η κοινοβουλευτική ομάδα και η πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος και να μηχανεύεται ένα σωρό πραγματικά αξιοθρήνητα επιχειρήματα για το πώς θα κατασιγάσει την αντιπολίτευση.

Κύριοι, στη δημοκρατία υπάρχει αντίλογος και όλη αυτή η μεθόδευση προπηλακισμών, απειλών, συκοφαντιών, απόπειρας τρομοκράτησης, τραμπουκισμών και bullying το οποίο ακολουθείτε, απλώς δεν περνάει. Μπορεί να έχετε συνηθίσει αλλιώς, αλλά τώρα δεν περνάει. Δεν περνάει το να θέλετε να απαγορεύσετε την αντιπολίτευση, όσο και αν παρακολουθούσατε πολιτικό αρχηγό με υποκλοπές, όσο και αν εφαρμόζετε σκοτεινές μεθοδεύσεις.

Και κυρίως, κύριε Μηταράκη, εσείς πραγματικά ως τι μιλάτε; Εσείς χρισθήκατε υπουργός και μάλιστα Προστασίας του Πολίτη και βρεθήκατε να έχετε πάει για μπάνιο την ώρα του καθήκοντος και σας αποκεφάλισε ο κύριος Μητσοτάκης. Τώρα βλέπετε κι άλλους αποκεφαλισμένους να επανέρχονται. Έχει ανοίξει η όρεξή σας.

Θα σας έλεγα να ασχοληθείτε καλύτερα με το ζήτημα του αντιμονίου στον τόπο σας στοιχείο και με το σκάνδαλο του αντιμονίου και με την εμπλοκή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο αυτό και να αφήσετε τους προπηλακισμούς και την απόπειρα τρομοκράτησης πολιτικού αντιπάλου. Όπως βλέπετε δεν είναι και κανένας πια να σας στηρίξει. Διότι ακούσανε ότι θα λογοδοτήσουνε και στη δικαιοσύνη και είπανε “άσε ας βγάλει άλλος καλύτερα το φίδι από την τρύπα”.

Τώρα, για το τρίτο μνημόνιο πραγματικά ποιον καταγγέλλετε; Γιατί εγώ το αντιπάλεψα ως πρόεδρος της Βουλής. Έκανα τα πάντα για να μην περάσει γιατί παραβίαζε το τρίτο μνημόνιο τη λαϊκή ετυμηγορία και εντολή, την απόφαση δηλαδή του ελληνικού λαού στον οποίο όλοι λογοδοτούμε και εσείς και εσείς προσωπικά. Ήσασταν βουλευτής νομίζω, δεν ήσασταν ήσασταν κύριε Μηταράκη; Εσείς το ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο μαζί με τον Τσίπρα τότε. Εσείς τον στηρίξατε.

Εσείς στηρίξατε το πραξικόπημα σε βάρος της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Και καλό είναι αν θέλετε να καταγγείλετε κάποιον να καταγγείλετε τους εαυτούς σας. Τώρα, επειδή είστε σε φάση που πραγματικά καταλαβαίνω και τη δυσκολία σας και την απελπισία σας και ότι προσπαθείτε να δώσετε διαπιστευτήρια και ότι προσπαθείτε να πάρετε εύσημα.

Θα με συγχωρήσετε αλλά αν ξαναπάρετε το λόγο δεν θα είμαι εδώ. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, όσο θέλετε. Εγώ τουλάχιστον δεν προσπάθησα ποτέ να φιμώσω κανέναν. Εσείς κρίνεστε για το πώς προσπαθείτε να μην ακουστεί ο αντίλογος. Ε, αν ήτανε λίγο πιο αργά θα σας έλεγα καληνύχτα σας. Τώρα σας εύχομαι καλή συνέχεια.

Γεροβασίλη: 3 λεπτά κύριε Μηταράκη και το ξέρετε.

Μηταράκης: Είπα πριν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου πάντα κάνει προσωπικές επιθέσεις και αυτό δείχνει το ήθος και το χαρακτήρα της. Επέλεξε στην απάντησή της να αναφερθεί σε ένα περιστατικό πριν από δύο χρόνια που όντως παραιτήθηκα από κυβερνητική θέση, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συζητάμε σήμερα.

Αυτή η προσωπική επίθεση είδει απειλής είναι αυτό που προσπαθεί η ίδια δήθεν να καταγγείλει. Αυτή συκοφαντεί τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτή επιτίθεται προσωπικά. Αυτή προσπαθεί με αυτές τις απειλές να μας κάνει να μην τις απαντάμε. Δεν θα φιμωθούμε. Δεν είπα να μην μιλήσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Είπα ότι υπάρχει ένας κανονισμός που δίνει μία ομιλία, δίνει μία παρέμβαση και δεύτερες παρεμβάσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει τρεις ομιλίες. Οι βουλευτές της από μία ομιλία ο καθένας. Να τηρεί τον κανονισμό, τίποτα περισσότερο. Και να σέβεται ότι η δημοκρατία έχει κανόνες.