Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζοντας πως «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν στο κάδρο τον πρωθυπουργό, είναι γνωστό μοτίβο».
Οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη
Καλά. Παλιά του τέχνη κόσκινο. Νομίζω ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν στο κάδρο τον Πρωθυπουργό και να του επιρρίψουν ευθύνες, χωρίς κανένα στοιχείο. Είναι το γνωστό μοτίβο. Ξεκίνησε από την εργαλειοποίηση ενός τραγικού δυστυχήματος. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ενορχηστρωτή», για κάθε τι που συμβαίνει. Του έχουν φορτώσει ακόμα και την παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Είναι προφανές, ότι και ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, δεν θα έχαναν ευκαιρία και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, για να μην αδικήσω τους προκατόχους του, θα έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι στη χώρα, είτε ως ευρωβουλευτής που ερχόταν κάποιες ημέρες είτε ως πρόεδρος της αντιπολίτευσης, όλα αυτά τα χρόνια. Είπα κάποια στοιχεία το πρωί, θέλω να τα επαναλάβω. Προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα το ΠΑΣΟΚ, ότι αν δεν ερχόταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν πρόκειται να λέγαμε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν πρόκειται να κάναμε τίποτα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουσιαστικά, ό,τι κάνουμε, ό,τι λέμε είναι γιατί πιαστήκαμε, όπως είπατε στην ερώτησή σας, «με την γίδα στην πλάτη». Ξεκινάω ανάποδα χρονικά. Να πω ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έγινε πριν έρθει η δικογραφία στη Βουλή.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, ότι η κυβέρνηση αυτή, με ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού, είναι η πρώτη η οποία προέβη σε σοβαρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, έχοντας μπλοκάρει σειρά πληρωμών με συγκεκριμένα ΑΦΜ. Και εδώ μια σημαντική σημείωση, που θα ήθελα να αναδειχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η άσκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πρέπει από τη μία να καθαρίσει ένα «βρώμικο» τοπίο, 30 ετών. Το ξαναλέω 2,7 δισεκατομμύρια έχει πληρώσει η χώρα μας, σε όλα τα πρόστιμα των τελευταίων 30 ετών. Από την άλλη, υπάρχει και η ανάγκη να πληρωθούν οι περισσότεροι εκ των δικαιούχων, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Όποιος λέει, ότι απλά με μια απόφαση δεν πληρώνω τίποτα, καθαρίζει, τότε εκεί, θα πρέπει να απαντήσει στους ανθρώπους που δεν είναι απατεώνες -γιατί δεν είναι οι αγρότες εν συνόλω απατεώνες, ούτε οι κτηνοτρόφοι- πώς θα πάρουν τα λεφτά τους. Σας θυμίζω ένα από τα κορυφαία αιτήματα των περσινών κινητοποιήσεων ήταν να πληρωθούν οι αγροτικές αποζημιώσεις.
5.200 φυσικά πρόσωπα συν κάποια νομικά πρόσωπα, ελέγχονται για περιπτώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, πριν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με πρωτοβουλίες επί των ημερών μας, κάποιες εκ των υποθέσεων έχουν ξεκινήσει από τους ίδιους τους Υπουργούς. Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων είναι υπόλογο δια των φυσικών του προσώπων στη Δικαιοσύνη. Πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των δικών μας ημερών, έχει μια σοβαρή υπόθεση στη Δικαιοσύνη, που σχετίζεται με ένα μέρος της δικογραφίας την οποία συζητάμε αυτές τις μέρες, πριν καν ασχοληθεί ο κόσμος με αυτά τα οποία βγήκαν και πολύ σοβαρά ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Υπάρχουν υποθέσεις με 100 - 200 εμπλεκόμενους που είναι στη Δικαιοσύνη, και στην Κρήτη και στη Νάξο με 99 αγροτεμάχια και στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα αυτά προχώρησαν με καταγγελίες, οι οποίες έγιναν και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το 2019, το ξαναλέω. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις διασταυρωτικών ελέγχων που έχουν αποκλείσει χιλιάδες ΑΦΜ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το 2022 εντοπίστηκαν τον Ιούνιο 2.021 ΑΦΜ που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και δεσμεύτηκε η πληρωμή τους από τις τελικές πληρωμές του 2021. Επίσης απερρίφθησαν 2.654 αιτήσεις που ενώ δήλωναν ζωικό κεφάλαιο, δεν είχαν καμία παράδοση ούτε γάλακτος ούτε κρέατος. 10.198 αιτήσεις προσώπων που είχαν ωφεληθεί άμεσα η έμμεσα μπλοκαρίστηκαν την ίδια χρονιά. Μιλάμε για πολύ πριν την έρευνα δηλαδή, η οποία αποκαλύφθηκε και έχουν γίνει και πάρα πολλές περιπτώσεις, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2022 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτησε τη διερεύνηση πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων του Οργανισμού, μάλιστα συγκεκριμένων υπευθύνων στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, στη Δικαιοσύνη και αυτό.
Και στην περιβόητη «αποκάλυψη», κατά το ΠΑΣΟΚ, που ήταν ένα πολύ σοβαρό ρεπορτάζ που πράγματι φωτίζει πολλά σημεία για το τι συνέβη μεταξύ του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Μαξίμου, φαίνονται δύο πράγματα: Το πρώτο, ότι το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα «κόκκινων» ΑΦΜ. Αναφέρομαι στην εισήγηση Σημανδράκου, το οποίο, για να εξαπατήσει τον κόσμο η αντιπολίτευση δεν το λέει. Λέει μόνο το δεύτερο μισό της αποκάλυψης. Και σας ενημερώνω εγώ ότι 730 ΑΦΜ από αυτά, έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη Δικαιοσύνη, επίσημα, μετά την παραίτηση Σημανδράκου. Μια κυβέρνηση δηλαδή που είναι «στο κόλπο», μια κυβέρνηση που πιάνεται «με τη γίδα στην πλάτη», έχει έναν Πρωθυπουργό που δίνει εντολή στους Υπουργούς να στέλνει δικογραφίες στη Δικαιοσύνη; Να μπλοκάρει πληρωμές; Να βγαίνει ο ίδιος στη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, που δεν νομίζω ότι συζητούσε κανείς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μιλάει για ένα μείζον θέμα, όπου επέλεξε η χώρα μας να είναι υπό επιτήρηση -δεν αναφέρομαι στο ποινικό σκέλος, αναφέρομαι και στην επιτήρηση διοικητικά-. Έχετε ξαναδεί τέτοια περίπτωση που πιάστηκε κάποιος «με τη γίδα στην πλάτη»; Και ρωτάω εγώ. Έχετε ακούσει πριν το 2019 για διασταυρωτικούς ελέγχους; Ακούσατε ποτέ να στέλνονται περιπτώσεις «κόκκινων» ΑΦΜ στη δικαιοσύνη; Πως πλήρωσε η χώρα μας τόσα πρόστιμα; Εμείς λοιπόν τι λέμε; Δεν συμψηφίζουμε σχετικά με την όποια ευθύνη υπάρχει κάθε φυσικού προσώπου, όποια ιδιότητα και να έχει, επί των δικών μας ημερών. Το γεγονός ότι μπορεί να το έκαναν και προηγούμενοι, εμάς αυτό δεν μας κάνει να λέμε ότι οι επόμενοι δεν έχουν ευθύνη. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που είδε αυτό το πρόβλημα κατάματα. Με αποδείξεις σας μιλάω, με στοιχεία, με αριθμούς ανθρώπων στις δικογραφίες. Τις προηγούμενες ημέρες επτά φυσικά πρόσωπα έχουν καταδικαστική πρόταση. Μένει να δούμε την απόφαση. Αυτά είναι στην ελληνική Δικαιοσύνη και δεν ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ακόμα και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έδρασε σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ανεμπόδιστα, όπως είναι αυτονόητο. Αυτά, λοιπόν, συνιστούν μια πραγματικότητα. Μείζον ζήτημα για εμάς η αναζήτηση των χρημάτων. Είναι καθήκον στους πολίτες και είναι καθήκον στον αγροτικό κόσμο, στον πρωτογενή τομέα, στους πολλούς, οι οποίοι ούτε έκλεψαν ούτε εξαπάτησαν.