Σε πληρωμή “ύποπτων” ΑΦΜ που βρίσκονταν υπό εισαγγελικό έλεγχο προχώρησε το 2020 ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με όσα κατάθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρώην διευθύντρια τεχνικών ελέγχων του οργανισμού Αθανασία Ρέππα.
Σύμφωνα με την μάρτυρα η πληρωμή έγινε γιατί ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας δεν έδωσε εντολή δέσμευσης των συγκεκριμένων ΑΦΜ μεταξύ των οποίων εντοπίζεται και του κτηνοτρόφου με την Ferrari και την Porsche Χρήστου Μαγειρία.
Ο διάλογος της μάρτυρος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη έχει ως εξής:
Β. Κόκκαλης: Στέλνει μια μηνυτήρια αναφορά εξονυχιστική για την υπόθεση των Τρικάλων που αφορά τον κ. Μαγειριά και άλλους. Αυτοί συνέχισαν να πληρώνονται;
Αθ. Ρέππα: όταν στέλνεται μια αναφορά ενημερώνεται η διεύθυνση ή η υπηρεσία που είχε αναλάβει. Αν δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από τον πρόεδρο συνεχίζουν κανονικά οι πληρωμές. Θέλω να πω ότι δεν είχαμε κάποια εντολή από τον πρόεδρο προς αυτή τη κατεύθυνση. Λέμε το τι προβλέπεται. Στο παρελθόν υπήρχε. Προβλεπόταν ότι σε παραγωγούς που έχουν κάποια ποινική δίωξη δεν χορηγείται η εξισωτική αποζημίωσης.
Β. Κόκκαλης: Τώρα όμως δεν πληρώνονται
Αθ. Ρέππα: «Ίσως έδωσε εντολή η διοίκηση».
Β. Κόκκαλης: Να συνάγω ότι αυτή η περίπτωση συνέχισε να πληρώνεται;
Αθ. Ρέππα: «Ναι».
Μάρτυρας: «Ο Βάρρας μας ζητούσε να πληρώσουμε με την τεχνική λύση του 2019»
Πέραν αυτού η κυρία Ρέππα αποκάλυψε ότι ο κ. Βάρρας πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν την τεχνική λύση του 2019 προκειμένου να γίνουν οι κατανομές βοσκότοπων και οι πληρωμές των ενισχύσεων για το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι ότι είναι η ίδια τεχνική λύση που ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης συμφώνησε (σ.σ. υπέγραψε το “ΣΥΜΦΩΝΩ”) και για την οποία ο κ. Βάρρας τον κατήγγειλε στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για παράβαση καθήκοντος όπως σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής Μακάριος Λαζαρίδης.
Ο διάλογος στην εξεταστική έχει ως εξής:
Αθ. Ρέππα: «Μέσα από την αποτύπωση των ευρημάτων που προέκυψαν από ελέγχους παρατηρούσαμε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και συζητούσαμε πως θα διαχειριστούμε την υπόθεση με πιθανή τροποποίηση της τεχνικής λύσης. Υπήρχαν συσκέψεις χωρίς σαφείς οδηγίες από τον κ. Βάρρα. Συντάχθηκε 2ο ενημερωτικό σημείωμα και θέταμε τα προβλήματα με την παράκληση τα προβλήματα αυτά να φτάσουν στον υπουργό και να ληφθούν αποφάσεις για να τα διευθετήσουμε. Ενώ λοιπόν ζητούσαμε από τον κ. Βάρρα στις συναντήσεις να μεταφέρει το θέμα στον υπουργό καθε φορά που γυρνούσε μας έλεγε ότι δεν πρόλαβε να το συζητήσει. Δυστυχώς φτάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020 και δεν είχε γίνει τίποτα. Καμία αλλαγή στον τρόπο κατανομής και στην υπουργική απόφαση, έπρεπε όμως να προχωρήσουμε στην κατανομή για να είμαστε σε θέση τον Οκτώβριο να προχωρήσουμε στην προκαταβολή. Ο κ. Βάρρας επέμεινε να χρησιμοποιήσουμε την κατανομή του 2019 όπως ήταν για να μην χρειαστεί να συζητήσει εκ νέου με τον Υπουργό».
Μ. Λαζαρίδης: Την κατανομή δηλαδή για την οποία ο κ. Βάρρας κατηγορεί σήμερα τον κ. Βορίδη
Αθ. Ρέππα: «Ναι. Επέμενε πολύ να χρησιμοποιήσουμε την ίδια κατανομή. Εξηγούσαμε ότι δεν μπορεί να είναι σταθερή η κατανομή. Η απόφαση αναφέρει κριτήρια μειώσεων εκτάσεων αν ο παραγωγός έχει μειώσει το κοπάδι του».
Μ Λαζαρίδης: «Πείτε μας ποια ήταν τα αποτελέσματα»
Αθ. Ρέππα: «Λοιπόν το αποτέλεσμα ήταν με τα κριτήρια του 2019 να κάνουμε την κατανομή για την προκαταβολή του 2020. Δεν έγινε κατανομή σε νεοεισερχόμενους και νέους γεωργούς που είχαν αιτήσεις στην Κρήτη. Είχαμε εντολή από τον πρόεδρο να μην γίνει κατανομή σε αυτούς τους παραγωγούς. Εμείς διαφωνούσαμε γιατί είναι παράβαση της απόφασης από την στιγμή που είχαν παραγωγή και ενεργή εκμετάλλευση. Το αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας ήταν ότι τον Οκτώβριο λίγο πριν αποχωρήσει οκ. Βάρρας μας έστειλε ένα έγγραφο και μας εγκαλεί. Το έγγραφο απευθύνεται σε εμένα έχει ημερομηνία 30.10.2020, δηλαδή 4-5 μέρες μετά την προκαταβολή και μας εγκαλεί να προβούμε σε όλες τις ενέργειες για την κατανομή του 2019 στο 2020 με βάση την υπουργική απόφαση που μνημονεύει».
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αθανασία Ρέππα: «Δεν υφίσταται σκάνδαλο, δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου κυκλώματα παρανομίας»
«Κατά τη γνώμη μου, όχι, δεν υφίσταται σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπέπεσαν στην αντίληψη μου κυκλώματα παρανομίας στον Οργανισμό. Παραβατικές συμπεριφορές με δόλο, μπορεί να υπάρξουν, μένει όμως να αποδειχθούν» κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Αθανασία Ρέππα, διευθύντρια τεχνικών ελέγχων Οργανισμού, υπεύθυνη για την κατανομή εθνικού αποθέματος.
Είχαν προηγηθεί οι ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, και του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη.
«Από την μακρά σας εμπειρία στον Οργανισμό διαπιστώσατε να λειτουργούν κυκλώματα ανομίας», ρωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη.
«Δεν υπάρχουν, δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας Οργανισμός όπως πολλοί άλλοι. Όπως και σε άλλους Οργανισμούς παντού υπάρχουν λίγες παραβατικές συμπεριφορές με δόλο, μένει να αποδειχθούν», απάντησε χαρακτηριστικά η κ. Ρέππα.
Λίγο αργότερα, σε άλλη σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, τόνισε: «Οι απατεώνες βρίσκουν πάντα το κενό στο σύστημα και είναι πάντα μπροστά. Όμως οι παραβατικές συμπεριφορές είναι λίγες».
Η μάρτυρας, πριν αρχίσει την κατάθεση της στην Επιτροπή, δήλωσε: «Για υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ παραπέμπομαι στη δικαιοσύνη και θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και θα υπερασπιστώ την αθωότητα μου στο δικαστήριο».
Απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον της
Διευκρίνισε δε, ότι οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται είναι υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.
Κατηγορηματικά απέρριψε, η επί σειρά ετών διευθύντρια τεχνικών ελέγχων και κατανομής εθνικού αποθέματος, και τις κατηγορίες εναντίον της, που τις καταλόγισε -κατά την εξέταση του από τα μέλη της Επιτροπής- ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, ότι έβαζε προσκόμματα στους ελέγχους για τα δεσμευμένα ΑΦΜ και, παρά την εντολή του, δεν τους προχώρησε.
«Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε αντίδραση στους ελέγχους . Εγώ δεν είχα καμία επαφή με τους ελεγκτές, δεν είχα καμία πρόσβαση στο φάκελο, καμία εμπλοκή. Αντίθετα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Δεν προσπάθησα να αλλάξω καμία εντολή του κ. Βάρρα. Δεν είχα εμπλοκή, ούτε καν πρόσβαση στους φακέλους των ελέγχων», ανέφερε η κ. Ρέππα, απορρίπτοντας ότι παρακώλυσε τους ελέγχους των δεσμευμένων ΑΦΜ.
Σε άλλο σημείο της πολύωρης κατάθεσης της, σχετικά με τις καθυστερήσεις ελέγχων επίμαχων ΑΦΜ, η κ. Ρέππα τόνισε: «Δεν υπήρχε καν εντολή ελέγχου στην ελέγκτρια, δεν υπήρχε το πλαίσιο του ελέγχου, δεν υπήρχαν οι ειδοποιήσεις των παραγωγών που ελέγχονται, δεν υπήρχαν οι ειδοποιήσεις για προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων που προβλέπονται, δεν είχε τηρηθεί η διαδικασία. Και για να βγάλουμε να κάνουμε μία αναφορά στον εισαγγελέα θα πρέπει να έχει τηρηθεί αυστηρά η διαδικασία γιατί στο παρελθόν είχαμε πολλές υποθέσεις που ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε χάσει την υπόθεση στο δικαστήριο, γιατί δεν είχε τηρηθεί η διαδικασία. Το άγχος μας αυτό λοιπόν και η πορεία μας μέσα στην υπηρεσία μας επέβαλε να τηρούμε αυστηρά τις διαδικασίες».
Ακόμα, η κ. Ρέππα άφησε αιχμές εναντίον του κ. Βάρρα, για την πίεση του στον τρόπο κατανομής του εθνικού αποθέματος, ενώ έκανε λόγο για διορθωτική παρέμβαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
«Δεν είχα καμία εικόνα για τις αιτήσεις για το εθνικό απόθεμα. Ο κ. Βάρρας μας ζητούσε να εφαρμόσουμε την κατανομή του 2019, για το 2020. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι οι εκτάσεις που έπρεπε να πάρουν οι παραγωγοί ήταν πολύ μεγαλύτερες, πολύ περισσότερες. Τελικά ο κ. Βορίδης που υπέγραψε την καταβολή του 2020, προέβη σε διορθωτικές κινήσεις ως προς τον συντελεστή που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι, ορίζοντας ένα πλαφόν με 20 εκτάρια και παύοντας την μείωση που προβλεπόταν στην «873 απόφαση», ως προς το συντελεστή με τον οποίο παίρνανε ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι», είπε και πρόσθεσε: «Από τον Ιούνιο του 2020 θέταμε το πρόβλημα, γίνονταν συσκέψεις, χωρίς να έχουμε σαφείς οδηγίες από τον πρόεδρο. Κάναμε προτάσεις, εγώ έστειλα ενημερωτικό σημείωμα, θέταμε τα προβλήματα στον πρόεδρο για να φτάσουν στον υπουργό, να παρθούν αποφάσεις η απάντηση του ήταν “δεν προλάβαμε, είχαμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα να συζητήσουμε”. Ο κ. Βάρρας επέμεινε να χρησιμοποιηθεί η ίδια καταβολή του 2019. Να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του 2019 και να χορηγήσουμε προκαταβολή με τα κριτήρια του 2019. Εμείς διαφωνούσαμε να προχωρήσουμε».
Όπως είπε, «ο κ. Βάρρας, το τελευταίο 15θημερο πριν αποχωρήσει, τον είδαμε να έχει έντονη κινητικότητα».
«Έφερε αιφνίδια τροποποιητική εγκύκλιο για την διενέργεια επιπλέον δειγματοληπτικών ελέγχων, εγκάλεσε εμένα -για όλες τις αδυναμίες που υπήρχαν στον Οργανισμό- να δώσω εξηγήσεις. Τον Σεπτέμβριο, που έβγαλε την απόφαση για τους ελέγχους, πήγα στο γραφείο του να συζητήσουμε τα προβλήματα και να ζητήσουμε ενίσχυση της ομάδας και δέχθηκα επίπληξη».
Επίσης, η κ. Ρέππα διέψευσε ότι εμπόδισε τον έλεγχο τεσσάρων καταγγελιών που στάλθηκαν στον κ. Βάρρα, -και, όπως υποστήριξε ο ίδιος, έδωσε έγγραφη εντολή να ελεγχθούν- για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 25 εκ ευρώ, ώστε να μην εντοπιστεί η απάτη.
Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι «οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται στην δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας».
«Για την καταγγελία το έμαθα αργότερα. Δεν έπαιρνα εγώ αποφάσεις. Μέχρι το 2020 από τον ενωσιακό κανονισμό δεν προβλεπόταν έλεγχος καταγγελιών και έλεγχο ιδιοκτησίας. Η ΕΕ ζήτησε έλεγχο πιο συστηματικό το 2021», ανέφερε η κ. Ρέππα.
Τέλος, ερωτώμενη από τον βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Ακτύπη, για το ρόλο των «Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων», -με αφορμή την δήλωση 330 στρεμμάτων ως καλλιεργειών στη λίμνη Κάρλα- η κ. Ρέππα απάντησε: «Το ΚΥΔ πρέπει να το βλέπει. Για την Κάρλα είχαμε κάνει έλεγχο το 2021 και όλοι οι παραγωγοί μηδενίστηκαν».
«Το ΚΥΔ γνώριζε δηλαδή;», επέμεινε ο βουλευτής. «Το εκάστοτε ΚΥΔ έχει θέαση στο υπόβαθρο ΟΠΕΚΕΠΕ. Βλέπει λοιπόν που δηλώνονται τα αγροτεμάχια. Αυτό καταθέτω» απάντησε η κ. Ρέππα