Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 27/11 στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να φουντώσουν οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, με φόντο την εκλογή του προέδρου του Eurogroup στις 11 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η «μάχη» για τον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup αναμένεται να δοθεί στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Βέλγου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού προϋπολογισμού, Βίνσεντ βαν Πετέγκεμ.
Το ζήτημα αυτό φέρεται να συζητήθηκε διεξοδικά στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης 27/11 σε εστιατόριο της Αθήνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, παρόντος και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης –και αντιπροέδρου του ΕΛΚ–, Κωστή Χατζηδάκη, και του γραμματέα διεθνών σχέσεων της ΝΔ, Τάσου Χατζηβασιλείου, που είναι όλα αυτά τα χρόνια ένας βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ το 2019 για την προεδρία της Κομισιόν και είχε παίξει μάλιστα ενεργό ρόλο στην προεκλογική του καμπάνια, που δεν τελεσφόρησε τελικά. Έκτοτε διατηρούν μια σχετικά τακτική επικοινωνία και μια καλή προσωπική σχέση.
Eurogroup: Ο Βέμπερ εξήγησε στον Μητσοτάκη τη δυναμική κάθε υποψηφιότητας
Ο Βέμπερ, βαθύς γνώστης της «πολιτικής κουζίνας» των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται εδώ και 21 χρόνια ως ευρωβουλευτής, εξήγησε ποια είναι η δυναμική πίσω από κάθε υποψηφιότητα. Φέρεται μάλιστα να συμβούλευσε και τον κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Μπαρτ ντε Βέβερ, και να συζητήσουν πάνω στο επίμαχο ζήτημα του επόμενου προέδρου του Eurogroup.
Σημειωτέον ο Ντε Βέβερ ηγείται πεντακομματικής κυβέρνησης συνεργασίας και σε αντίθεση με τον Βαν Πετέγκεμ, δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρότι είναι κεντροδεξιός πολιτικός, αλλά σε άλλη ευρωομάδα.