28 Ιανουαρίου 2026

Μητσοτάκης για την εκλογή νέων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Σφακίων: "Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης


"Οφείλονται συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας Κρήτης και, φυσικά, στην Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το μήνυμα ισχυρής ενότητας και δίκαιης ελπίδας που εξέπεμψαν", υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για μια «νέα εποχή στην Εκκλησία της Κρήτης» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στα «Χανιώτικα νέα», μετά την εκλογή νέων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Σφακίων. Μετά από μήνες «ιερού» παρασκηνίου, ηχηρών παρεμβάσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αρκετές αναβολές, ολοκληρώθηκε τη Τετάρτη28 Ιανουραίου η εκλογική διαδικασία για την πλήρωση των χηρευουσών θέσεων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανιά) και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων (Σπήλι). Συγκεκριμένα, νέος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου αναδείχθηκε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, ενώ νέος μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Καρανδινός.

Μητσοτάκης για την εκλογή νέων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Σφακίων

«Μια νέα εποχή ξεκινά στην εκκλησιαστική ιστορία της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και της Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Και ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το περήφανο νησί μας, την Εκκλησία Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία όλων. Οφείλονται συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας Κρήτης και, φυσικά, στην Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το μήνυμα ισχυρής ενότητας και δίκαιης ελπίδας που εξέπεμψαν σήμερα. Άξιοι οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες».

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου

Ο Τίτος Ταμπακάκης, κατά κόσμον Εμμανουήλ, γεννήθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου το 1976. Φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη συνέχεια εισήχθη στο τμήμα της Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίυο Αθηνών. Το 1996 εκάρη μοναχός, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Νεκταρίου και έλαβε το όνομα Τίτος. Την ίδια χρονιά, χειροτονήθηκε διάκονος και το 2002 πρεσβύτερος, αναλαμβάνοντας εφημεριακά καθήκοντα. Το 2002 έγινε αρχιμανδρίτης, ενώ μία χρονιά αργότερα μετέβη στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις της Ιεράς Μητρόπολης Γαλλίας και παράλληλα παρακολούθησε επί τετραετία σπουδές φιλοσοφίας και πολιτισμού στη Σορβόννη. Το 2007 επέστρεψε στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου ως ιεροκήρυκας, το 2008 ορίστηκε επόπτης ενοριών και το 2010 διορίστηκε γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης.




Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Καρανδινός, γεννήθηκε στη Μεσσαρά, το 1976. Υπηρετεί δίπλα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριου και διακρίνεται για το πλούσιο κοινωνικό του έργο. Η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων εδρεύει στο Σπήλι και περιλαμβάνει περιοχές των επαρχιών Σφακίων, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.



Πώς εξελέγησαν οι δύο Μητροπολίτες

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, κατέφθασαν στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Ηράκλειο η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αυστρίας κ. Αρσένιο, καθώς και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, δηλαδή ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και οι Σεβ. Μητροπολίτες: Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Οι δύο νέοι Ποιμενάρχες, αναδείχθηκαν από την εκλογική διαδικασία η οποία ακολουθεί το άρθρο 21 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης και προβλέπει την αρχική εκλογή των τριών επικρατέστερων ονομάτων (τριτοπρόσωπο), ενώ στη συνέχεια από τους τρεις επιλαχόντες εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης.